Türkiye 2024’ün Mart ayında yapılacak yerel seçimi iyiden iyiye konuşmaya başlarken, partilerin de seçim hazırlıkları hız kazandı. Tempoyu artırmaya başlayan partiler en çok ağırlığı verdiği iller arasına yine Van’ı yerleştirirken Van’da da seçim hareketliliği kendisini iyice hissettirmeye başladı. Yerel seçimler öncesi Van’ı ziyaret edenlerin sayısı artarken, kendi üst düzey isimlerle çıkarma yapan son parti Saadet Partisi oldu. SP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan Van’daki programlar kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kentle ilgili önemli konulara değinen ve ziyaretleri sonrasındaki gözlemlerini de paylaşan Arıkan Van’ın işsizliği, yoksulluğu, tanıtım yetersizliğine dikkat çekti. “Van’ın acı problemlerle karşı karşıya olduğunu gördüm” şeklinde yorum yapan Arıkan Van esnafını da ziyaret ederek sorunları dinledi.

“VAN GEZDİĞİMİZ 12’NCİ İL”

Milletvekili Arıkan, Van’ın gezdikleri 12’nci il olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin birçok coğrafyasını geziyoruz. Yaklaşık 10 gündür yollardayız. Van gezdiğimiz 12’nci ilimiz. En canlı medyayı Van’da görmenin mutluluğunu paylaşmak istiyorum. Milletvekilleri olarak 81 ilimizi tek tek geziyoruz. TBMM bir tatil sürecinde. 14 Mayıs, 28 Mayıs’ta seçimler yapıldı. 1.5 ay kadar meclis açık kaldı ve hemen akabinde tatile girdi. Ben meclisin kapanmasına birkaç gün kala meclis kürsüsünde söz aldım ve ‘gelin meclisi kapatmayalım, bu sene tatili az yapalım, Türkiye’nin çözülmesi gereken birçok sıkıntısı var, bu sene konforumuzdan fedakarlık edelim’ diye talepte bulundum. İktidar partisinin milletvekilleri tarafından bu talebimiz reddedildi ve meclis tatile girdi. Meclis tatile girer girmez yaptığımız ziyarette şunu gördük ki toplumun birçok kanayan yarası var. Bu meclisi açmamız gerektiğini söyledik. Saadet Partisi olarak muhalefet partileri ile birlikte bir teklifte bulunduk” dedi.

ARIKAN: YAKLAŞIK 200 VEKİLİNİN KATILIMIYLA TBMM’Yİ YENİDEN AÇTIK

TBMM’nin açılma sürecini aktaran Arıkan, “CHP teklifimizi kabul etti ve 120 imzayı toplayarak TBMM’nin tekrar açılması için başkanlığa dilekçe verdik. Bu talebimize hem İYİ Parti hem YSP destek oldu. Muhalefet partisinin yaklaşık 200 vekilinin katılımıyla TBMM’yi yeniden açtık. İktidar partisi ve ortakları hiç iyi bir sınav vermediler. Biz ülkenin meselelerini konuşalım diye meclisi topladığımız esnada onlar TBMM bahçesine gelmelerine rağmen genel kurul salonuna girmediler. Girmeme gerekçeleri meclisin tekrar açılmamasıydı. Biz yeterli katılımı sağlayınca mecburen salona girmek durumunda kaldılar. Akşama kadar yapılan görüşmeler neticesinde yine oylama yapıldı. Üzülerek söylüyorum ki meclis yeniden kapandı. Malumunuz meclis birkaç gün sonra açılacak ve yeni bir tartışma ile başlayacak” diye aktardı.

“VAN’DA VE BİRÇOK ŞEHİRDE YAŞANAN SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ YENİ BİR ANAYASA DEĞİL”

Arıkan, “Bugün bulunduğumuz şehir itibarıyla Van’da ve birçok şehirde yaşanan sıkıntıların çözümü yeni bir anayasa değil. Biz yeni bir anayasaya karşı değiliz. Sivil bir anayasaya karşı olmamız söz konusu değil. Mutlaka o askeri darbe vesayetiyle yapılan anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Bugün Van’da en kronik hale gelen sorunların çözümünün anayasa ile alakalı olmadığını bir kere daha ifade edeyim. Eğitim dönemi başladı. Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan sorunlar Van’da da yaşanıyor. Bugün Van’da her 4 çocuktan 1’i bu sabah okula giderken evinden aç bir şekilde çıktı. Bugün Van’da 100 çocuktan 22’si yoksul bir şekilde yetişiyor. Bizim üzerimizde bir ülke var. O da Kosta Rika. Birçoğumuz Kosta Rika’nın haritadaki yerini gösteremeyiz. Van’daki 100 çocuktan 22’si açken, Kosta Rika’da 100 çocuktan 27’si aç ve biz dünyada 2’nci sıradayız. Bunu konuşamıyoruz. Neyi konuşacağız? Anayasayı tartışacağız” diye konuştu.

ARIKAN: VAN’IN GERÇEK PROBLEMLERİNİN KONUŞULMAMASINA KARŞIYIZ

Van’ın kira sorununu dile getiren Arıkan, “Okul öncesi eğitime başlama masrafları geçen sene 7 bin lira iken bu sene 17 bin liraya çıktı. Bunu konuşamayacağız. Geçen sene Van’da ilkokula başlayan bir çocuğumuzun masrafı 12 bin lira iken, bugün 28 bin lira. Bunu da konuşamayacağız. Anayasayı tartışacağız. Biz anayasaya karşı değiliz. Biz iktidarın keyfi uygulamalarla Van’ın gerçek problemlerinin konuşulmamasına karşıyız. Van’ın en büyük problemlerinden birisi kira problemidir. 10-15 bin lira kiradan bahsediliyor. Bir asgari ücretin 11.500 lira olduğu, emekli maaşının 7.500 lira olduğu Van’da insanlar 10-15 bin lira kirayı nasıl ödesin? Açlık sınırı 12 bin lirayı geçmiş. Asgari ücreti geçmiş. Yoksulluk sınırı 40 bin lira olmuş. Bunu tartışamıyoruz. Neyi tartışacağız? Anayasayı tartışacağız. Biz buna karşı olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

“VAN’DA BİR KİŞİNİN MİLLİ GELİRİ SADECE 9 BİN 900 DOLAR”

Milletvekili Arıkan, “2011 yılında Van’da Beşyol Meydanı’nda iktidarın yetkilileri burada mitingler yaptılar. Vanlı hemşehrilerimize seslendiler. ‘2023 yılına geldiğimizde Türkiye dünya ekonomisinde ilk 10’da yer alacak’ dediler. Bu cümleleri kullandıklarında Türkiye dünya ekonomisinde 17’nci sıradaydı. Bugün Türkiye 21’inci sırada. Bunu konuşabilecek miyiz? Hayır, anayasayı konuşacağız. ‘2023’e geldiğimizde kişi başı milli gelir 25 bin dolar olacak’ dediler. Bunu söylediklerinde 10 bin 500 dolar kişi başı milli gelirimiz vardı. Bugün Van’da bir kişinin milli geliri sadece 9 bin 900 dolar. ‘2023’te enflasyon oranı tek hane olacak’ dediler. Bunu dediklerinde enflasyon yüzde 10.5’tu. Bugün enflasyon kendi rakamlarına göre yüzde 60, gerçek rakamlara göre 3 haneli. Bunu konuşabilecek miyiz? Hayır, yeni bir anayasayı tartışacağız” diye aktardı.

ARIKAN: VAN İÇİN KOYULAN HEDEFLER GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ

Arıkan, “Asgari ücretle alakalı bir iyileşme yok. Emekli maaşlarıyla ilgili bir iyileşme yok. Tamamıyla yerel seçimlerde iktidarı alabilmek için, Van Belediyesini kazanabilmek için kullanılan cümleler. Van’a gelen turist sayısıyla alakalı 2023 hedef verildi. 2011 yılında Van’a yapılması gereken otoyollarla alakalı 2023 hedefi verildi. Van’da yapılacak olan yatırımlarla alakalı hedef verildi. Hiçbiri tutmadı. İktidar Van için hangi hedefi koyduysa hiçbirini gerçekleştiremedi. İşsizlik Türkiye’nin kronik sorunudur. İşsizliğin çözümü belli. Üretime destek olmadığınız taktirde, istihdama yönelik yatırımlara destek olmadığınız taktirde, kur korumalı mevduat üzerinden servetine servet katan insanlara destek olduğunuz müddetçe biz işsizliği her zaman konuşuruz” dedi.

“VAN’IN ACI PROBLEMLERLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUNU GÖRDÜM”

Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak Cevdet Yılmaz: Ana amacımız sosyal refahı artırmak

Van’ın acınası sorunlarının olduğunu belirten Arıkan, “Van’ın acı problemlerle karşı karşıya olduğunu gördüm. Kayyım tarafından idare edilen belediyenin Van’ı dışardan gelen insanların gözünde itibarsız göstermesine üzüldüm. Van’ın yönetimiyle alakalı bir handikap olduğunu düşünüyorum. Hayvancılık ve tarımla alakalı gerekli desteğin alınmamasını Van’ın bir problemi olarak görüyorum. Van’da o kadar güzellik var ki ama bu güzellikleri buraya gelenler görebiliyor. Neden şehrin yöneticileri Van’ın hak ettiği değeri görebilmesi için gerekli tanıtım çalışmasını yapmıyorlar? Van bugünkü bulunduğu noktadan çok daha iyilerini hak ediyor. Bölgenin baş şehri olması gereken bir coğrafya. Batıdaki şehirler göç alırken Van neden nitelikli göç almıyor? Eğitim düzeyi yüksek, geliri yüksek insanlar yatırım yapmak için neden Van’ı tercih etmiyorlar. Çevre yolu, tarım, turizm, hayvancılık olmak üzere Van’da konuşulması gereken birçok sorun var. Saadet Partisi olarak bunları gündeme taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

“YEREL SEÇİMLE İLGİLİ İTTİFAKA AÇIĞIZ”

Arıkan son olarak yerel seçimlere değinerek, “Saadet Partisi olarak 54 yıllık bir geleneğin temsilcisiyiz. Türkiye’deki bin 395 seçim bölgesinde de çalışmalarımız devam ediyor. En güzel neticeyi alabilmek için bu çalışmaları devam ettireceğiz. Yerel seçimle ilgili ittifaka açığız. Prensiplerimiz belli. Milli görüş prensipleri ilkeleri çerçevesinde konuşup birleşebileceğimiz ittifakların hepsine açık olduğumuzu söylüyorum. İttifaklar gayet doğal. Yüzde 50+1 olduğu sürece yerel seçimlerde, genel seçimlerde ittifakların olması kaçınılmaz bir gerçektir” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ