Temsilcimiz Vanspor Cumartesi günü Bergama Belediyespor’u konuk ediyor. Herkes bu maçı merakla beklerken Van Büyükşehir Belediyespor Yönetimi basın karşısına geçti. Birlik ve beraberlik mesajı veren yönetim güzel bir maç beklediklerini ifade etti.

 

Van Büyükşehir Belediyespor Cumartesi günü Bergama Belediyespor’u konut ediyor. Sahaya kazanmak için çıkacak olan temsilcimiz Vanspor, hazırlıklarına devam ediyor. Tüm bu hazırlıkların yanı sıra önceki yıl yaşanan olaylardan dolayı Van Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu ve yöneticileri basın karşısına geçti. Bergama Belediyespor maçını değerlendiren yöneticiler, maç için hiçbir sorunun olmayacağını 90 dakikanın çok güzel bir şekilde tamamlanacağını ifade etti. Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Mahmut Pala, “Daha önceki dönemde yaşanan olaylardan nemalanmak isteyen kişi ya da kişiler kesinlikle ödün verilmeyeceğiz.” Dedi. Maç için açıklamalarda bulunan Vanspor Yönetim Kurulu Eş Başkanı Eşref Ukay, maçın çok güzel tamamlanması için ellerinden geleni yaptıklarını ver her maç gibi Bergama maçının da güzel bir şekilde geçeceğini ifade etti. Basın mensuplarına bir açıklama yapan Karakobralar Taraftar Grubu Başkanı Ercan Dülger ise daha önce yaşanan olaylara sahada galibiyetle cevap vereceklerini ve güzel bir maç olacağını söyledi.

 

PALA: ÖDÜN VERMEYECEĞİZ

Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Van Büyükşehir Belediyespor Yöneticisi Mahmut Pala, Bergamaspor maçı hiç kimseye ödün vermeyecekleri ifade etti. Pala ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Son bir iki aydır yaşanan şiddet ortamının spor müsabakalarına taşımak isteyen kirli zihniyet spor ve sporcuya da benimsetmeye çalıştığı milliyetçi duygularını futbol sahalarında sergilemeye başlamıştır. Bu milliyetçi ve provokatif eylemlerde bulunan insanları kınıyor, sporun barış ve kardeşlik duygusu içerisinde yapılmasını vurguluyoruz. Bu anlamda bizim Bergama Belediyespor ile herhangi bir husumetimizin olmadığını vurgular daha önceki dönemde yaşanan olaylardan nemalanmak isteyen kişi ya da kişiler kesinlikle ödün verilmeyeceğini belirtmek isteriz. Gerek saha içi gerek saha dışında Bergama Belediyespor Kulübü sporcularına veya yöneticilerine herhangi bir küfür veya saldıra izin vermeyeceğimizi belirtir, bu faaliyetlerde bulunmak isteyen kişilere gerekli yaptırımları uygulayacağız. Spor,  Fairplay kuralları çerçevesinde oynanması gerektiği ve kuralların bütün kulüp yöneticilerinin ve taraftarların uyması için oluşturulduğunu unutmamak gerekir. Kulüp olarak spora ve sporcuya bakış açımız aşıda belirteceğimiz hususlar doğrultusundadır.”

 

PALA MAÇ İÇİN ŞU MADDELERİ SIRALADI

1: Statlarda tribünlerin adları, karşı tribün, kale arkası, protokol, şeref tribünü gibi adlarla değil, saygı, sevgi, hoşgörü, dostluk, kardeşlik, centilmenlik tribünü gibi isimlerle olmalıdır.

2: Spor yazarı ve yorumcularının, medya mensuplarının şiddeti engelleyici, çözüm üretmeleri gerektiği; yazar ve yorumcunun ne konuşacağını, ne yazacağını bilmese de ne konuşmayacağını, ne yazmayacağını bilmelidir.

3: Her evde bir sporcu yetiştirilmesinin sağlanması, okullarda spora önem verilmeli, mağlubiyet ve galibiyetin arkadaş olduğu öğretilmelidir. Galip gelenler hep alkışlanmalı, mağlup olanlarda galip gelebilmek için daha çok çalışmaları gerektiğini bilmelidir.

4: Rakip takımlar seyircilere dostça görünmelidir, stadyuma, konsere ve konser salonuna gider gibi ailece gidilmelidir. Takım formalarının ve forma renklerinin dili olmamalı, şiddeti çağrıştırmamalı.

5: Yasaların uygulanmasında taviz verilmemelidir. Şiddet ve taşkınlık çıkaran küçük gruplar tespit edilerek, izole edilmelidir. Seyirci olan ya da olmayan bütün gençler eğitilmelidir.

6: Hakemlerin adil ve şefkatli yönetim göstermeleri için gerekli ortam ve otorite sağlanmalıdır.

7: Oyun içerisinde her ne suretle olursa olsun hakemin verdiği karara itiraz etmemeleri yönünde sporcular uyarılmalı, şiddetli ve tahrik edici itirazda bulunan sporcu oyundan alınmalıdır.

8: Yönetici ve teknik adamlar taraftarı tahrik edip şiddete yönlendirecek demeçlerden kaçınmalıdır.

9: Kulüpler, kim olursa olsun, taraftar, üye, görevli, suçluyu ve şiddet yaratan insanları korumamalı, cesaret vermemeli, polise ve adli makamlara ricacı olmalıdır.

10: Medya, şiddeti körüklememeli, sağduyulu davranmalı, bazı örneklerde olduğu gibi iyileştirmede ve eğitimde yol gösterici olmalı, katkıda bulunmalıdır.

11: Mağlubiyetin, sporun içinde olan normal bir sonuç olduğu kabul etmeli, spor camiasına kabul ettirilmelidir.

12: Kuralların dışına çıkarak sporcu tarafından bilinçli olarak yapılan saldırgan davranışlara karşı hukuksal yaptırımlar hayata geçirilmelidir.

 

UKAY: KARDEŞLİK İÇİNDE BU MAÇI TAMAMLAYACAĞIZ

Pala’nın açıklaması okumasından sonra açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu Eş Başkanı Eşref Ukay maçın güzel geçeceğini ifade etti. Ukay, “Bildiğiniz gibi bizim önümüzde bir Bergama maçı var. Biz normal bir şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Sezon başından beridir gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarımıza aynı şekilde devam ediyoruz. Sıkıntısız ve sorunsuz bir maç izletmek amacıyla hareket edeceğiz. Evet, şu an gündemde, geçmişten gelen bir sıkıntı oldu ve şimdi konuşuluyor. Bu anlamda aramızda büyük bir sorun ve kan davası varmış gibi gösteriliyor. Maalesef bunda basın ile sosyal medyanın da katkısı var. Biz maç öncesinde Bergamaspor yöneticileri ile bir araya gelip ortak bir açıklama yapmak istedik ancak şartlar el vermedi. Bizim Bergama maçı ile ilgili bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Herkese güzel bir maç izlettirmek için çaba gösteriyoruz. Kamuoyuna ve taraftarlara şunu söylüyoruz; Biz bu maçta her hangi bir sorun yaşanmasını istemiyoruz. Olurda bir sorun olursa biz bunu bize yapmış göreceğiz. Bu durumu çok abartmanın bir anlamında yok. Barış ve kardeşlik içinde bu maçı oynayacağız.” Dedi.

 

DÜLGER: CEVABIMIZI GALİBİYETLE VERECEĞİZ

Karakobralar Taraftar Grubu Başkanı Ercan Dülger ise son maçta yaşanan sorunların yaşanmaması için çaba göstereceklerini ve Bergamayı iyi bir şekilde karşılayacaklarını söyledi. Dülger şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte takımımız ile Bergamaspor arasında oynanan maçında, takımımız ırkçı ve faşizan tezahüratlara maruz kalmıştır. Bu Cumartesi günü oynanacak maçta barış ve kardeşlik duygularıyla takımımızı destekleyeceğiz. Rakibimize misafir perverliğimizi gösterip kendilerini en güzel şekilde karşılayacağız. Maçın sonucu ne olursa olsun sağduyulu davranmalı ve taraftarımızın güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmemesini sağlamalıyız. Bu anlamda ne kedimizi nede kulübümüzü zor durumda bırakmayacağız. Rakibe en büyük cezayı sahada galibiyet alarak vereceğiz. Tüm Van halkını sağduyuya davet ediyor ve sosyal paylaşım siteleri üzerinde yapılan provokatörlüklere kulak asmamalarını rica ediyoruz. Bu konuda basın mensuplarımızı da duyarlılığa davet ediyoruz. Başka bir Vanspor’umuz yok. Bu yüzden takımımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Herkesi birlik beraberliğe davet ediyoruz.”

 

UKAY: SELAMA KARŞI BİR SORUNUMUZ YOK

Van Büyükşehir Belediyespor Yönetim Kurulu Eş Başkanı Eşref Ukay açıklama ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin asker selamından dolayı çıkan olayları sorusan cevap veren Ukay, sorunun asker selamı olmadığını ifade etti. Ukay, “Bergama maçında taraftarımız saha inmedi. Bizim o maçta aldığımız ceza hakeme karşı yapılan fiziki müdahaleden dolayıydı. Yani oradaki olayı o kadar büyütmenin bir anlamı yok. Çünkü taraftarımız sahaya inmedi. Biz kötü tezahürattan bir maç, hakeme yapılandan dolayı ise 3 maç ceza aldık. Asker selamına gelecek olursak. Oradaki konu asker selamı değildi. 1 Yıldır bu konu konuşuluyor. Bizim cami olarak, kulüp olarak asker selamına karşı bir sorunumuz yok. Orada yapılan neydi? 4 futbolcu 85’inci dakika atılan golden sonra pozisyonu bıraktıktan sonra protokol tribününe gelerek, belediye eşbaşkanımızın bulunduğu yere doğru asker selamı verdi. Aslında asker selamı değil. Orada nasıl bir hareket yapılsaydı o sorun olacaktır. Asker selamından dolayı olduğu söylendi ancak. Bununla alakası yok. Hiç kimse asker selamından rahatsız olmaz, ama provokatör hareketler iyi değil. Hiç kimsenin bunu yapmaması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

“MAÇ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI”

Alınan güvenlik önlemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Ukay son olarak şunları kaydetti: “Bizim kendi özel güvenliğimiz var. Biz bu maç için özel güvenlik sayımızı artırdık. Bunun yanı sıra ayrıca il güvenlik toplantısında bunun için çalışmalar yapıldı. Emniyet güçleri bu maç için ne kadar sayı gerekli bu sayılarda belirlendi. Buda olması gereken rutin bir çalışmadır. İmse sanmasın ki bir savaş havasında maç olacak. Biz spor çerçevesinde maçımızı tamamlamayı düşünüyor ve bu şekilde hareket ediyor. Normal diğer müsabakaların üstünde bizim güvenliğimiz olacak. Normalde 20 olan bu sayı 40’a çıkarılacak. Bizim yönetici arkadaşlarımız tribünlerde taraftarlar ile birlikte maç izleyecekler. Emniyette bu anlamda sayı belirleyecek. Şimdi sayı vermek olmaz. Ama şunu söyleyebilir ki taraftarımız sağduyu olacak ve maçı karnaval havasında güzel bir şekilde maçımız tamamlayacağız.”


ŞEHRİVAN SPOR – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim