Pazartesi günü Brezilya'nın Sao Paulo şehrinden, Kolombiya'nın Medellin şehrine gitmek üzere havalanan LAMIA Havayollarına ait British Aerospace 146 RJ85 tipi kısa menzilli charter yolcu uçağı, yerel saatle 22.00 sularında elektrik arızası nedeniyle acil durum bildiriminde bulundu.

Uçak Medellin Uluslararası Havalimanı'na yaklaşırken şehrin dışındaki dağlık bir bölgeye düştü. İçinde 72 yolcu ve 9 mürettebatı bulunan uçağın düşmesiyle gerçekleşen kazada, 6 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

Ancak yetkililerin kısa bir süre önce yaptığı açıklamaya göre; arama - kurtarma çalışmaları, kötü hava koşulları nedeniyle askıya alındı.

Medellin havalimanı yetkileri, Brezilya'dan kalkan ve Bolivya'da bir kez aktarma yapan uçağın, güney Brezilya 1. Ligi takımlarından Chapecoense'yi taşıdığını doğruladı.

Takım, Çarşamba günü Atletico Nacional of Medellin ile 2 maçlık Copa Sudamericana finalinin ilk maçında karşılaşacaktı. Ayrıca uçakta bulunanlardan 21 kişinin de gazeteci olduğu belirtildi.

76 ÖLÜ, 5 YARALI​

Kaza sonrası ilk açıklama, Medellin Belediye Başkanı Federico Gutierrez'den geldi. Gutierrez, "Bu büyük bir trajedi. Uçak, yerel saatle, gece yarısından kısa bir süre önce, dağlık bir bölgede düştü. Kazanın nedenine ilişkin net bir bilgi yok ancak Kolombiya'da son birkaç saat içinde şiddetli yağışlar ve fırtınalar yaşandı." ifadelerini kullandı.

Daha sonrasında ise Sivil Havacılık yetkilisi Alfredo konuştu. Bocanegra yaptığı resmi bilgilendirmede 3'ü futbolcu olmak üzere 6 kişinin hastaneye sevkedildiğini açıkladı.

Yaralı kurtarılan futbolcuların birinin Alan Ruschel olduğu kesinleşirken, diğer iki kişinin resmi olmayan bilgilere göre kaleci Marcos Danilo ve Jakson Follmann olduğu öğrenildi.

Öte yandan, bir başka bilgi de Medellin'in dışındaki La Ceja bölgesinin belediye başkanı Elkin Ospina'dan geldi.

Ospina, yerel bir radyoya verdiği röportajda "İtfaiye yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 25 kişinin cesetlerine ulaşıldı. Yaklaşık 10 kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Ancak henüz net bir rakama ulaşabilmiş değiliz" açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili en son ve kesin açıklama ise Kolombiya polisinden geldi. Yetkililer, kaza sonrası yalnızca 5 kişinin hayatta kaldığını, 76 kişinin ise hayatını kaybettiğini duyurdu.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI ASKIYA ALINDI

Medellin Havalimanı yetkilileri, kısa bir süre önce yaptıkları açıklamada "Kaza bölgesindeki kötü hava koşulları nedeniyle, arama - kurtarma çalışmaları askıya alındı" ifadelerini kullandı.

CHAPECOENSE'DEN AÇIKLAMA

Chapecoense Kulübü, Facebook sayfasında yaptığı bir açıklamada "Tanrı, sporcularımızın, yetkililerimizin, gazetecilerin ve heyetimizle birlikte seyahat eden diğer misafirlerin yanında olsun" dedi. Kulüp, kazanın boyutunu tam olarak değerlendirene kadar başka açıklama yapmayacağı söyledi.

Pazartesi günü erken saatlerde Chapecoense Takımı'nın Facebook sayfasından yayınlanan bir video, Sao Paulo'nun Guarulhos uluslararası havaalanında uçuşa hazır olduklarını gösteriyordu.
                 
Chapeco adlı küçük bir şehrin takımı olan Chapecoense,  2014 yılında ilk kez Brezilya 1. Ligi'ne yükseldi ve geçen hafta Arjantin'in efsanevi San Lorenzo takımını yenerek Copa Sudamericana finalinde oynamaya hak kazandı.

UÇAK, ARJANTİN MİLLİ TAKIMI'NI DA TAŞIMIŞTI

Öte yandan düşen uçağın, geçen ay Arjantin Milli Takımı'nı da taşıdığı öğrenildi. El Grafico'ya bağlı gazeteci Martin Mazur, aynı uçağı ay başında Arjantin'in Brezilya'ya gitmek için kullandığını yazdı.

TÜM FAALİYETLER DONDURULDU

Kaza sonrası açıklama yapan Güney Amerika Futbol Federasyonu, ikinci bir bildirime kadar tüm etkinliklerin dondurulduğunu ifade etti.

COPA SUDAAMERICANA NEDİR?

Turnuva'da 47 takım mücadele eder. CONMEBOL tarafından organize edilmesine rağmen 2004 ve 2008 yılları arasında, CONCACAF kulüpleri de davet edilmiştir. Kulüpler turnuvaya kendi ulusal lig ve kupalarındaki başarı derecelerine göre katılabilmektedirler.

Bu turnuvanın şampiyonu olan takım Recopa Sudamericana'da Copa Libertadores şampiyonu ile oynar.

Editör: TE Bilisim