ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ - Hem ülkenin hem kentin önemli önemli bir süreçten geçiyor. Seçim startının verilmesi öncesinde olduğu gibi seçim sürecinde de en çok öne çıkan konuların başında da ekonomi geliyor. Son dönemlerdeki ekonomik gidişat, seçim sürecinde siyasete dahil olmak isteyen isimlerin de söylemlerinin başını çekiyor. Bu anlamda Van’da da ekonomiyi ve kentin mevcut durumunu iyi bilen isimlerle ilgili beklentiler de oldukça yüksek. Tam da bu noktada tecrübesiyle konuşan ve Van’ın ekonomisini en iyi bilen adaylar arasında yer alan Bilal Emre Yörük, AK Parti ile birlikte Van’a hizmet etmek için temsiyet bekliyor. 20 yıllık dolu dolu bir hizmet süresinin ardından tecrübeyi hizmete dönüştürmek isteyen Yörük, hızlı bir tempo ile geçtikleri seçim sürecinde Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulundu.

 

2011 depremi başta olmak üzere Van’ın zor süreçlerinde en çok başvurduğu kurum olan KOSGEB’in Van Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük, AK Parti’den aday adaylığı için başvuru yaptı. 169 ismin başvuru yaptığı listede Van milletvekili olmak için sürece dahil olan Yörük, listenin de en çok konuşulan isimlerinden birisi oldu. Van’ı ve Van ekonomisini en iyi bilen isimlerden birisi olarak öne çıkan Yörük, 20 Mayıs’ta açıklanacak listeler öncesinde Şehrivan’a önemli değerlendirmelerde bulunup hem adaylığını hem de süreci konuştu. İşte Yörük’ün Şehrivan’ın sorularına verdiği o cevaplar:

 

Neden aday adayı oldunuz?

 

“Öncelikle  Bilal Emre Yörük kimdir cevabıyla başlamak isterim, 1974 yılında Van ilinde doğdum, ilk, orta ve lise öğrenimimi Van ilinde tamamladım. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1998 yılında mezun olduktan sonra aynı üniversitede Fen Bilimleri Enstitüsünde 2007 yılında Yüksek Lisansımı tamamladım. Haziran 1998 yılında KOSGEB İdaresi Başkanlığı Van İl Müdürlüğünde göre başladıktan sonra, 2001 yılından bu yana KOSGEB Van İl Müdürlüğü görevimle birlikte aynı zamanda görev sürem içerisinde; Muş, Bitlis ve Hakkari illerine de kurumumun hizmet ve desteklerini sunmanın yanında bu illerin KOSGEB kurucu il müdürlüğü görevlerini de yürüttüm.”

 

“20 YILLIK TECRÜBEYİ HİZMETE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUM”

 

“Görev sürem boyunca ilimiz ve bölgemizdeki KOBİ’lerin (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme) etkinliklerinin artırılması, rekabet düzeylerinin yükseltilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi konularında,  başta görev yaptığım KOSGEB ve diğer paydaş kurum ve kuruluşlarla eş güdümlü ulusal ve uluslararası pek çok projenin yürütülmesinde ve çeşitli desteklerin verilmesinde görev aldım. Memleketimizde vergi veren, istihdam sağlayan, alın teri döken, katma değer yaratan, elini hatta  gövdesini taşın altına koyan, sanayici, iş adamı, esnaf, sanatkar ve girişimcilerin sorun ve sıkıntılarını yakından bilen, bir Vanlı olarak, 20 yıllık deneyimlerim ve tecrübelerim ile yerel, bölgesel kalınma konularında, sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 2023 vizyonu çerçevesinde ekonomide, sanayide, kentleşmede eğitimde, sağlıkta gençlik ve birçok yapısal ve insani meselede Van’a hizmet etmek için aday adayı oldum.”

 

İŞTE YÖRÜK’E GÖRE VAN’IN ÖNEMLİ SORUNLARI...

 

Kentin önemli kesimlerini iyi biliyorsunuz. Peki, ya kentin önemli konuları... Sizce Van’ın Temel Sorunları sizce nelerdir?

 

Öncelikle şunu belirtmek isterim, ülkemizin bir çok şehrinde çeşitli sorunlar yaşandığı gibi ilimiz de ve bölgemizde de yaşanan çeşitli ve sorunlar mevcuttur, tabi ki bu sorunları büyüklüğü iller ve bölgeler ve kentte yaşayanlar acısından farklılıklar arz edebilir. Örneğin Van ilimizin ve bölgemizin temel sorunlardan birisinin yerel ekonomi, yatırım iklimindeki yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunu olduğunu belirtmek isterim. Bununla beraber tabi ki kentleşmeye, çevreye, eğitimdeki başarı düzeyine, kentteki engelli yaşamına benzer  yönelik çeşitli sorun ve sıkıntıların ilimizde yaşandığı malumlarınızdır, ancak gelinen noktada bu sorunların çözümüne yönelik özellikle ekonomi  alanında bölgesel ve yerel teşvik mekanizmalarının son dönemlerde hükümetimizce yürürlüğe konulması, vergi, prim ve cezalarda yapılandırmalara yönelik  yeni düzenlemelerin yapılmış olması, yaşanan ekonomik sorunların, çözümüne katkı sunacağı aşikardır, ancak yeterli midir? Elbette ki değildir.

 

“BÖLGESEL VE YEREL KALKINMA ODAKLI BİR ÇALIŞMA YÜRÜTECEĞİZ”

 

“Bu alanda yapılacak birçok şeye ihtiyaç vardır, inşallah 24 haziranda gerçekleştirilecek olan genel seçimlerde parlamento çatısı altında bir temsiliyetimin olması durumda, bölgesel ve yerel kalınma ile ilimizin ekonomisinde yaşanan sıkıntıların, yanında istihdam sorunun, çözümüne yönelik olarak uzmanlık alanım ve deneyimlerim ile kurumsal tecrübelerim itibariyle yeni ve ilave teşvik politikalarının hayata geçirilmesi konularında, ciddi çalışmaların yürütülmesi hedeflerimin başında yer almaktadır.”

 

VAN’IN DERTLERİ İLE DERTLENECEĞİZ

 

“Bununla beraber az evvel değindiğim gibi Van ilinin kentleşmeye, çevreye, kentteki engelli yaşamına vs’ye yönelik sorunlarının çözümüne yönelik ise başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerimizin son dönemlerde yapmış oldukları icraatları ile hükümetimizin, icracı kurum ve kuruluşlarınca bir çok çeşitli projeleri ile yatırımlarının bulunduğu hepimizin malumlarıdır, tabi ki ilimizde var olan diğer sonunlar ve/veya yaşanacak sorunların çözümüne ilişkin olarak her daim takipçisi olmak, bununla beraber kalkınmışlık, gelişmişlik, mutlu ve müreffeh bir Van’ın, hak ettiği yere gelmesi için, büyük bir misyon üsleneceğimi de belirtmek isterim.”

 

EKONOMİ TECRÜBESİ OLDUKÇA YÜKSEK...

 

Uzunca bir dönem KOSGEB Müdürlüğü görevini başarıyla yürüttünüz, bu bağlamda ilimizdeki KOBİ’ler ve Girişimcilik konusundaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

 

Çok teşekkür ederim, kısaca değerlendirmelerde bulunacak olursam Van ilimizin ekonomisine yön veren sektörler,  tarım ve hayvancılık, hizmetler inşaat, turizm olarak söyleyebilirim. Van ilimizde öne çıkan sanayi sektörlerini kısaca değerlendirecek olursak gıda, madencilik, mobilya, plastik ve ambalaj ürünleri, yapı malzemeleri ile kimyasal ürünlerin imalatı olduğunu söyleyebiliriz.  İlimizdeki ve bölgemizdeki imalat sanayinin büyük bir kısmını geleneksel imalat sanayi işletmeleri oluşturmaktadır. İmalat sanayimizdeki işletmeler ilimiz istihdamına ve kalkınmasına ciddi fayda sağlamaktadır. Ancak ilimizde imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin; değişim ve dönüşümlerinin, bürokrasiden arındırılmış etkin, verimli, çözüm odaklı yerel ve bölgesel teşvik anlayışıyla KOBİ’lerimizin ulusal ve uluslararası rekabet edebilirlik düzeye getirilmesi gerekmektedir. KOBİ’lerimizin teknoloji tabanlı, katma değerli, ithal ikamenin önüne geçebilecek, yerli ve milli ürünleri imal edebilecek, ihracat odaklı KOBİ yatırımların yapılmasının gerekliliğini vurgulamak istiyorum.

 

“GENÇLERE ÖZEL İLGİ ŞART”

 

“İlimizdeki yaş ortalaması 21’dir,  görev yaptığım kurumdaki verileri göz önüne aldığımda,  girişimcilik destekleri kapsamında yaklaşık 900 yeni genç girişimcimizin kendi işlerini kurduğunu, 19.000  gencimizin ise  girişimcilik eğitimlerine katılarak sertifika almıştır. Buda ilimizde genç girişimcilik konusunda ciddi bir potansiyelin var olduğunu bizlere göstermektedir. Hedef kitlenin doğru yönlendirilerek daha inovatif iş fikirlerinde girişimde bulunmaları konusunda rehberlik, danışmalık ve mentörlük mekanizmalarının sağlanması ile ilimizden ulusal ve uluslararası anlamda çıkışımcılık yapacak girişimcilerin olmasının da büyük önem taşıdığını düşünmekteyim.”

Editör: TE Bilisim