Van 2011 yılında yaşanan depremlerin ve son yıllarda spor alanında yaşadığı sorunların ardından spordan kopmuş durumda. Hem yeni yapılacak denilen ancak bir türlü yapılmayan stadyum hem de Vanspor takımına olan ilgisizlik kentte sporu bitirme noktasına getirdi. Peki, bir zamanlar süper ligde 4 büyüklere ve diğer takımlara kök söktüren, büyük takımları şampiyonluklardan eden Vanspor’a ne oldu. İşte bu sorunun cevabı okuyucularımız için derlediğimiz haberde…

 

YENİ STADYUM VAN’A ŞART

Depremin ardından hasar gören ve yeniden hizmete açılması için onarılan şehir stadyumunun yanı sıra yapılması planlanan yeni stadyumda hayal oldu. Daha önce eski milletvekillerin, gençlik spor ve birçok yetkilinin yeni stadyum için verdikleri müjdeler rafa kalkmış durumda. Türkiye’nin birçok şehrinde stadyumlar olmasına rağmen, yeni ve devasa stadyumlar yapılırken, Van’da bu tam tersine işliyor. Hasarlı bir stadyum ve yeni bir stadyuma ihtiyaç varken bunun yapılmaması ve ilgi gösterilmemesi akılları kurcalıyor. Sivas, Bursa, Trabzon, Afyon, Antalya, Sakarya, İzmir, Eskişehir, Gaziantep ve daha birçok şehirde stadyum yapımları devam ederken, Van’da ise halen stadyum yapılacak mı yapılmayacak mı diye konuşuluyor. Gençlik Spor’un başlatmış olduğu çalışmalar neticesinde 23 ilde yapılan olan 25 stadyumun 1 tanesi neden Van’a yapılmıyor. Ki 4 yıl önce büyük depremler atlatmasına rağmen.

 

ÇOBAN DIŞINDA KİMSE TAKİP ETMEDİ

Van stadyum ve Vanspor’un gidişatı ile ilgili bu kadar sorunluyken elbette ki spora olan ilgi de azalmış durumda. Daha önce Van Valiliği yapan Münir Karaloğlu’nun Vanspor’un hiçbir maçını izlememesi ve spordan anlamıyorum deyişi, Bursa’ya gittikten sonra değişti. Bursaspor’un maçlarını takip eden, takıma reklam veren ve yapılan yeni stadyum için çaba sarf eden Karaloğlu’nun, bunu Van’da neden yapmadığı ise merak konusu olmuştu. Bu tutumla ilgili bir açıklama yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Karaloğlu’nun tavrıyla ilgili, “Van'da görev yaparken, (Münir Karaloğlu) “Aman beni bu spora bulaştırmayın, ben karışmam, anlamam” diyen adam, Bursa'da her maça gidiyor. Bu kadar ikiyüzlülük olmaz.” Sözlerine yer vermişti. Bu sorun yazık ki Karaloğlu’ndan sonra gelen valilerde de yaşandı. Aydın Nezih Doğan ve şimdi ki vali İbrahim Taşyapan bir gün olsun Vanspor’un maçına gitmedi. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban dışındaki tüm siyasetçiler, devlet amirleri ve iş adamlarının hiçbiri Van Büyükşehir Belediye Spor’un maçını takip etmedi. İşte tamda bu noktada bir soru işareti belirliyor. Takım Belediye Spor’a bağlı olduğu için mi bu kadar ilgisizlik var? Yoksa gerçekten sporu sevmiyor muyuz?

 

VANSPOR NEDEN BU HALE GELDİ?

Van’ın sporda bu kadar uzak kalmasının söylediğimiz nedenlerin yanı sıra elbette ki çok fazla neden var. Vanspor’un bir türlü istenilen seviyeye gelmemesi Vanlıları spordan uzaklaştırdı. İlgi çekici bir stadyumun bir türlü yapılmaması insanları spordan ve Vanspor’dan soğuttu. Takım her sene yeni bir yönetim belirlemesi ve yönetim başarı elde etmemesi insanların soğuttu. Alınan cezalar, verilmeyen destekler, takıma sahip çıkılmaması ve buna benzer birçok sebepten dolayı Vanlılar değil Vanspor’u takip etmek, üzerine yorum yapmak bile istemez hale geldi. Peki, takıma karşı bu soğukluğun sebepleri ne zaman başladı? Daha önce büyük takımlara kafa tutan ve korkulu rüyası olan, hatta 4 büyükleri şampiyonluktan eden Vanspor neden bu hale geldi. Şehrivan Gazetesi olarak yeni sezonun başlaması ile birlikte Vanspor’u sizler için derledik.

 

HER SENE DEĞİŞEN YÖNETİM

Vanspor son yıllarda sürekli bir şekilde yönetimde değişim kararları aldı. Buda elbette ki takıma kötü bir şekilde yansıdı. Gerek yeni gelen yönetim gerekse de teknik heyet sürekli takım üzerinde değişiklikler yaptı. Bununda faturası ağır oldu. Vanspor yaptığı bu değişikliklerle üst turu hedefledi ama her sene ligden düşmekten direkten döndü. Peki, bu kadar değişiklik şart mı? Aslında değil. Yönetimlere biraz daha sabırlı davranılırsa, ya da yöneticiler sabırlı olursa belki de işler bambaşka olurdu. Son sezonların aksine yöneticiler anlamında en iyi hava geçtiğimiz sezon yaşatıldı. Kulüp başkanlarının kendine olan güvenleri ve her zaman play-off oynayacağız demeleri herkesi ümitlendirdi. İyide transferler yapıldı ama Vanspor yine diplerdeydi. Peki, yönetimin değişmesi şart mıydı? Aslında değil. Önceki başkan bize göre böyle istikrarlı devam etseydi ve değişiklik olmasaydı Vanspor bizce bu sene kesin play-off oynama başarısı gösterirdi. Yeni yönetim bu başarıyı gösterir mi bilemeyiz ama çok sayıda değişiklikle bu biraz zor.

 

YAPILAN TRANSFERLER

Bir takımın gerçek anlamda takım olması için transfer edilen futbolcular çok önem arz ediyor. Vanspor’da son yıllarda yaşanan başarısızlıkların bir tanesi de bundan kaynaklanıyor. Vanspor takıma uyum sağlayacak, kattı verecek ve ciddi anlamda takımla takım olacak futbolculara ihtiyacı var. Bunu bu sene kesinlikle çok az gördük. Takımın hemen hemen her maçta aldığı kırmızı kartlar bunu açık bir şekilde gösterdi. Buda elbette ki her sene değişen yönetimden de kaynaklanıyor. Her yönetim ve teknik heyet ayrı bir politika izleyince sürekli değişen kadrodan verim alınamaz hale geldi. İsim yapmış futbolcular alınarak takımın adından bahsedilebilir. Ama bu tüm takım için geçerli değil. 1 ya da 2 isim yapan futbolcunun yanı sıra mücadeleci, takımı seven ve ciddi anlamda katkı sağlayacak futbolcular gerekli.

 

TAKIMA OLAN İLGİSİZLİK

Yönetim ve yapılan transferler her ne kadar iyi olursa olsun ya da kötü olursa olsun bir takımın arkasında destekçisi, sağlam bir taraftarı olmadıkça o takım başarı elde edemez. İşte bu söylediklerimizin hepsi tamda Vanspor için geçerli bir durum. Vanspor yıllar önce Vanspor olduğu için süper ligde çok iyi işler başardı. Ancak ardından süre gelen yanlış politikalar takımı bitime noktasına geldi. Buna ilgisizlikte eklenince takım artık toparlanamaz hale geldi. Yaşanan sorunlardan dolayı takımın önce ismi değişti ve belediye bağlandı. Takımı birkaç iş adamı devir almak istedi ancak buda gerçekleşmedi. Hal böyleyken takım belediyeye mal edilip destekte verilmedi. Takım kötüleştikçe kötüleşti bunu gören taraftarda artık maçlara gitmemeye başladı. Takıma verilemeyen maddi destekler, taraftarın arkasında olmayı Vanspor için en büyük kayıplardan bir tanesi oldu. Bu yüzden taraftar ve diğer destekler çok ivedilikle eskisi gibi olmamalı. Vanlılar başka takımları değil sadece Vanspor’u tutmalıdır.

 

YAPILMASI PLANLANAN YENİ STADYUM

2011 yaşanan depremlerden Vanspor’un şehir stadyumu da nasibini aldı. Önce hasar raporunda muamma olan ve aylarca beklenen stadyum için son olarak onarım çıktı. Stadyum için birileri kendi çaplarında bir şeyler yapmaya çalıştı ancak bu süper ligde Van’ın bir zamanlar göklere taşıyan takıma yakışmadı. Daha sonra gerek Gençli Spor gerekse de milletvekilleri tarafından müjde verildi ve Van’a yakışır bir stadyum yapılacağı söylendi. Ancak ne yazık ki buda hayal oldu. Yeni stadyum için şu an hiç kimsenin sesi çıkmazken Türkiye’nin 23 ilinde yükselmeye devam eden 25 stadyum ise Van’a bir nevi ‘kapak’ olmuş durumda. Birçok ilde stadyum bulunmasına rağmen daha ihtişamlı stadyumlar yapılırken Van’ın stadyuma sahip olmaması halde yeni bir stadyumun yapılmaması akıllara sığmıyor. Van’ın en büyük sorunu olduğu halde hiç kimsenin dillendirmemesi ise böyle bir sıkıntının boş olduğunu gösteriyor. Hal böyleyken hem sahaya çıkan futbolcular hem de tribünde yer alan taraftarlar maçtan zevk alamaz hale geliyor.

 

STADYUMLA İLGİLİ KİM NE DEDİ

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç: “Yeni stadyumu 2016 programına girmesi için çabalıyoruz. Yaklaşık 510 dönümlük kamuya ait bir arsaya 25-30 bin kişilik bir stadyum yapalım istiyoruz. Büyük stadın yanına ise altı adet futbol sahası olmasını öneriyoruz. Yeni stadın çevresinde en az 15-20 bin araçlık otopark olmalı. Yine stadın çevresinde; kongre merkezi, AVM, buz pisti, körling salonu, ferdi sporlar merkezi, yarı olimpik havuz ve beş yıldızlı otel olmasını arzuluyoruz. 

 

24. Dönem Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci: Mevcut imar planında şehir stadı için Bostaniçi’nde bir arsa tahsis edilmişti. Gençlik Spor İl Müdürlüğü vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Bardakçı köyü yakınlarında yeni bir yer tespiti yapmış. Yer tespiti sonrası Gençlik Spor Bakanlığı ile görüştük. Yaptığımız görüşmede Van’a stat yapılmasını dile getirdik. Bize Türkiye’de yapılan bütün statları mevcut statların yerini değerlendirerek yaptıklarını ve yeni statlar için ayrı bir bütçe ayırmadıklarını belirtiler.

 

İŞTE TÜRKİYE’NİN YENİ STADYUMLARI

Adana Stadyumu, Afyon Stadyumu, Ankara Stadyumu, Antalya Stadyumu, Batman Stadyumu, Bursa Stadyumu, Çorum Stadyumu, Diyarbakır Stadyumu, Edirne Stadyumu, Elazığ Stadyumu, Eskişehir Stadyumu, Gaziantep Stadyumu, Hatay Stadyumu, İzmir Göztepe Stadyumu, İzmir Karşıyaka Stadyumu, Kocaeli Stadyumu, Konya Stadyumu, Malatya Stadyumu, Manisa Akhisar Stadyumu, Manisa Turgutlu Stadyumu, Mersin Stadyumu, Sakarya Stadyumu, Samsun Stadyumu, Sivas Stadyumu, Trabzon Stadyumu. 


HABER YORUM: ÖNDER ALTINAL-ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim