Ankara şu sıralar başbakan değişikliği, Ak Parti’de yeni genel başkan seçimi, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi önemli gündemlerle meşgul oluyor. Bu çalkantıların hemen bir hafta öncesinde ise oradaydık.

 

Ankara’ya gidip de Van’ı temsil edenlerle, Van’a hizmet etmek için Ankara’ya giden isimleri görmeden olmaz dedik, milletvekilleri ve bürokratlar ile muhabbet etme fırsatı yakaladık.

 

Ankara’dan Van’a baktığımız bir değerlendirmeden sonra bir de bu ziyaretimizden de arda kalanları paylaşmak istiyorum...

 

***

BEŞİR ATALAY

 

Van’ın Ankara’daki en önemli umut kapısı şüphesiz geçmiş yılların büyük tecrübelerini ve önemli görevlerini hakkıyla yerine getirmiş olan Prof. Dr. Beşir Atalay. Ankara ziyaretimiz de diğer Vanlılar gibi çaldığımız kapılardan birisi oldu.

 

1 Kasım seçimlerinde Van’a heyecan getiren, marka isim olan Prof. Dr. Beşir Atalay da Van’ın bu dönemdeki en ‘önemli’ temsiliyetlerinden biri şüphesiz. Sayıca az olsa da Van Ankara’da kritik noktalarda, önemli isimlerle temsil ediliyor. Atalay bu noktada AK Parti’deki ve Ak Parti hükümetleri döneminde aldığı görevlerle şüphesiz ‘tartışmasız’ bir marka.

 

Kendisini ziyaret edip ‘muhabbet’ etme fırsatı yakaladık. Kendisine Van’ın çevre yolu, vergi terkini, stadyum sorunu, kent kütüphanesi gibi Van’a dair birçok konuyu aktarma şansı bulduk. Kendisinin de hâkim olduğu bu konularda ilgisini bizzat gördük, şahitlik ettik. Atalay gibi isimler siyasete yıllarını veren siyasetçiler olarak “Derslerini çalışmadan iş yapmayan isimler.” Haliyle Van’a adaptasyonu çok çabuk olmuştu. Güç Birliği ile önemli bir iş yapan Atalay, bu noktada Van’ın şu anda tüm sorunlarına hâkim. Haliyle on yıllardır ikili ilişkileri devam eden Ankara’nın tüm kritik noktalarında bir telefon ile Van’a ‘kazanımlar’ getirebilecek güçte de bir isim. Tabi böyle güçlü isimlerle çalışmak için de güçlü bir kent birlikteliği sağlamak lazım. Bu kadar sözü geçen isimlere biz ‘dolgun’ çözüm önerileri ile gidilmesi 4 yıl içinde Van’a büyük kazanımlar sunacak hiç şüphesiz. Van’ın yapması gereken Güç Birliği Platformu ile hemen hemen her ay bir konuyu gündemine alan Sayın Atalay’a doğru sorunlar ve ‘somut’ projeler ve çözüm önerileri ile gitmek. Zira onun Van adına şansı olduğu hala birçok kesim tarafından dillendirilen bir gerçek. Bu şansı da Van’ın doğru olarak kullanması gerek.

 

Atalay’ın önemli özelliklerinde birisi de Van’dan gelen isimleri ağırlayıp özveriyle dinlemesi. Van’dan gelenlerle iyi ‘istişare’ edebilmesi önemli. En az bir Vanlı kadar Van’ı tanıyan Atalay büyük-küçük ne konu olursa olsun bizzati kendisi ilgileniyor, çözülebilecekse oracıkta çözme iradesi ortaya koyuyor. Bundan sonraki süreçlerde kabine, genel merkez görevlerinden de uzak duran Atalay’ın Van’a aktaracağı çok şey var. Fakat bir önceki yazıda da dile getirdiğim üzere Van’a dair her şeyin yeterli olgunluğa ulaştırılıp Ankara’ya doğru şekillerde taşınması gerekiyor.

 

Bu arada bakanın ajandasında önemli konular var. Bunlardan birisi de Van Zehra Üniversitesi idi. O dönemler yeteri olgunluğa kavuşmadığı için uğraşını birlikte verdikleri Burhan Kayatürk ile çok da detaylandırmamışlardı. Fakat dün itibariyle Şehrivan aracılığı ile bunun müjdesi de verildi.

 

Yani hayata geçerse, Atalay’ı Van’da ölümsüzleştirecek bir ‘rüya’ Van’da hayat bulmuş olacak. Bir milletvekili için bundan daha ötesi de olamaz heralde… Daha bu ve nice önemli konuları da bizzati halk ile paylaşmayı bekliyor Atalay. Bunun için de yaz boyunca her ilçede buluşmalar düzenleyecek.

 

***

BURHAN KAYATÜRK

 

Ankara ziyaretindeki ilk durak AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk idi. 4 dönemlik bir milletvekilliği geçmişi olan Burhan Kayatürk’ü mecliste bulmak hiç zor değil. Vanlı’nın da en çok kapısını çaldığı isim de Kayatürk. Misafirleri hiç bitmeyen Kayatürk, genel kurullar, komisyonlar dışında meclis makamını dolduran isimlerle bir bir muhabbet etmeye, derdini dinlemeye çalışıyor. Kayatürk’ün işinin biraz da ‘zor’ olduğunu belirtmek gerekiyor. Zira Van’ın 8 milletvekilinden sadece 2’sinin Ak Partili olduğu, bunun yanında tüm taleplerin yine iki iktidar vekile gittiği düşünüldüğünde Van’ın yükü onu omuzlarında. Geçmiş yıllarda 6 vekilin, 4 vekilin paylaştığı sorumluluğu şimdi iki isim paylaşmaya çalışıyor. Haliyle bu noktada Kayatürk’e de Vanlı bir isim olarak daha çok mesai harcama görevi düşüyor.

 

Kayatürk, ayrıca meclisteki sayısı 10-15’i geçmeyen ‘tecrübeli’ vekillerden birisi. Meclisin en eskileri arasında yer alan Kayatürk’ün bu yönüyle meclisteki saygınlığı bir hayli fazla. Onunla birlikte mecliste şöyle bir yürüdüğünüzde hemen hemen herkesin büyük bir ilgi ve alaka gösterdiğini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kendi partisinde de diğer partilerde de saygınlığı bir hayli fazla. Bu onun ‘Van’a dair konularda Ankara’daki tüm çevrelerde tanınırlığını ve çözüm bekleyen konulara müdahale anlamında da ‘avantajlı’ bir konumda olmasını sağlıyor. Bir bakanlık belki de bu dönem onun da Van’ın da ‘taçlandırılması’ anlamına gelecekti. Ama 3 dönemdir Van milletvekilliği döneminde adı çok önemli kulislerde önemli bakanlık ve görevlerde geçmesine rağmen nasip olmadı bir türlü. Halbuki tecrübeleriyle kendisi de Van da bunu fazlasıyla hakkediyor. Malum Ankara’da siyasilerin eli ne kadar güçlü olursa bunun kentlere yansıması da aynı oranda güçlü oluyor...

 

Gelelim ziyaretimize... Hem Sayın Kayatürk hem de diğer milletvekilleri ile ‘muhabbetlerin’ temelinde Van vardı. Van’ın mevcut sorunları, öncelikli olanları gibi... Van’ın gündemindeki vergi terkini de, çevre yolu da, 18 de, stadyum ihtiyacı da, ekonomik sıkıntılar da Ankara’nın öncelikleri. Yani Van’da ne konuşuyorsak siyasi yankısı Ankara’da görülüyor. Ama bu noktada ne kadar gür sesle, ne kadar çözüm odaklı seslendirilirse çözümün Ankara’da daha yakın olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Kendisi ile sohbetimizde Kayatürk’ün Van ile ilgili 6-7 öncelikli konuyu ajandasında tuttuğunu gördük.

 

Heyecanla anlattığı Zehra Üniversitesi onu da heyecanlandıran projelerden birisiydi. Gerçek olmasında onun da Atalay ile birlikte büyük payı var. Zira kendisinin de dile getirdiği gibi bu projeyi bu noktaya getirmek için tüm bakanların, başbakanın imzası gerekiyordu. Bunun ciddi mücadelesini verdiler…

 

Sadece bu değil. Kayatürk de bu dönem için ‘büyük’ düşünüyor. Kayatürk’ün hedefinde çevre yolunu, havalimanı ile ilgili ‘kritik’ bir hamle… Van’a bir stadyum yapmak, Tekstil Kent’i tam kapasite faaliyete başlatmak gibi daha nice ‘heyecan’ verici işler var.

 

Şunu samimiyetle söylemek gerekiyor ki, Kayatürk Van konusunda ‘samimi’ bir çaba harcıyor. İnşallah bu dönem Van’da önemli kazanımlarda ve projelerde imzası olur. Zira parti yönetmeliğince son dönemi olan Kayatürk de aklındaki ‘önemli’ projelerle böyle büyük eserlerle ‘bırakmak’ istiyor.  Yeni kabinede olur mu bilmem, ama alması Van için büyük şans olurdu. Olmasa da şu anki hâkimiyetiyle Van’da kalıcı eserler bırakması mümkün.

 

***

FATİH ÇİFTCİ


Dedim ya Ankara’da güçlü olmak gibisi yok. Bu anlamda Hüseyin Çelik dönemini iyi hatırlayacaktır Van. Tüm eleştirileri bir kenara bıraktığınızda onun Van’dan bakan olması, Milli Eğitim Bakanlığı dönemindeki katkıları hiç şüphesiz önemli bir süreçti. İsminin ardındaki unvanda ‘Van’ olan her ismin ‘Ankara’da ne derece önem arz ettiğini gidip orada görmek gerekiyor. Zira Ankara’da güçlü olanlar, lobisi sağlam olanlar, tüm kademelerde en çok temsiliyeti bulunduranlar kazanıyor. Bu noktada Van’ın önemli temsilcilerinden birisi de Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci. Biz de gitmişken hem gecikmiş bir hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik hem de kendisiyle ‘Van’ çerçeveli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Şurasını söylemeden geçemeyeceğim: Bir Bakanlıkta bir Vanlı’nın olması ve sizin bir Vanlı hemşerisi olarak büyük bir hürmetle karşılanmanız kesinlikle büyük bir gurur. Kim giderse gitsin Sayın Çiftci, Vanlı hemşerilerini çok ciddi bir hürmet ve misafirperverlik ile karşılıyor. Kapısında akın akın ziyaretçileri bulunan Çiftci, Vanlı isimleri ayrı bir muhabbetle misafir edip dikkatle dinliyor. Bizi de böyle bir ilgiyle karşıladı Sayın Çiftci.

 

Gümrük deyince akla gelen Kapıköy haliyle gider gitmez akla gelen konu oluyor Çiftci ile buluşunca. Haliyle hemen bu konunun çözümü noktasında yaşanılanları anlatıyor, Kapıköy’de modernizasyonun başlaması için yaptığı girişimlerden söz ediyor. Bunu yaparken de TOBB ve GTİ temsilcilerine yönelttiği, “Kapıköy yapılmazsa benim burada oturmamın hiç bir anlamı yoktur” sözleri hiç şüphesiz altı çizilmesi gereken cümle olarak duruyor. Kendisine Kapıköy’ün olmayacağı yönünde bazı imalarda bulunan isimlere bu cümleyle gerekeni söylemiş ve yapılması için kararlılığını göstermiş Sayın Çiftci. Şimdi de gelecek ay inşası başlayacak yeni bir Kapıköy projesini gururla paylaşıyor. Bu şüphesiz gerçekleşirse onun ardında bırakacağı ‘önemli’ hizmetlerden biri olarak duracak.

 

Sadece Kapıköy değil, “Van’dan kim gelirse, ne gelirse elimden ne geliyorsa yapacağım” diyen Çiftci şüphesiz Ankara’daki en önemli Van duraklarından birisi. Onun Ankara’da, bir bakanlıkta olması büyük bir avantaj...

 

***

LEZGİN BOTAN

 

Ankara ziyaretimizdeki bir sonraki durağımız HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ın makamı oldu. Botan HDP’den adaylığı ile halktan nasıl bir destek aldıyla mecliste de bunu yansıtma anlamında aynı içtenliği sergileyen bir isim. Van’ın HDP’li vekilleri arasında kapısı halka sonuna kadar açık olan Lezgin Botan, ulaşılması de en rahat isimlerden biri hiç şüphesiz. Bazı HDP’li isimleri henüz halkın tanımadığı gerçeğini bir tarafa koyduğumuzda Lezgin Botan Van’dan kim giderse gitsin odasında ağırlayan ve tarafsız bir samimiyet ortaya koymasıyla önemli bir isim olarak mecliste yerini alıyor. Odasına girdiğinizde randevu almak yerine sizi kapıda karşılayan Lezgin Botan ile sohbetlerimizde onun da Van’ın sorunları noktasındaki takibini gördük. Her ne kadar siyasi olarak sıkıntılı bir dönemden geçildiği, dokunulmazlıklarla ‘hizmetin’ az konuşulduğu bir sürece girsek de kendisinin de “Mesele Van olunca bizim siyaset yapma, ideolojiye takılma gibi bir lüksümüz yok” sözü bile büyük bir önem arzediyor. Van ile ilgili birçok konuda gerektiğinde AK Partili vekiller ile de diyaloğa girip en üst düzeydeki isimlerle görüşen Botan’ın gündemindeki önemli konuların başında Çevre Yolu, Vergi Terkini gibi konular var... Tabi zaman bunların çözümünde ve HDP’li isimlerin katkıları olup olmayacağını ve atılacak adımları gösterecek.

 

***

Van’ın sorunu çok. Ama bu noktada umutsuz değiliz. Siyasetçisinden bürokratına, muhalefetinden kritik yönetim birimlerine kadar Van’ın güçlü temsilcileri var. Van’ın belki de en sıkıntılı süreçlerinden birisini yaşadığı şu sıralar bu kapıları sıkça çalmak, gerekirse aşındırmak ve Van’a bir şeyler kazandırmak gerekiyor. Bu önemli temsiliyetler fazlasıyla değerlendirilebilir.

 

Malum, nerede hareket orada bereket.