PALA: ASIL SORUMLULAR ONLARDIR

22 Mart’ta oynanan Diyarbakırspor karşılaşmasında çıkan olaylardan dolayı bir basın açıklaması yapan Pala, Diyarbakır taraftarı ve antrenörlerinin olayları başlattıkları ve faturayı Vanspor’a yüklemek istediklerini belirtti. Pala, “Belediye Vanspor Cumartesi Atatürk Şehir Stadında oynanan karşılaşmalarda çıkan olaylarla ilgili basın açıklaması yapan Belediye Vanspor Kulüp Başkanı Mahmut Pala “ Bilindiği üzere Cumartesi günü Belediye Vanspor ve Yeni Diyarbakırspor ile oynanan karşılaşmada istenmedik olaylar meydana geldi. Çıkan olaylarla ilgili basın açıklaması yapma gereği duyduk. Yapılan olayın asıl sorumluları Yeni Diyarbakırspor taraftarı ve yöneticileridir. Biz maçtan üç gün önce Yeni Diyarbakırspor yöneticileri ile görüştük ve taraftar getirmemelerini söyledik. Buna da depremden dolayı tribünlerimizin müsait olmadığını, bütün tribünlerin kapalı olduğunu, sadece portatif bir tribünün olduğunu defalarca yeni Diyarbakırspor yönetimine söyledik. Biz bunları söylememize rağmen Yeni Diyarbakırspor yönetimi yüzde beşlik bir taraftar getirme haklarının olduğunu ve bunu kesinlikle kullanacağız ve taraftarımızı getireceğiz. Maç sabahında Başkanvekili ile tekrar görüştük, tekrardan taraftar konusunda uyarılarda bulundum ve getirilmemesi yönünde ikna etmeye çalıştım. Fakat Başkanvekilinin eğer siz taraftarımızı almazsanız büyük bir sorun olur diye tehditvari bir söylemle karşılaştık.” Dedi.

“EMNİYET GÖREVLİLERİ GÖREVLERİNİ TAM YAPMADILAR”

Pala, emniyet güçlerinin de görevini tam yapmadığı iddiasında bulunarak, yaşanılan olayları da kabullenmediklerini belirtti. Pala daha sonra şöyle devam etti: “Yaşanan olayı belediye Vanspor kulübü olarak hiçbir şekilde kabullenmiyoruz. Bu olaylarda bir suçluda Emniyet mensuplarıdır. Biz emniyet müdürlüğüne konuyla ilgili bizim konuk takıma verecek yerimiz yok. Emniyet ise yüzde beşlik haklarının olduğunu ve taraftarların futbolcuların sahaya giriş yaptıkları yere yerleştireceklerini söylediler. Amaçları zaten belediye Vanspor’a ceza yedirtmekti, belediye Vanspor’un sahasını kapattırmaktı ve nitekim başarılıda oldular. Olayın başlangıç sebebi Yeni Diyarbakırspor taraftarıdır. İlk etapta taşlı saldırı yapan taraftar grubu daha sonra bıçaklı ve satırlı saldırılarda bulundular. Polis ise taraftarların koruma görevlerini bırakıp aradan çekilmişlerdir. Daha sonra güvenliği sağlamayan polis bizim taraftarlarımızın olduğu kısma geçmiştir ve taraftarımıza saldırmışlardır. Orantısız güç kullanmışlardır. Taraftarlarımıza coplu, küfürlü ve fiili müdahalede bulunulmuştur. Olayların bu hale gelmesinden sonra gidip olaylara müdahale ettik, emniyet görevlilerini taraftarların içinden çıkardık. Buna rağmen emniyet mensupları tavrında hiçbir değişiklik yapmamıştır ve saha içinde de aynı davranışları sergilemişlerdir.”

PALA: VANSPOR’UN ZARAR GÖRMESİNİ İSTİYORLAR

Belediye Vanspor maçlarında kasıtlı olayların çıkarıldığını belirten Pala, “Hiç kimse bu anlamda önemler almıyor ve üzerine düşeni yapmıyor” dedi. Pala: “Burada bütün kamuoyuna şunu açıkça ifade etmek isterim, Van’daki kurumların Belediye Vanspor’a bakış açıları nedir? Ya da bize karşı ne yapmak istiyorlar? Bunu netleştirmek gerekir. Açık ve net bir şekilde ifade etsinler biz Belediye Vanspor’a karşı bir cephe oluşturuyoruz, düşmanca bir tavrımız var, bu düşmanca taframızla sadece belediyenin takımıdır diye biz oluşuz düşünüyoruz desinler. Bizlerde kendimize bir rota çizelim, ama eğer bunu söylemiyorlarsa o zaman sorgulanması gereken ya da hakkında dava açılması gereken yeni Diyarbakırspor yönetimi ve seyircisidir. Bunu açık ve net söylemek isterim, zaten Van’daki amatör sporlarının durumu ortadadır. Bu amatör sporların maçlarına gittiğiniz zaman her türlü tehlike ile karşı karşıyasınız. Buradaki pay kime aittir, emniyet görevlilerine aittir, sağlığa aittir. Valiliğin bu yönde aldığı hiçbir tedbir yoktur. Hem belediye Vanspor maçlarında bilinçli ve kasıtlı bir şekilde olaylar çıkarılıyor. Belediye Vanspor’un zarar görmesini istiyorlar, dolayısıyla belediyenin takımı olduğundan dolayı bunlar yapılmaktadır bizler bunun bilincindeyiz. Oysaki biz belediye Vanspor’a bir istihdam alanı olarak benimsemekteyiz. Bizler bu bakış açısına sahibiz, bugün baktığınızda 17 tane Vanlı gencimiz bu kulüpte futbol oynuyorlar ve parasını emeğini buradan kazanıyor. Biz bu düşünceye sahibiz. Bunun dışında hiçbir düşüncemiz yoktur. İstihdam alanları yaratmak ve bu gençlere geleceği ile ilgili planlama yapmak zorundayız. Bunun dışında herhangi bir düşüncemiz asla olmamıştır olmayacaktır” dedi.

“EİLİMİZDE OLAYLA İLGİLİ GÖRÜNTÜLER VAR”

Kulüp Başkanı Mahmut Pala yaşanılan olaylar ile ilgili ellerinde görüntülerin olduğunu ve bu doğrultuda ne yapılması gerekiliyorsa yapacaklarını belirtti. Pala şöyle devam etti: “Olayla ilgili kulübümüze gelecek cezaya karşı bizde elimizde bulunan görüntüler ile birlikte savunmamızı yapacağız. Emniyetin orantısız güç kullanması ile ilgili gerekli yerlere müracaat edeceğiz. Darp edilmiş taraftarlarımız var. Bu taraftarlarımız bireysel olarak gerekli yerlere başvuru yapabilirler. Olayda üç tane taraftarımız yaralanmıştır ve bunlar ciddi derecede yaralanmıştır. Gereken neyse yapılacaktır, bunun üzerine gidilecektir ve olay kapatılmayacaktır. Baktığınız zaman kanunda bile polis sadece maç izleyen taraftarın, futbolcuların ve yönetimin güvenliğini sağlayabilmektir, seyirciye saldırması asil görevi değildir. Polis yeni Diyarbakırspor yönetimini ve taraftarını korurken bizim taraftara saldırması kabullenecek bir durum değildir. Gereken yasal işlemler neyse onu yapacağız”

HARMANCI: İYİ NİYETLE GELMEDİLER

Daha sonra söz alan Belediye Vanspor Kulübü Eş başkanı Ayşan Harmancı ise Diyarbakırspor’un iyi niyetle gelmediğini belirterek, “Yeni Diyarbakırspor Kulübü buraya gelirken iyi niyetle gelmediklerini buraya geldiklerinde hissettirdiler. Belediye Vanspor taraftarı onları geldiğinde gayet sağduyulu ve centilmen bir şekilde karşılamışlardır. Maçın başlamasının ardından Yeni Diyarbakırspor yönetimi ve hocaları tarafından gergin bir ortam oluşturdular. Hem bize hem hakemlere hakaret edilerek, olayın bu boyuta gelmesine neden oldular. Bizler her zaman olduğu gibi misafirperverliğimizi ortaya koyduk. Bir nevi farklı güçleri de arkalarına alarak, maçta bu havayı estirerek maçı almak için ellerinden geleni yaptılar” sözlerine yer verdi.

“BU KAMUOYUNA BİR ÇIĞLIĞIMIZDIR”

Gazetecilerin Vanspor’a karşı olan tutumunu da eleştiren Harmancı, “Belediye Vanspor Kulübü olarak kamuoyuna aslında bu bizim çığlımızdır. Sadece maçları aldığımızda bizleri öven bir basın olmamalı, biz sadece A takımla bu yola çıkmadık. Kulübümüz daha çok alt yapıya önem vererek, Van’ın ve bölgenin çocuklarını daha çok kötü alışkanlıklardan bir şekilde kurtarıp, teşvik edecek alanlar yaratmaktır. Bizim asıl önem verdiğimiz alt yapımızdır, gençlerimizdir ve çocuklarımızdır. Bizim temel hedefimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarıp tamamıyla spora yönlendirmektir. Kadın olarak bu tür spor faaliyetlerinde aktif rol almak istiyoruz. Kadın futbol takımımız var, basketbol takımız, voleybol takımlarımız var. Basının Bunlarla da ilgilenilmesini istiyoruz. Sadece Belediye Vanspor kazandığında öven, yenildiğinde eleştirilen bir basın istemiyoruz. Her anlamda yanımızda olan, eksiklerimiz olduğunda dile getiren, hatırlatan ama var olan sıkıntıları da yansıtan bir basın istiyoruz. Belediye Vanspor’a bütün kurumların sahip çıkması, katkı sunması gerekirken, sadece siyasi düşünülmemeli. Daha çok toplumun yararına ne gerekiyorsa, onun üzerinden hareket edip bu anlamda destek vermeleri gerekir. Basından sadece a takım olan belediye Vanspor olarak değerlendirmemelerini ve bir bütün olarak değerlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İŞTE BELEDİYE VANSPOR’UN YENİ GÖREV DAĞILIMI:

ASİL
1. BAŞKAN: MAHMUT PALA
2. BAŞKAN YRD: AYŞAN HARMANCI
3. GENEL SEKRETER: CİHAN ERMANOĞLU
4. GENEL KAPTAN: ÇETİN BERGE
5. MAHASİP: MURAT SARISAÇ
6. ALTAYAPI SOR: M.ASIM ASKAR
7. SALON SPORLARI SOR: YILMAZ DAĞLI
8. BİREYSEL SPORLAR SOR: REMZİYE EŞİN
9. HALKLA İLİŞKİLER SOR: ABDURAHMAN SARİOĞLU
10. BASIN YAYIN SÖZCÜSÜ: NACİ KAÇMAZ
11. TARAFTARLARDAN SORUMLU: KAMURAN DEMİR

YEDEK

1. CAHİT BOZBAY
2. ÜMİT DEDE
3. ERSİN KARAMAN
4. MELİK ÇETİN
5. SEFA YAŞAR
6. ENGİN KÜREKÇİ
7. MESUT ÜÇER
8. İLYAS TUNÇ
9. ERGİN ÇİFTCİ
10. MECNUN YILDIRIMÇAKAR


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim