Yeni kabinenin açıklanmasına günler kala AK Parti kulisleri de hareketlendi. Davutoğlu'nun kabineyi il dağılımına göre şekillendireceği belirtilirken Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi, Maliye ve Kalkınma bakanlıklarına kimlerin geleceğini kimse tahmin edemiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kabine ve hükümet programı mesaisi devam ederken, bugünkü Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından yarın kabineyi açıklaması ve hemen ertesinde de salı veya çarşamba günü hükümet programını Meclis'te okuması bekleniyor.

Milliyet'in haberine göre, kabinede il dağılımına dikkat edecek olan Davutoğlu, Meclis'teki görevlendirmelerde de il dağılımına dikkat edecek.

AK Parti'de birçok koltuğa kimlerin oturacağı konusunda "tahmin"ler büyük oranda yapılıyor. Ekonomi yönetimine kimlerin geleceği konusunda da AK Parti içindeki isimler belli olsa da kimlerin görev alacağı da merak ediliyor.

 ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK

Davutoğlu, parti kurmayları ile hem kabine hem de hükümet programına ilişkin mesaisini cuma günü geç saatlere kadar, dün de gün boyu sürdürdü. Bugün Meclis Başkanlığı seçimine katılacak olan Davutoğlu'nun yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. Kabineyi bu görüşmenin ardından açıklayacak olan Davutoğlu'nun salı veya çarşamba günü de Meclis'te hükümet programını okuması bekleniyor. Yine aynı günlerde AK Parti'nin Meclis Başkanlık Divanı ile grup başkanvekilliklerine dair de seçim yapılacak.

Yeni kabine için gözler artık Başbakan Ahmet Davutoğlu'nda. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi, Maliye ve Kalkınma bakanlıklarına kimlerin geleceğini kimse tahmin edemiyor.

 Kabinenin belirlenmesinin yanı sıra AK Parti'de komisyon başkanlıkları, Meclis başkanvekillikleri, Başkanlık Divanı üyeleri ve grup başkanvekillikleri de merakla bekleniyor.

Milliyet'in haberine göre, tüm bu koltukların dağılımında il dengeleri de önemli bir yer tutuyor. Kabineye Ankara ve İstanbul'dan isimlerin yanı sıra Bursa'da Efkan Ala, İzmir'den Binali Yıldırım, Afyon'da Veysel Eroğlu, Erzurum'dan Recep Akdağ, Ordu'dan Numan Kurtulmuş, Bingöl'den Cevdet Yılmaz, Kayseri'den Taner Yıldız, Adana'dan Ömer Çelik, Şanlıurfa'dan Faruk Çelik, Eskişehir'den Nabi Avcı, Yozgat'tan Bekir Bozdağ gibi isimlerin büyük oranda kabinede yer alması bekleniyor.

KABİNEDE RİZELİ OLACAK MI?

Kabinede yer almayan illerdeki vekillere de komisyon ve Meclis Başkanlık Divanı'nda görevlerin verilmesi bekleniyor. Kulislerde Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun İnsan Hakları Komisyonu'nda görevlendirileceği ve başkan olarak görev alacağı da konuşuluyor. Meclis Başkanı seçilecek olan İsmail Kahraman'ın Rizeli olması nedeniyle Rize'den bir ismin kabinede yer alıp almayacağı da bilinmiyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları da en çok merak edilen koltuklar.

 AK Parti'de birçok üç dönemlik olarak deneyimli ismin yeniden dönmüş olması ve yeni birçok ismin de yer alması nedeniyle Davutoğlu'nun, "317 vekil arasından en az üç Bakanlar Kurulu çıkar" yorumu yaptığı ve isimleri seçerken de oldukça zorlandığı ifade ediliyor.

EN ÇOK MERAK EDİLEN 4 KOLTUK KİMLERİN OLACAK?

AK Parti kulislerinde birçok bakanlık için isim "tahmin"leri yapılsa da Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları da en çok merak edilen koltuklar. Kalkınma Bakanlığı'na Başbakan Yardımcılığı görevine devam etmemesi durumunda Cevdet Yılmaz'ın getirilmesi beklenirken diğer bakanlıklar için Ali Babacan, Nihat Zeybekci, Naci Ağbal, Berat Albayrak, Mehmet Şimşek'in isimleri Ak Parti kulislerinde konuşuluyor. Bu isimlerden hangilerinin kabineye gireceği de en fazla merak edilen soru olarak cevap arıyor.

Editör: TE Bilisim