ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / HAMİT KARAKUŞ - Seçim süreci aralıksız sürüyor. Partiler aday adaylarının kabulünü sürdürüyor. AK Parti’de 169 aday adayı başvurusunu yapıp temayüle girdi, HDP’de ise başvurular sürüyor. Diğer partilerin de aday adaylığı kabul ettiği süreçte gözler ise Van’da kimlerin aday olarak gösterileceğinde. Her seçimin en çok tartışılan yanı olan kentin vekil adayları yine çok konuşulurken Vanlılar kimlerin vekil olması gerektiği ile ilgili erkenden görüş bildirdi.

 

VANLI NASIL VEKİLLER İSTİYOR?

 

Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. 24 Haziran’da bir taraftan ülkenin yeni yönetim sistemi, bir taraftan da yeni temsilcileri oylanacak. Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetilmeye hazırlanırken bir taraftan da yeni bir parlamento sistemine geçilmiş olacak. Haliyle hem yeni sistem hem de bu sistemin başrolündeki siyasetçiler gündemden bir an olsun düşmüyor. Partiler hızlandırılmış seçim çalışmasını sürdürürken aday adayları başvuruları da hızlıca sürüyor. AK Parti başvuru sürecini tamamlayıp temayülleri de gerçekleştirirken diğer partiler başvuru almaya devam ediyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da rekor başvurulara ulaşılırken Şehrivan yeni süreçteki vekil beklentilerini halka sordu. Halk geçtiğimiz temsiliyetlerden yana memnuniyetsizlik belirtirken yeni süreçte yepyeni isimlerin Van’ı temsil etmesi gibi konularda görüş bildirirken, bu dönem gerçekten kentin sorunlarını bilen ve çözüm üretebilecek isimlerin listelerde yer almasını istedi.

 

Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. 24 Haziran’da bir taraftan ülkenin yeni yönetim sistemi, bir taraftan da yeni temsilcileri oylanacak. Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetilmeye hazırlanırken bir taraftan da yeni bir parlamento sistemine geçilmiş olacak.

 

Haliyle hem yeni sistem hem de bu sistemin başrolündeki siyasetçiler gündemden bir an olsun düşmüyor. Partiler hızlandırılmış seçim çalışmasını sürdürürken aday adayları başvuruları da hızlıca sürüyor. AK Parti başvuru sürecini tamamlayıp temayülleri de gerçekleştirirken diğer partiler başvuru almaya devam ediyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da rekor başvurulara ulaşılırken Şehrivan yeni süreçteki vekil beklentilerini halka sordu. Halk geçtiğimiz temsiliyetlerden yana memnuniyetsizlik belirtirken yeni süreçte yepyeni isimlerin Van’ı temsil etmesi gibi konularda görüş bildirirken, bu dönem gerçekten kentin sorunlarını bilen ve çözüm üretebilecek isimlerin listelerde yer almasını istedi.

 

ŞEHRİVAN VATANDAŞA SORDU

 

24 Haziran’da yapılacak olan yeni sitem Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler öncesi Şehrivan Gazetesi olarak Vanlıların nabzını tuttuk. Seçim değerlendirmesinde bulunan Vanlılara nasıl bir milletvekili istediklerini de sorduk. Genel hattıyla çalışan ve menfaatçi olmayan isimler isteyen Vanlılar, milletvekili adayı olarak gösterilecek olan isimlerinde Van’dan olmasını istiyor. Seçimle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vanlıların geneli, önceki seçimlere göre büyük bir değişim olmayacağını düşünüyor. İşte Vanlıların seçim değerlendirmesi ve milletvekili için istedikleri profil...

 

 

"YENİ İSİMLER VAN’DAN OLMALI"

 

Yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda kimseye şans vermediğini söyleyen Necla Dönmez, "Biraz zor bir seçim bekliyorum. İlk turda hiç bir adaya şans vermiyorum.  İkinci tura kalacağını düşünüyorum. Milletvekili seçimleri içinde partilerin seçeceği adaylara bağlı. Van için, adaylık konusunda ise, yerelde olan adayların olmasını ve herkesin kendi yerinde adaylık yapmasından yanayım. Burada bilinen, proje üretebilen genç beyinlere ihtiyacımız var. Yaşlıların gelip oturup sadece programlarda katılması veya açılışlara katılıp konuşma yapmasıyla olmuyor. Mutlaka yerelde bir şeyler yapılmalı ve yapılacaksa projeler genç kesime yönelik yapılmalı." Dedi.

 

DÖNMEZ: VAN’A AYRICALIK YAPILMALI

 

Dönmez konuşmasının devamın şu ifadeler yer verdi: "Bizim için bir vergi terkini var. Van’a özel İran üzerinden mutlaka ayrıcalık bir şeyler yapılmalı. Bu ülkeler arası görüşmeler olabilir veya sınırda bize özel bir şeyler olabilir. Buradaki sınırın ve gelen misafirlerin canlanması lazım. Şu an İranlı turistler yok, tekrardan buraların canlanması için hükümettin Van için bir adım atması lazım. Birçok sınırda bir şeyler yapılıyor ama Van’a özel çalışmalar yapılmalı."

 

"MİLLETVEKİLİ MENFAATÇİ OLMAMALI"

 

Van’da açık alan ve parkların olması gerektiğini sözlerine ekleyen Dönmez, "İnsanları okey salonlarına, okey masalarına tıkmanın bir mantığı yok. Açık alanlar lazım, park alanları lazım. Bunları yapabilecek ne kadar belediyelerde olsa da, hükümette dönüyor. Milletvekillerine dönüyor. Bu alanda iyi değerlendirilmeli. Kendi çevresini besleyen, sadece ihale kazanacağım diye menfaatçi olmamalı. Genelde böyle oluyor. Kendi çevresini besliyor. İhalesini alıyor ve kenarda oturuyor." İfadelerini kullandı.

 

 

DUMAN: İNSANLAR KARARSIZ

 

24 Haziran seçimlerinin değerlendiren Taner Duman isimli esnaf, seçim için kararsız çok sayıda insan olduğunu söyledi. Duman şunları söyledi: "Aday adaylık için başvuruda bulunanların ne için başvurduklarını bilmiyor. Sadece ben milletvekili olayım, burada bir benlik davası var. Gerçek anlamda Allah rızası için gittiğine inanmıyorum. Menfaati değil de, kentin, insanların menfaatini gözeten bir milletvekili profili istiyoruz. Seçim şu an muallakta, çok karasız var. Siyasi partilerin verebileceği vaatler halkı nasıl ikna edecekler o önemli."

 

 

ÇİVİ: BÜYÜK DEĞİŞİM OLMAZ

 

Aday adayları tanımadığını dile getiren Salih Çivi adlı esnaf da, "Memleketimiz için çalışan vekiller istiyoruz. Ankara’ya gidip kendi menfaatleri için yatan bir milletvekili istemiyoruz. Van’ımız, memleketimiz için, çalışan bir vekil istiyoruz. Hangi parti olursa olsun daha önce böyle bir şeyler karşılaşmadık. Aday adaylarını çok iyi tanımıyorum. Adaylar henüz belli değil. Seçimde çok büyük bir değişim olmaz. Önceki seçime yakın bir seçim sonucu ortaya çıkar diye düşünüyorum." Diye belirtti.

 

 

TOKAR: VAN’DA ADAY YOK MU?

 

Çalışkan milletvekili profili görmek istediklerini söyleyen Hamdi Tokar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar Van’da çalışan ve iş yapan bir milletvekili göremedik. Bu dönem artık çalışkan ve Van’a önem veren milletvekili profilleri istiyoruz. Dışardan getirilen milletvekili adaylarına karşıyım. Van’da aday yok mu, başka yerden vekil getiriliyor. Vanlıysam benim Vanlıyı seçmem gerekiyor. Önceki seçimler ile 24 Haziran’da yapılacak olan seçim arasında fark olmaz. Olursa da çok az olur oda ittifaktan dolayı olur. Bu itifakta Ak Parti’ye çok azda olsa oy kaybettirir."

 

 

"KAYYUMDAN SONRA DEĞİŞİM VAR"

 

Milletvekili adaylarının eğitim ve iş dünyasından olmasını istediğini ifade eden Bekir Saçıntı isimli esnaf, "Seçim inşallah vatanımıza, milletimize, memleketimize hayırlı bir seçim olur. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimleri demokrasiye yakışır bir seçim olur. Memleket için şehrin hali ortada. Kayyumdan sonra ufak bir değişim var. Şehre faydalı isimlerin gelmesini umuyorum. Ayrıca Van ve sokaklarını bilmeyen dışardan getirilen vekilleri uygun görmüyorum. Van’dan bir ismin olması daha uygun olur." Şeklinde konuştu.

 

SAÇINTI: ÇALIŞAN VEKİLLER GÖREMEDİK

 

Saçıntı konuşmasının devamında şöyle konuştu: "Milletvekillerinden çok bir şey olacağını zannetmiyorum. Çünkü bugüne kadar tam istediğimiz profilde, Van için çalışan vekiller göremedik. Cumhurbaşkanımızdan, beklentimiz Van’a yakışır isimlerin seçmesidir. Ayrıca Van’daki milletvekili adaylarının çoğunun vasıflı olduğunu düşünmüyorum. İçinde az sayıda sağlam isim var. Van’daki milletvekili adaylarının eğitim ve iş dünyası camiasından olmasını ister. Çünkü bu işi yapabilecek en iyi isim bu sektörden çıkabilir. Bu yüzden de benim talebim bu yönlüdür."

 

 

"VEKİLLERDEN BİR ŞEY ANLAMADIM"

 

Şimdiye kadar vekillik yapan isimlerden önemli çalışmalar görmediğini belirten Salih Duman, "HDP’li vekiller insan içine gelip bizlerle bire bir görüştü ancak bu halktan birileri olmalarından öteye gidemedi. Çok iyi fayda vermediler. Ak Parti vekiller kimdir neyin nesidirler ve halkın için geldiler mi bilmiyorum. Şimdi sorunlarla ilgilenen, halkının yanında olan isimler aday gösterilirse bence parti fark etmeksizin iyi sonuçlar alınacaktı. Bugüne kadar ki vekillerden ben bir şey anlamadım. Bu insanlar gökten zembille gelmedi. Bizim verdiğimiz oylar ile seçilip milletvekili oldular. Ama benim oyumla mecliste sadece kendi maaşını konuşacaklarsa bu işimize yaramaz. Bizim için memleketi ve halkı ile ilgilenen isimler lazım."

 

TURAN: ILIMLI VEKİLLER OLMALI

 

Duman konuşmasının devamında, "HDP, Ak Parti, CHP hangi parti olursa olsun. Bu partilere oy veren insanlar bizim insanlarımız. Biz aynı dine mensup insanlarız ve bir düşmanlığımız yok. Bu kardeşliğin ortadan kalkmaması gerekiyor. Düşmanlık gözüyle, kin, nefret gözüyle partiler bir birine bakmamalıdır. Partiler arasındaki kin ve nefreti ortadan kaldıracak milletvekilleri lazım bize. Öyle olmuş artık Ak Parti, HDP’ye bir kinle bakıyor. CHP zaten bambaşka bir şey. Bu böyle olmamalıdır. Bu insanlara oy verenlerin hepsi aynı isimlerdir. Halkın barışık olması adına vekillerin ılımlı olması gerekiyor." Dedi.

 

"FARKLI BİR SEÇİM HAVASI VAR"

 

Halkın içinden isimlerin vekil olması gerektiğini kaydeden Duman şöyle devam etti: "Sadece zengin insanlar milletvekili olacak diye bir şey yok. Halkın içinde okumuş, topluma fayda verecek çok sayıda insan var. Ben bu şekilde görüyorum. Dışardan vekil getirilmesine ben sıcak bakmıyorum. Dışardan gelen insanın, kentteki sorunları bilmez. Benim sorunumu benim içimdeki insanlar daha iyi bilir. Seçimle ilgili ben bir değişim bekliyorum. Çünkü çok farklı bir hava ve düşünce var şu aralar. İnşallah seçilecek olan isimlerle çok güzel işler yapılır. Daha ılımlı isimlere ihtiyaç var."

 

 

KILIÇ: İNSANLAR İYİ SEÇİM YAPSIN

 

Ülkede yaşanan ekonomik sorunlara değinen esnaflardan Hatip Kılıç, "Yaklaşık 15 yıldır ülkemizde ciddi sorunlar var ve insanlar ciddi ekonomik darboğazlar yaşıyorlar. Bu da verilen yanlış kararlardan kaynaklanıyor. İşte bu isim iyidir deniliyor. Madem iyidir o zaman biz neden 15 yıldır bu kadar kötü zamanlar geçiyoruz. İnsanların iyi düşünmesi gerekiyor. Sonuçta devlet ayrı bir şey, hükümet ayrı bir şeydir. İnsanlar bence bu kez aynı hataya düşmemelidir." İfadelerine yer verdi.

 

"YAŞANAN CİDDİ SORUNLAR VAR"

 

"Her şeyden önce ekonominin düzelmesi ve yaşanan olayların sona ermesi gerekiyor." Diyerek konuşmasını sürdüren Kılıç şunları ifade etti: "Van şu anda yaşanan ekonomik sorun ve işsizlikten dolayı çok fazla göç alıyor ilçelerden. İnsanların yaşadığı ciddi sorunlar var. Bu da hükümetin politikalarından kaynaklanıyor. Türkiye dış ülkelerin çoğu ile sorun yaşıyor. Biz il olarak bir sınır iliyiz ancak bundan faydalanamıyoruz. Vekillerin nasıl olacağı değil. Kimlerin ülkeyi yöneteceği önemli. Bu yüzden de seçim yapılırken iyi düşünülsün diyorum. Bu seçim önceki seçimlere göre farklı olacaktır."

 

 

ÖZTÜRKÇÜ: ÜLKEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ

 

Gazetemize konuşan esnaflardan Bahattin Öztürkçü, "Van için bu dönemi biten vekiller gibi bir milletvekili istemiyorum. Çünkü gerçek anlamda bir icraatları olmadı. Hüseyin Çelik gibi bir vekilin, bakanın ismini hırsıza çıkardılar. Ben Vanlıyım o Siirtlidir. Ancak burada çalışan adama hırsız dediler. Bize çalışacak milletvekili gerekiyor. Dışardan içerden ne olduğu önemli değil. Van’a hizmet edecek olan isimler önemli. Bunu belediyelerde gördük. Kayyumlar geldikten sonra burada değişim görmeye başladık. Seçimde değişim olur mu oy oranında bana göre insanların beyni değişmedikçe hiçbir sonuç değişmez. Çok büyük bir değişim olmaz. Bizim Türkiye’ye sahip çıkmamız gerekiyor. Türk, Kürt, Laz, Çerkez hiçbir şey demeden bu ülkeye sahip çıkmamız gerekiyor." Diye belirtti.

Editör: TE Bilisim