Spor Toto Süper Lig maçlarının yayın hakkı satışı ve pazarlamasından en azından 1.5 kat fazla kar etmek isteyen Süper Lig kulüpleri, Süper Lig A.Ş.'nin kurulması için harekete geçti. Süper Lig A.Ş.'nin kurulmasının ardından kulüpler, Kulüpler Birliği Vakfı adını da 'Futbol Vakfı' olarak değiştirecek ve alt profesyonel liglerde yer alan kulüpleri de kapsayan bir vakfı hayata geçirecek. İlk hedef Türk dünyası ve Arap ülkelerine açılmak. Süper Lig A.Ş.'yi ise CEO yönetecek

 

TÜRKİ CUMHURİYETLERE VE ARAPLARA PAZARLANACAK

Süper Lig A.Ş., CEO'nun yöneteceği 5 kişilik Futbol Ligi İcra Kurulu tarafından yönetilecek. Süper Lig A.Ş.'nin asıl amacı lig maçları yayınının satışını üstlenmek olacak ama amaçlar arasında 'üstel büyüme' de yer alacak. 'Üstel büyüme'nin anlamı ise Süper Lig karşılaşmalarının başta Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere pek çok ülkeye satılması için çalışılması olacak. Süper Lig daha sonraki aşamada ise müslüman ülkelere de açılacak ve bu ülkelerde tüm lig takımlarının formalarının bulunduğu mağazalar açılacak ve pazarlama yapılacak.

 

CEO ARANIYOR

Kulüpler Birliği'nin önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda Süper Lig A.Ş.'nin kurulması kararı ile birlikte yeni yapılanmada profesyonel CEO'luk görevini kimin üstleneceği konusunda da zihin cimnastiği yaptığı öğrenildi. Toplantıda futbol dünyasının tanıdığı bazı isimlerin gündeme geldiği, son kararın çalışmalar netleştikten sonra verileceği bildirildi

 

TFF: HAFTAYA GÖRÜŞECEĞİZ

Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği ile naklen yayınlar konusunu haftaya görüşeceğini açıkladı. TFF'den yapılan açıklamada, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ınFutbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'i arayarak bir randevu talebinde bulunduğu belirtilerek, "Başkanlar önümüzdeki hafta içerisinde buluşacak ve Kulüpler Birliği tarafından yapılan açıklamanın detaylarını görüşeceklerdir" denildi. Kulüpler Birliği Vakfı'nın önceki gün yaptığı toplantının ardından başkan Göksel Gümüşdağ, "Kulüpler olarak naklen yayın ihalesini Kulüpler Birliği'nin yapması konusunda mutabakata vardık ve bunun için Süper Lig A.Ş.'nin kurulmasını kararlaştırdık" demişti.

 

CAVCAV: FENERBAHÇE YİNE KATILMADI

Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, 'Süper Lig A.Ş.' kararını değerlendirdi. Cavcav, "Süper Lig A.Ş.'nin kurulma kararı arkadaşlar arasında olumlu karşılandı, iki kulübümüzün olmaması toplantıya halel getirmez" dedi. Fenerbahçe'nin her zaman olduğu gibi Kulüpler Birliği Vakfıtoplantısına katılmadığını, Trabzonspor'un da idari olarak temsil edilmediğini dile getiren Cavcav, "Diğer bütün kulüpler oradaydı. Kulüpler Birliği Vakfı gibi 18 kişinin olduğu bir toplulukta, iki arkadaşımızın katılmaması toplantıya herhangi bir halel getirmedi. Sayın Gümüşdağ'ın teşebbüsüyle, Avrupa'da olduğu gibi yayın haklarının tamamen federasyon kanalıyla değil, Kulüpler Birliği Vakfı kanalıyla satışının arzı görüşüldü. Bu karar da arkadaşlar arasında olumlu karşılandı" yorumunu yaptı. Cavcav, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbak anımız'dan randevu alarak, bu durumu kendilerine iletip onlara da durumu arz etme kararı aldık" diye konuştu.

 

AZİZ YILDIRIM 2011'DE HAZIRLATTI

Kulüpler Birliği'nin 'Süper Lig A.Ş.' kurulması kararı ile projeyi ilk kimin gündeme getirdiği de tartışmaya açıldı. Vakıf başkanı Göksel Gümüşdağ, bu projenin geçmişteki bir toplantıda kendisi tarafından dile getirildiğini açıkladı. Ancak 2008-11 yılları arasında Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığı görevini yürüten Aziz Yıldırım tarafından da benzer proje hazırlatıldığı belirtildi. Yıldırım'ın projesi, 'Futbol Kulüplerinin Yapısal ve İşlevsel Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlığı ile 26 sayfalık bir sunumla 15 Ocak 2011'de taslak haline getirildi. Tüm profesyonel liglerin yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesini öngören sadece amatör futbol ile milli takımları TFF çatısı altında bırakan bu proje, dönemin Mahmut Özgener federasyonu tarafından soğuk bakılınca rafa kaldırıldı.

Editör: TE Bilisim