HDP ve PKK'ya mesafeli duran Kürt aydın ve siyasetçilerin yeni bir siyasi parti kurma çalışmalarında son dönemece girildi.

Karar'ın edindiği bilgilere göre, Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) çizgisinde siyaset üretecek olan yeni hareketin ana bileşenlerini Sertaç Bucak'ın genel başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi/Bakur (KDP-Bakur), Mehmet Emin Kardaş'ın genel başkanlığındaki Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP), Şerafettin Elçi'nin kurduğu Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) ile Osman Öcalan'ın PKK'dan ayrıldıktan sonra kuruculuğunu üstlendiği Kürdistan Yurtsever Partisi (PWD) oluşturuyor.
Diyarbakır ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki görüşmelerde yol haritası belirlendi. Yasal zeminde kurulacak partinin isminin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olması kararlaştırıldı.

 

KDP'DE LEYLA ZANA İDDİASI

Yeni parti hazırlıklarınının en geç Ocak 2017 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Çerçevenin belirlenmesinin ardından Kürdistan Demokrat Partisi'nin kuruluşu için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verilecek. Türkiye KDP'sinin kuruluş çalışmalarında DEP eski Milletvekili Mahmut Kılınç'ın önemli rol oynadığı öğrenildi. Kılınç'ın KDP'nin kurucu üyeleri arasında da yer alacağı belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın da yeni partiye katılabileceği iddia ediliyor. Zana'nın katılımı konusunda eski çalışma arkadaşı Kılınç'ın aracılık ettiği de dillendirilen iddialar arasında. Partiya başka sürpriz katılımların da olabileceği ifade ediliyor. Resmileşme sonrası KDP'nin bünyesinde daha geniş kesimleri toparlayabileceğine dikkat çekiliyor. Terör örgütünün şiddet politikalarına karşı çıkan İbrahim Güçlü gibi Kürt siyasetçilere teklif götürülecek. Birleşmeye şimdilik temkinli yaklaşan HAK-PAR'la da temasların sürdüğü öğrenildi. Karar'ın ulaştığı KDP-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, yakın zamanda Türkiye'de resmi olarak Kürdistan Demokrat Partisi'ni kuracaklarını söyledi. Ancak katılımcılar konusunda şu an için herhangi bir bilgi paylaşmama kararı aldıklarını belirten Bucak, "Yanlış anlaşılmalar oluyor. Bu da bize zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

 

BARZANİ DAMGASI

Kuruluşu konusunda son aşamaya gelinen Türkiye KDP'si, her yönüyle Barzani'nin KDP'sinin damgasını taşıyacak. Yeni partinin öncülüğünü üstlenen Sertaç Bucak, her fırsatta Barzani'yle aynı genelekten geldiklerini dile getiriyor. Diyarbakır'da Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani adına bir etkinlik tertipleyen Bucak, "Barzani'nin yolu barıştır, vatanserverliktir, ilericilikter ve Kürdistani olmaktır" demişti. Hareketin diğer ana bileşenlerin T-KDP, KADEP ile PWD de Barzani yönetimiyle yakın çizgide duruyor. Türkiye KDP'sinin kuruluşu için yoğun çaba sarfeden eski DEP'li Mahmut Kılınç, ismi yeni partiyle anılan Leyla Zana ve İbrahim Güçlü de Barzani'ye yakınlıklarıyla biliniyor.

 

 

Editör: TE Bilisim