2 hafta önce belli oldu, yerel seçim tarihinin değiştirilmeyeceği.

 

6 ay erkene çekilme beklentisi birçok aday adayını heyecanlandırmış, kulisleri hareketlendirmişti.

 

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yerel seçim tarihini öne çekmekten vazgeçtik. 2014 Mart’ının son Pazar günü sandığa gidilecek” çıkışıyla heyecan ve hareketlilik yerini sessizliğe bıraktı.

 

Bu arada ulusal gazetelerin ekonomi sayfaları boş durmadı. Okura “Yerel seçim yok, isterseniz size oda ve borsa seçimlerini verelim” dedi.

 

Sayfalar bir anda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun bundan sonra ne yapmayı düşündüğü, İSO (İstanbul Sanayi Odası) ve İTO (İstanbul Ticaret Odası) başkanlıkları için hangi isimlerin konuşulduğu haberleriyle doldu.

 

Ekonomi kulislerinde konuşulduğuna göre, Bakanlar Kurulu oda ve borsa seçimlerini ertelemeyecek. Resmi Gazete’de ilan edilen tarih değiştirilmeyecek. 2 dönem üst üste başkanlık yapan isimlerin son umudu Anayasa Mahkemesi.  Mevcut yasaya göre 2 dönem üst üste başkanlık koltuğuna oturan kişi 3. dönem için dinlenmek zorunda. Anayasa Mahkemesi eğer bu kararı iptal ederse, bu durumda olan çok sayıda başkana gün doğar. İptal etmezse ister istemez yeni yüzler ve isimlerle tanışmamız kaçınılmaz.

 

Bu haber ve kulis bilgileri İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük illerin iş dünyasını hareketlendirdiği gibi Van iş dünyasını da hareketlendirdi.

 

Van kamuoyu belki bugünden Mart’a kadar olan sürede oda ve borsa seçimlerini konuşacak.

 

VATSO başkanlığı için şimdiden 2 isim adaylığını açıkladı. 6 yıl oda genel sekreterliğini yapan Necdet Takva başkanlık için aylar öncesinden çalışmaya başladı. Diğer aday mevcut başkan Mirza Nadiroğlu ise bu düşüncesini geçen hafta basın mensuplarıyla paylaştı.

 

Kamuoyunda bu isimler dışında konuşulan bir isim daha var. VATBO Başkanı Feridun Irak. Irak aday olacak mı olmayacak mı, olacaksa kimlerle hareket edecek, ‘oldu’ diyelim dengeleri nasıl etkileyecek, bıraktığı koltuğa kim oturacak? Şu an kulislerde bu 4 sorunun cevabı aranıyor. Çünkü Irak, yasaya göre 10 yıldır başkanlığını yürüttüğü VATBO’ya yeniden başkan adayı olamıyor. Haliyle bu durum “Irak da VATSO Başkan Adayı” iddialarını güçlendiriyor.

 

Bu sorunun cevabı herhalde yakında belli olur.

 

Irak dışında konuşulan bir diğer isim ise Osman Çelik. Zahir Kandaşoğlu’ndan boşalan koltuk için Çelik ile Nadiroğlu yarışmış, 11 yönetim kurulu üyesinden 6’sı tercihini Nadiroğlu’ndan yana kullanmıştı. Başkanlık yarışını 1 oy farkla kaybeden Çelik’in kimlerle nasıl hareket edeceği de merak edilenler arasında.

 

Bu seçim önceki seçimlerden çok farklı olacak. AB ülkelerinde uygulanan NACE sistemi ilk kez bu dönem oda ve borsa seçimlerinde de uygulanacak. Diyelim bir şirketiniz var. Şirketiniz hem inşaat, hem gıda, hem de turizm alanında faaliyet göstersin. Eğer cironuz bu iş kollarından hangisinde iyiyse o iş kolunda seçime girebiliyor ya da oy kullanabiliyorsunuz. Kıstas bu.

 

Bu sistem sayesinde VATSO’da 19 olan meslek grubu sayısının 25’i bulması bekleniyor. “Grup sayısının artmasıyla seçilecek meclis üyesi sayısı da 70 olur” deniliyor. Ve bu 70 kişi bir anlamda Van ekonomisine yön verecek.

 

Peki, VATSO seçimleri neden bu kadar önemli?

 

Seçilecek başkan, meclis başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri aynı zamanda büyükşehir unvanı kazanmış bir ilin ticaret ve sanayisinde söz sahibi olacaklar.

 

Van son yıllarda sanayi ve ticaret alanında yapılan işlerle gündemde. Düşünün Türkiye’nin en büyük, dünyanın 3. Büyük mermer fabrikası Van’da açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İlk kez Van’da bir fabrika açtı ve bunu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı bölge oda ve borsa başkanlarıyla yaptığı toplantıda örnek gösterdi.

 

Bununla birlikte Van’da 2 tane 5 yıldızlı otel açıldı. Elite World ve Rescate, Van’ın değişen yüzünü gösteren en iyi 2 örnek. Bu yatırımlarla birlikte odaya olan ilgi daha da artacak.

 

En son Dünya Gazetesi Van OSB’yi manşetine taşıdı. OSB Başkanı Sinan Hakan’ın anlattıkları bir –iki gün sonra diğer ulusal gazetelerin ekonomi sayfalarında da geniş yer buldu. Artık, Van’dan ekonomi sayfalarına ayda bir neredeyse 3-4 haber düşüyor. Bu da seçilecek başkan için müthiş PR demek.

 

Sanayi ve ticaret anlamında gelişmiş illerde oda başkanları siyaset için biçilmiş kaftan. ASO Başkanı Zafer Çağlayan, ATO Başkanı Sinan Aygün, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koşer, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Diyarbakır TSO Başkanı Galip Ensarioğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş bunlar bu dönem, oda başkanlıkları döneminde yaptıkları çalışmalar nedeniyle şu anda bakan ya da milletvekililer.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın da oda kökenli olduklarını unutmamak gerek.

 

Bu tip örnekler çok. VATSO başkanlığını düşünenler belki siyaseti hiç düşünmüyor olabilirler. Ancak yarın milletvekili ya da belediye başkanı aday adaylıkları konuşulduğunda akla gelebilecek ilk isimlerdir. Bu durum sadece Van’a özgü değil, tüm Türkiye’ye özgü.

 

Oda ve borsa seçimleriyle ilgili daha yazılacak çok şey var. Şimdilik böyle bir girizgâh yeterlidir sanırım.