Her yıl lige büyük umutlarla başlayıp ligde kalma mücadelesi ile tamamlayan Vanspor, bu yıl farklı bir dönem yaşıyor. 2016-2017 sezonuna hızlı başlayan ve ligin ilk yarısını iyi bir puanla bitiren takım maç fazlası nedeniyle ligi kapattı ama 5’inci sıradaki yerini koruyarak play-off bandında sezonun ilk yarısını bitirdi. Vanspor Teknik Direktörü Namık Altunsoy ilk yarının değerlendirmesini Şehrivan Gazetesi’ne yaptı. Şimdi hedef 2’inci lig!

 

Son yıllardaki kötü performansıyla sürekli eleştirilen Van Büyükşehir Belediyespor 2016-2017 sezonuna başlarken gösterdiği performansı Vanlıları ümitlendirdi. Van Büyükşehir Belediyespor 18 hafta sonunda aldığı 29 puan ile taraftarını hem 2. Lig için umutlandırdı hem de sevindirdi. İlk yarı için 30 puan barajını hedef koyan teknik heyet bu puanın 1 puan gerisinde kalsa da aldığı puanlar ile ligde 5’inci sıraya yerleşmeyi başardı. İlk 5 içinde olan takımların Play-Off oynaması Van için bu anlamda avantaj olarak görünüyor. Maç fazlası nedeniyle son hafta maçı olmayan Vanspor, Çorum’un berabere kalması ve Altay’ın kazanmasının ardından 5’inci sıraya geriledi. Vanspor bundan sonra önemli nokta ise ara transfer döneminde yapılacak hamleler ve evinde kazanacağı puanlar etkili olacak. Vanspor Teknik Direktörü Namık Altunsoy ligin ilk yarı değerlendirmesini Gazetenize Şehrivan’a yaptı...

 

 

ALTUNSOY: TAKIM DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ

Van Büyükşehir Belediyespor’un elde ettiği başarılar ile dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Altunsoy şu ifadelere yer verdi: “Aldığımız galibiyetler ve yenilmezlik serisi hanemize artı olarak işlenecek konulardır diye düşünüyorum. Hem sizler hem cami hem de Türkiye’deki futbol piyasası tarafından, Van Büyükşehir Belediyespor dikkatleri üzerine çeken bir futbol sergiledi. Bu işi takip eden insanlar sezon başındaki oluşumu ve süreci yakından biliyorlar. Bizde bu konuda kendi adımıza olumlu tepkiler alıyoruz. Bizleri arayan soranlar oluyor. Tebrik edenler oldu. Ben futbolcularıma her zaman şunu paylaşıyorum. Bir yerlere gelmek elbette ki emek istiyor ama bir yerlere geldikten sonra oralarda kalmak daha fazla emek ve özveri istiyor.”

 

“GÖZLERİN YÜKSEKTE OLMASINI AŞILADIK”

Hedeflerinin geldikleri noktanın üzerinde olduğunu dile getiren Altunsoy, “Biz geldiğimiz noktanın daha üzerlerine gözümüzü dikiyoruz. Futbolcularımız ile ilk tanışmamızdan itibaren sportif direktörümüz ile birlikte hep gözlerinin yüksekte olmasını aşıladık. Hep onu istedik ve onu söyledik. Sağ olsun bunu sahada uygulayan oyuncularımızda bu felsefemize uyum sağladılar ve gelinen noktada ilk yarının son maçında aldığımız galibiyet ile iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyorum. Erzin maçından sonra herkes izin kullanacak. Bu arada ara transfer, kamplar giriyor. Bizde bu anlamda planlamalar yapacağız.” Dedi.

 

 

ALTUNSOY: EN ÜZÜLDÜĞÜM MAÇ KARTAL MAÇI

İlk yarıda oynanan 2 maçı beğenemediğini ve 1 maç içinde üzüldüğünü söyleyen Altunsoy şöyle devam etti: “Benim takımımı en çok eleştirdiğim ve beğenmediğim 2 maç var. Birisi deplasmandaki Kızılcabölük diğeri ise evimizde oynadığımız Gölücük maçı. Bakın bunun içerisinden 5-0’lık gibi büyük bir mağlubiyet aldığımız maçı koymuyorum. Çünkü orada gördüğümüz ve yakaladığımız bir ışık var. Ancak bu 2 maç oyun anlamında hayal kırıklığı yaşadığımız maçlar oldu. Bunun dışında en çok üzüldüğüm maç, Kartal maçı. Çok iyi oynamamıza rağmen iç sahada puan alamamamız bizler üzdü ve yaraladı. Bunun dışındaki bütün müsabakalarda takımımızın ortaya koyduğu kazanma azmi, hırstan ben memnunun.”

 

“TAKIMDA AS-YEDEK AYRIMI YOK”

Takımın hocası Altunsoy takımda as-yedek ayrımının olmadığı tüm oyuncuların zamanı geldiğinde forma şansı bulduğunu ifade etti. Altunsoy, “Biliyorsunuz ki biz kısa bir hazırlık dönemi geçirdik. 3 hafta üst üste müsabaka oynadık. Bunlardan sakatlık belirtileri oldu. Formlarda düşüklükler meydana geldi. Bu gayet doğaldır, bu futbolcular robot değiller. Önemli oyuncularımız Serkan ameliyat oldu ve tedavisi devam edecek. Deniz sakatlık yaşıyor, Selçuk aynı şekilde. Rıdvan iyileşme sürecindeyken yeniden sakatlığı nüksetti. Böyle bir takım talihsizliklerde yaşadık. Ben takımla tanıştığımda bu takımda as-yedek kavramı olmayacak dedim. Bu takımda herkese süre tanınacak dedik ki o ihtiyaç doğduğunda bu arkadaşlarımız yerine bayrağı alan arkadaşlarımız da saha da iyi işler yaptılar. Herkes bu anlamda Van Belediyespor bayrağını taşıdı ve buda bizleri mutlu etti.” Şeklinde konuştu.

 

 

“İÇ SAHADAKİ HAKEM HATALARINDAN ŞİKAYETÇİYİM”

Zaman zaman hakem hatalarının olduğunu dile getiren Altunsoy şunları vurguladı: “Genel olarak baktığımız zaman biraz hakem hatalarından, özellikle iç sahadaki hakem hatalarından şikayetçiyim. Bütün bunların bizlerde kayıtları var. Acaba maçın verdiği o atmosferde pozisyonları yanlış mı değerlendirdik diye pozisyonları defalarca izliyoruz. Her izleme sonucunda yapılan hakem hatalarını görebiliyoruz. Hata insanlar için her zaman olur. Önemli olan kasıt ve bilinçli bir hata olmasın. Bunlar futbol içinde olan şeyler ve bizde bunları hazmetmeyi bileceğiz. Ancak biraz daha hakem hatalarının asgariye düşmesi de bizim temennimiz olsun.”

 

ALTUNSOY: BERABERLİK SERİSİNİ CİZRE’DE BOZDUK

Cizre’de alınan son deplasman galibiyetiyle ilgili de konuşan Altunsoy, “Cizre’de oynadığımız son deplasman maçı bizim için çok önemliydi. Cizre’de bu maça çok iyi hazırlanmıştı. Ancak bizde 4 haftadır süre gelen beraberlik serisini bozmak adına bu maça galibiyet parolasıyla çıktık ve galip geldik. Ben öncelikle bizi orada çok iyi karşılayan Cizre halkına, sporcularına ve takımın yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bir futbol adamı olarak o ilgi ve alakadan dolayı çok mutlu olduk. Maç sonunda bir takım gerginler oldu. Ancak bu bize karşı olan bir şey değildi. Hakemlere yönelik tepkiler oldu. Zeminden dolayı ilk yarıda sahaya ısınmaya çalıştık. İlk yarıda defans yaptık. İkinci yarıda ise ileri çıktık ve gol bulduk. Girdiğimiz ve kullanamadığımız ne pozisyonlar vardı. Yapmış olduğumuz planlamalar tuttu ve kaptanımızın attığı gol ile 2-0’lık skorla Cizre’den ayrıldık. Beraberlik serisini de bozmuş olduk. Bu galibiyet ayrıca bizi 3’üncülüğe de taşımış oldu.” Dedi.

 

 

“HER BAŞARI OMUZUMUZDAKİ YÜKÜ ARTIRIYOR”

Takım olarak işi her zaman sıkı tutuklarını vurgulayan Altunsoy şöyle devam etti: “Hep şunu söyledik. Hem oyuncularıma hem de sizlerle bunu paylaştım. Gelen her başarı omuzumuzdaki yükü her geçen gün daha çok artırıyor. Çünkü camia beklentileri de artıyor. Bizlerde hedef olarak ilk yarının sonunda ilk 5 içerisinde olmak ya da puan açılmadan ilk 8 içinde yer almak istediğimizi söyledik. Bugünde o noktadayız. Futbolda çok ekstrem durumlar yaşanıyor. Tecrübelerimizde bunları gördük ve yaşadık. Bu yüzden işi her zaman sıkı tutmak istiyoruz. Erzin maçını kazandıktan sonra ilk beş içerisinde yer almayı garantiledik. Son oynanan maçların ardından ilk 5 içerisinde 5’inci sırada yer aldık.”

 

ALTUNSOY: TARAFTARIMIZA İHTİYACIMIZ VAR

Van’da oynanan maçları taraftarsız oynamak istemediklerini ifade eden Altunsoy, Vanspor taraftarının centilmen taraftar grubu olduğunu söyledi. Altunsoy, “Erzin maçı ile birlikte kış şartlarında ilk antrenmanımıza çıkmış olduk. Burada kış şartları da çetin geçiyor. Bundan böyle daha ağır zeminlerde futbol oynayacağız. Erzin maçında aldığımız galibiyet ile iznimizi ağız tadıyla yapacağız. Şimdiye kadar olduğu gibi taraftarlarımız ikinci yarıyla birlikte yine bizlere büyük desteklerini verecekler. Biz bu sene 2 defa ceza kuruluna sevk edildik. Son maçımızda bir sorun yaşamadık. Ligin ikinci yarısında ilk maçımızı evimizde oynayacağız. Ancak cezaların tekerrürü halinde evimizde taraftarsız maç oynamak istemiyoruz. Elimizdeki avantajları kaybetmek istemiyoruz. Bunu da hatırlatmak istiyorum. Şimdiye kadar taraftarımız centilmenliği ile ön plana çıktılar. Bu çizgiyi kaybetmeden devam etmek hem Van’a hem belediyespora hem de taraftara çok şey katacaktır.” İfade etti.

 

 

İLK YARI İÇİN 25 PUANLIK HEDEF

İlk yarı hedefi arasından 25 puanlık bir barajı kendilerine belirlediklerini dile getiren Altunsoy şöyle konuştu: “Biz daha önce sizinle burada konuşurken 25 puanlık bir hedefi önümüze koymuştuk. Bu hedefi neye göre koymuştuk. Hazırlık süreci, transferde çok geniş hamlelerimizin olmamasını düşündüğümüz zaman 25 puan barajına ulaştığımız zaman ikinci yarıya daha umutlu bakabiliriz demiştik. Şükürler olsun bu barajı 4 puanın üzerinde tamamladık. Bu bizim için çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Biz ilk yarıdaki tüm maçlarımız tamamladık. Kampımızı yapacağız ve ardından ligin ikinci yarının ilk haftasıyla birlikte tek tek maçlarımıza konsantre olacağız.”

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BÜYÜK BİR TAKIM”

Van Büyükşehir Belediyespor’un büyük bir takım olduğunu dile getiren Altunsoy, “Grubumuzda çok saygı duyulacak takımlar var ama Van Büyükşehir Belediyespor’un büyüklüğünü de unutmamamız gerekiyor. Ligin başında buraya gelen takımlar bizi yenmek için geldikleri için açık futbolu tercih etti. Ama Vanspor’un süreç içerisinde almış olduğu sonuçlar buraya son periyotta takımları biraz daha defansif olmaya itti. Savunma yapan takımlara karşı skor yapmak zordur. Bizim Ankara Demirspor maçı hariç, Gölcük maçında, Tekirdağ’da ilk skorları yapan takımlar biz olduk. Ancak biraz skorları korumada sıkıntılar yaşadık. Ligin ilk başlangıcında buraya gelen takımların mantalitesi ile son periyotta gelen takımlarım mantalitesi ciddi farklılıklar oldu. Van’ın çok ciddi bir deplasman olduğunu görmüş oldular. Ben alınan beraberlikleri biraz buna bağlıyorum.” Dedi.

 

 

ÖZVERİLİ VE FEDAKÂR OYUNCULAR

Futbolcuların sakatlıkları olmasına rağmen özverili ve fedakârlıkla oynadığını kaydeden Altunsoy şunları söyledi: “Her maçta gol pozisyonu üreten bir takımız. Bunu biraz sonuçlandırmada sorunlar yaşıyoruz. Dediğim gibi form düşüklüğü yaşayan, yorgun düşen arkadaşlarımız oldu. Ama tribüne gelen taraftarlarımız bunu bilmez. Taraftar doğal olarak takımının galip gelmesini ister. Ancak bunun mutfak kısmında çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Oyuncularımız buna rağmen çok özverili ve fedakârlıkla oynadılar. Bunların hepsi önemli gelişmelerdi. Özellikle adele sakatlıkları önemli sakatlıklardır. Çarpışma da falan olan sakatlıklardan çok adele sakatlıkları önemli bir yer tutuyor. Buda ön hazırlıkların iyi geçmemesinden kaynaklanıyor. Bu anlamda özverilerinden dolayı sporcularıma teşekkür ediyorum. Gerek özverileri gerekse de fedakarlıklarıyla iyi işler çıkardılar.”

 

“AVANTAJDA-DEZAVANTAJDA BİZİM ELİMİZDE”

İkinci devrede Van’a gelecek olan ve üst sıralara oynayan maçlarla ilgili de değerlendirmeler bulunan Altunsoy, “İkinci yarıda, üst sırada oynayan takımların iç sahaya gelmesi bizim için avantajda olabilir dezavantajda olabilir. Bu bize bağlı bir durumdur. Eğer ki devre arasında eksikliklerimizi doğru tespit edebilirsek, gerekli önlemleri alıp biz bu ligde varız diyorsak onların buraya gelmesi bizim için avantaj olur. Çünkü Van ciddi bir deplasman. Arkasında ciddi bir taraftar grubu var. Bu bizim elimizde derken tüm cami olarak elimiz de olan bir durumdur. Camia nerede olacağız, ligde hedefimiz nedir sorularına vereceği cevaplar ile biz bunu avantaj veya dezavantaja çevirebileceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

ALTUNSOY: AVERAJ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Takımın ligdeki averajıyla ilgili de konuşan Altunsoy şunları söyledi: “Sıralamaya baktığımız zaman buda 8 takım arasından alt sırada olmamıza neden olan durumlardan bir tanesidir. Bu durum sezon başında defansımızda var olan handikaplardan biraz kaynaklanıyor. Çok basit hatalar ve oyuncuların bir birini tamamlamamasında kaynaklandı. Çalışmalar ile bunu minimuma düşürdüğümüzü düşünüyorum. Tabi ofansif anlamda dikkat ederseniz biz hep çift forvet ile karşılaşmalara başlıyoruz. Golü düşünerek ve kazanmayı amaçlıyoruz. Pozisyonda üretiyoruz ama son vuruşlarda sıkıntılarımız var. Eksikliklerimizi giderirsek daha iyi başarılara imza atacağız. İkinci devrede bu averajı da artıya çevirmeye çalışacağız. Bu averajlardan önce ikili averajlar önemli. Biz daha çok bu averajlara dikkat edeceğiz. İkili averajlardan sonra genel averajlara bakılıyor.”

 

“BELİRSİZLİK KÖTÜ BİR DURUMDUR”

Altunsoy son olarak bir belirsizliğin olduğunu ve belirsizliğin kötü bir şey olduğunu söyledi. Altunsoy son olarak, “Başkanımız güzel ve yürekli bir takım kurdu. Sportif direktörümüz ve diğer arkadaşlarımızın da hakkını vermek gerekiyor. Ligin ikinci yarıları ilk yarıya göre daha zor geçer. Puan artık aslanın ağzında ve midesinden almak zorundasınız. Oynadığımız maçlara baktığımız zaman. Pas yüzdesinin rakipte olduğunu görüyoruz. Bunun için çalışma yapacağız. 3’üncü takımsan ve averajın sıfırsa demek burada skor üretmekte sorun var. Bunun önüne geçmek lazım. Bunun yanı sıra defansif durumuna da bakmak lazım. Bunların hepsi bizim kafamızda var. Hiçbir oyuncularımızdan bir memnuniyetsizlik yaşamadım. Tek bir oyuncumuz kadro şansı bulmadı ve kendisini göremedik oda Şahabettin. Diğer tüm arkadaşlarımız sahaya çıktılar. Kimin iyi kötü ne verebileceğini biliyoruz. Bunların hepsini kulüp olarak sentezleyeceğiz. Buna göre de davranacağız. Ama her şeyden önemli ilimizde yaşanan değişimlerin takımımıza nasıl yansıyacağıdır. Bizim bunu görmemiz gerekiyor. Sporcularımız da gelip zaman zaman bunu soruyorlar. Hocam ne olacak, neler değişecek şeklinde. Bizde kendilerine buranın bir il takımı olduğunu ve güzel şeylerin olacağını söylüyoruz. Hayattaki en kötü şey belirsizlik ve bu belirsizlik kalkmalı. Bizde bu çerçeve karşısında işimizi yapacağız.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN

Editör: TE Bilisim