Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Ediz, geçmişi İbn-i Sina’ya kadar dayanan ve 'Doğu Tıbbı' olarak da bilinen ‘Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp Uygulamaları’nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayıldığını söyledi.


Son zamanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, ‘Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp Uygulama Merkezi’ kurmaya hazırlanıyor. ‘Geleneksel Tamamlayıcı ve Bütünleyici Tıp’ alanında yaptığı bilimsel çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Ediz, “Geleneksel tamamlayıcı ve bütünleyici tıp; fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında, sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan farklı kültürlere özgü teori inanç ve tecrübelere dayalı izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Bu yöntemler bir ülkenin kendi geleneklerinin parçası olmayan ve hakim sağlık sistemine entegre olmamış sağlık uygulamaları yelpazesini kapsadığı zaman; tamamlayıcı tıp veya alternatif tıp olarak adlandırılır. Sağlık sistemi ile entegre ise bütünleyici yani İntegratif tıp ismini alır” dedi.



“GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI KANITA DAYALI TIP İLE DESTEKLENMELİ ”

Dünya sağlık sektöründe geleneksel tamamlayıcı ve bütünleyici tıpa ciddi bir teveccüh olduğunu ifade eden Ediz; “Dünya genelinde alternatif ve bütünleyici tıbba yönelik bir teveccüh söz konusudur. Bunun gerekçelerinden bir tanesi doğal ürünlerin iyi ve güvenilir olduğu inancıdır. Ülkemizde de bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Üniversitemizde ya da bölgemizde bu merkeze olan ihtiyaç ise insanların önemli bir kesimi hayatında yer bulan bu tür tıbbi uygulamaların göz ardı edilmesinin toplum sağlığını kurumaktan çok riske etmeye yol açacağı gerçeğidir. Özellikle standardizasyondan yoksun mevzuat alt yapısı olmayan denetimsiz ve istismara açık bir alanın göz ardı edilmesi daha çok başıboş kalması anlamına gelecektir. Bunu gören Sağlık Bakanlığımız 2014 yılında Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmenliğini çıkarmıştır. Ayrıca geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının kanıta dayalı tıp kapsamında bilimsel çalışmaların yürütülmesi ve bu tedavilerin hangi endikasyonda ve ne kadar yararlı olduğu akademik ve bilimsel anlamda ortaya konulması gerekmektedir. Bu iki ana gerekçe ile böyle merkezlere özellikle üniversite tıp fakülteleri bünyesinde ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Zaten bu ihtiyaca binaen şu an ülkemizde birçok üniversite tıp fakültesi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama ve araştırma merkezini açarak bilimsel ve akademik çalışmalara başlamıştır. Ayrıca Amerika Bileşik Devletleri’nde 2013 yılında bu alan ‘İntegratif Tıp’ ismiyle yeni bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir” ifadelerini kullandı.


YYÜ Tıp Merkezi’nin etik onayı ile bilimsel çalışmalar başlattıklarını ifade eden Ediz, “Bizler özellikle homeopati, akupunktur, hirudoterapi (Tıbbi Sülük Tedavisi), Dry needling, PRP, nöralterapi ve cupping terapi gibi branşlarda araştırma ve uygulamalar gerçekleştireceğiz. Burada 2012-2014 yılları arasında özellikle cupping terapi ve hirudoterapi, yani tıbbi sülükle ilgili bazı bilimsel çalışmaları tıp fakültemiz etik kurulu onayı ile yürüttük ve birkaç endikasyonda istatistiksel olarak anlamlı ve müspet neticeler de aldık” diye konuştu.
Doç. Dr. Levent Ediz, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama ve araştırma merkezinin açılması için destek istedi.

Editör: TE Bilisim