Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, polisin son zamanlardaki olaylara müdahale şeklini eleştirerek, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırladı. Öztürk soru önergesinde, “Şiddet ve yoğun çatışma ortamının sürdüğü Kürt coğrafyasında kolluk kuvvetlerinin halka yönelik keskin müdahalesi ve orantısız güç kullanması gün geçtikçe artmaktadır.” Dedi.

 

HDP Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, polisin son zamanlarda olaylara müdahale şeklini eleştirerek, “Yaralanan birçok vatandaş olmasına rağmen alana ambulansın girmesine engel olunduğu ayrıca polisin çamura basmamak için önündeki kadını ezdiği ve yaşlı olmalarına rağmen çoğu vatandaşı copla gelişigüzel darp ettiği de bilinmektedir.” Dedi.

 

“UYGULAMALAR KANUN DIŞI”

Öztürk verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Şiddet ve yoğun çatışma ortamının sürdüğü Kürt coğrafyasında kolluk kuvvetlerinin halka yönelik keskin müdahalesi ve orantısız güç kullanması gün geçtikçe artmaktadır. Polislerce vatandaşlara gösterilen müdahaleler keyfi bir hal almakla beraber insanlık onuruna başlatılan bir saldırı niteliği kazanmıştır. İçinde bulunduğumuz koşullarda özellikle savaş alanına dönen Kürt coğrafyasında polisin göstermiş olduğu aşırı ve yersiz saldırılar son zamanlarda özellikle kadınlar ve yaşlılar üzerinde etkisini çok sert biçimde göstermektedir. 10 Ocak 2016 tarihinde Van’ın Edremit ilçesinde 12 kişinin ölümünü protesto etmek için 11 Ocak 2016 tarihinde Van’ın Beşyol Meydanı’nda oturma eylemi düzenleyen ve çoğunluğu yaşlılardan oluşan kitleye yapılan saldırı da plastik mermi, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulunan polisin birçok vatandaşı da gözaltına aldığı bilinmektedir. Zekiye Kaya (60) ve Nayif Kayacan (65) adlı Van barış anneleri de polislerce darp edilmiş, ayrıca Nayif Kayacan kırılan bacağına rağmen polisin copla saldırıya devam etmesi sonucu kafasına aldığı darbelerle ağır yaralanmıştır. Yaralanan birçok vatandaş olmasına rağmen alana ambulansın girmesine engel olunduğu ayrıca polisin çamura basmamak için önündeki kadını ezdiği ve yaşlı olmalarına rağmen çoğu vatandaşı copla gelişigüzel darp ettiği de bilinmektedir. Anayasanın 34. maddesinde önceden izin almadan herkesin silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu net bir şekilde ifade edilmiştir. Ayrıca AİHM’nin Türkiye’yi mahkûm ettiği kararında; Polisin, bildirim şartına uyulmadığı gerekçesiyle yaptığı uyarı ve hemen ardından gelen orantısız müdahalelerle ilgili olarak; “önceden haber  verme gerekliliği yerine getirilmemiş olsa bile, eğer toplantı barışçıl bir şekilde yapılmakta ise, kolluğun kuvvet kullanması hakkın ihlalidir” gerekçeli kararına rağmen iç güvenlik paketiyle beraber demokratik kitle eylemlerinde polisin müdahalesinde ciddi bir artış görülmektedir. 10.01.2016 tarihinde çelik kuvvet tarafından DBP ve HDP yöneticilerinden oluşan grup Van da basın açıklaması yapmaları dâhilinde gözaltına alınacaklarına dair tehdit edilmişlerdir.”

 

“MÜDAHALELERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?”

Milletvekili Öztürk, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri yer verdi:

“HDP ve DBP yöneticilerinden oluşan gruba basın açıklaması yapmamaları yönünde tehdit eden ve yapılan oturma eyleminde vatandaşlara saldırıda bulunup hak ihlaline sebep olan kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Van’ın Beşyol Meydanı’nda çoğunluğu yaşlı kadınlardan oluşan kitleye orantısız güç kullanan polisler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Oturma eylemi sırasında polisin kitleyi dağılmalarına yönelik herhangi bir ikazda bulunmadan direk tazyikli suyla müdahale etmesi hukuki midir?

 Polislerin genç yaşlı demeden en sert biçimde müdahalede bulunmalarına yönelik bir talimatınız oldu mu? Böyle bir talimatınız olmadıysa polislerin bu şekilde saldırıda bulunmalarının hukuki dayanağı nedir?

Olay yerinde çok sayıda yaralı olmasına rağmen alana ambulans girişlerinin engellenmesi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Yaşanan olayda gözaltına alınan ve yaralı olan kaç vatandaş vardır? Yaralı vatandaş varsa sağlık durumları hakkında herhangi bir bilgi verilmiş midir?

Son zamanlarda polislerin özellikle yaşlı ve kadınlara yönelik en sert biçimde müdahalede bulunmalarını ve son dönemde yapılan demokratik kitle eylemlerine polisin sert ve orantısız müdahalesini nasıl açıklıyorsunuz?

2015 Temmuz ayından bu yana Van’da kolluk kuvvetlerinin müdahalede bulunduğu basın açıklaması ve gösteri yürüyüş sayısı kaçtır? Yapılan bu müdahalelerde kullanılan plastik mermi ve gaz bombası miktarı ne kadardır?” 

Editör: TE Bilisim