Bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP’nin düzenlediği Van İl Kadın Konferansı’na katıldı.

 

Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans divanın seçilmesinin ardından HDP İl Kadın Konferans Komisyon Sözcüsü Gülcihan Şimşek açılış konuşması yaptı. Daha sonra kürsüye gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partilerini kapatmakla tehdit edildiklerini savunarak, “Bu kadar ucuz siyaset olamaz. Bizler kelleyi koltuğa alarak bu yola çıktık. Bir halk kelleyi koltuğa almışsa, bu yoldan dönüş yoktur” ifadelerini kullandı.

 

“YENİ ANAYASANIN İÇİNE BU KÖHNEMİŞ ZİHNİYETLERİNİ ŞIRINGA ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Anayasaya dair görüşlerini ortaya koyduklarını savunan Yüksekdağ, "Bir çözüm deklarasyonu ortaya koyuyoruz, bakın anayasayı konuşacak mıyız? Bu çerçevede konuşalım diyoruz, bütün faşizan zihniyette beslenenler bir koro oluşturup bizi linç etmeye kalkıyorlar. İçinde hepsi var, saray var, AKP var, MHP var, CHP var, hepsi tek bir koro oluşturmuş. Bu partiler ve bu iktidar; Türkiye halklarına, Türkiye’de yaşayan bütün halkalara yeni bir anayasa sunacak öyle mi? O yeni anayasanın içine bu köhnemiş zihniyetlerini şırınga etmeye çalışıyorlar. Biz de çıkıp ya sizin köhnemiş, çürümüş zihniyetinizi şırınga ederek yeni bir anayasa elde edemezsiniz dediğimizde bizi linç etmeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, biz bir halkın yeni demokratik Türkiye perspektifini üstlenerek girdik bu işe. Onların ölümü gösterip sıtmaya razı etme politikasına mahkum değiliz, mecbur değiliz. Türkiye’de yeni demokratik bir şey olacaksa bugün, Kürt sorununun demokratik çözümü, Türkiye halklarının bütün Türkiye toplumunun demokratik bir sürece doğrudan katılımı üzerinden bu gerçekleştirilebilir ancak. Yani öz yönetim anlayışıyla gerçekleştirilebilir. Merkezi yönetimin yetkilerinin, otoritesinin tek bir kişinin elinde toplanmasına karşı, bu büyük tehlikeye, bu diktatörlük organizasyonuna karşı halkımızı yerelden katılımcı yeni bir demokrasi organizasyonunu geliştirilmesi gerekiyor. İşte bizler bunun programını öneriyoruz. Onlar halkın tepesine vura vura vura daha aşağıya çekmeye çalışıyorlar seviyeyi. Biz de direnerek, ayağa kalkarak, halkın seviyesini yükseltme mücadelesi veriyoruz. Halk olarak tepemize vurmaya kalkanlara, hiç de aşağıya çekilmeye, hiç de diz çökmeye niyetimiz yok. Yeni demokratik bir Türkiye, öz yönetim anlayışı, Kürt sorununun çözümü, Kürdistan halkının geleceğinin güvence altına alınması, Türkiye halklarıyla birlikte ortak bir yaşam, ortak vatan zemininin güvence altına alınabilmesi için böyle bir demokrasi mücadelesi ve programı ile hareket etme durumundayız” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmanın ardından Van İl Kadın Konferansı basına kapalı bir şekilde devam etti. 

Editör: TE Bilisim