Van Büyükşehir Belediyespor yeni sezon öncesi basınla bir araya geldi. 3 Eylül’de başlayan lig öncesi basınla buluşan Van Büyükşehir Belediyespor yetkililerin takımdaki değişiklikler hakkında bilgiler verdi.

 

Bir dönemler Van’ın adının Türkiye’de duyulmasında önemli bir rol oynayan, üç büyüklerle olan mücadelesi yüzünden adını ezberleten Vanspor, eski günlerini mumla aramaya devam ediyor. Kentin markalaşması anlamında 90’lı yıllarda büyük rol oynayan takım amatöre bir kala mücadele ettiği 3. Ligde her yıl şampiyonluk umuduyla başlayıp ligde tutunmaya şampiyonluk derecesinde seviniyor. Takım, kentle bütünleşmeyi, istediği desteği almayı beklerken bir taraftan da kentin stadyum sorunu gündemi meşgul ediyor. Son bir yıldır gündemden düşmeyen stadyum sıkıntısı sürerken Vanspor, yeni bir sezona daha başlıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntılardan sonra büyük bir revizyon geçiren takımda önemli teknik isimler ve futbolcular ile el sıkışıldı. Tesislerini yenileyen Vanspor, sezonu başarı ile tamamlamak için kolları sıvarken yönetim kentteki hiçbir kesimden istenilen desteği alamadı. Ne sponsoru ne desteği olan Vanspor, kentin takımı olmak için çağrıda bulunurken yeni yönetim, yeni sezona başlamadan önce meramını paylaştı. Hem özeleştiri yapan hem de dert yanan takım yönetimi Vanspor’un sahipsiz bırakılmamasını istiyor.

 

Geçtiğimiz sezon 3. Lig. 3. Grup’ta mücadele eden ve ligden düşmemeyi son maçta garantileyen Van Büyükşehir Belediyespor yeni sezona sıfırdan başladı. Takımdaki en büyük değişiklik ise Vanspor’un efsanevi yıldızı Turgay Karatekin oldu. Bir zamanlar Vanspor’un kaptanlığını yapan Karatekin kulübün sportif direktörü olarak göreve getirildi. Geçen sezon takımın hocalığını yapan Zeki Yılmaz takımdan ayrılmış ve teknik direktörlük koltuğu boş kalmıştı. Köklü değişime giden Van Büyükşehir Belediyespor yöneticileri bu göreve ise Yeni Diyarbekirspor’a play oynatan Namık Altunsoy getirildi. Kulübün bu yıl yaptığı transferler de dikkat çekiyor. Geçtiğimiz sezonda sadece 10 oyuncuyla yola devam etme kararı alan kulüp, 16 tane de transfer yaptı. 6 futbolcuyu transfer eden kulüp, 7 ismi denemek için kampa aldı. Kulüp ayrıca 1 futbolcuda amatör ligden yaparak toplamda 27 kişilik kadrosunu kurdu. Kulübün bu yılki en önemli çalışması ise tesislerin onarılması oldu. Kulübün büyük emekler harcadığı tesisler üst liglerde birçok takımın sahip olmadığı özellikleri taşıyor.

 

 

TAM YETKİ TURGAY KARATEKİN’E VERİLDİ

Futbol oynadığı dönemler Vanspor için büyük işler yapan Turgay Karatekin sportif direktörlüğe getirildi. Karatekin Vanspor’da yeni başarılara imza atmak istiyor. Takımın kamp yaptığı tesislerde çift kale maçı izleyen Van Büyükşehir Belediyespor Eşbaşkanları ardından basınla bir araya geldi. İlk olarak değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulunan eş başkan Remziye Eşin şu ifadelere yer verdi: “Yönetim Kurulumuz şehrimizin tek profesyonel futbol takımı olan Van Büyükşehir Belediyespor' un 2016 -2017 futbol sezonunda bulunacağı lig de şehrimizi başarıyla temsil edebilmesi için bir takım kararlar alarak uygulamaya sokmuştur. İlk iş olarak yönetim kurulumuz kendi içerisinden transfer komitesini oluşturmuş ve aldığı karar gereği kurumsal yapılanma adına sportif direktörlük biriminin oluşmasını sağlamıştır. Bu göreve bütün Van spor camiasının yakından tanıdığı geçmişte iyi bir futbolcu, şimdi ise iyi bir futbol adamı ve ağabey olan, bilgi, birikimi ile takımımıza çok katkı sağlayacağına inandığımız Turgay Karatekin ile karşılıklı anlaşılıp kendisine tam yetki verilerek göreve getirilmiştir.”

 

 

YENİ HOCA NAMIK ALTUNSOY

Geçtiğimiz sezon takımı çalıştıran ve ligde kaldıktan sonra takımdan ayrılan Zeki Yılmaz’ın boşluğu Namık Altunsoy ile dolduruldu. Teknik heyet ve transfer komitesiyle ilgili de konuşan Eşin, “Takımımızın teknik direktörü olarak ta sportif direktörümüzün teklifi, transfer komitemizin onayı ile geçtiğimiz sezon görev aldığı takımı Play - Of finali oynatmış, bölgemiz de takım çalıştırmıştır. UEFA Pro Lisanslı Antrenör Namık Altunsoy ile anlaşılmıştır. Bu oluşumlardan sonra; önce giyilecek ve kullanılacak malzeme ile tıbbi malzeme problemi halledilerek, hızlı bir şekilde takım oluşturulmaya başlanmıştır. Malumlarınız olduğu üzere bir önce ki sezon da küme düşme sıkıntısı yaşayan takımımız başarısız bulunmuş ve bu takımdan 10 oyuncu ile yola devam etme kararı alınmıştır. Kulübümüzün yarınlarını da düşünerekten transfer komitemiz, yapılan futbolcu transferlerinde belirli bir takım kriterler belirlemiştir. Transfer çalışmaları teknik direktör, sportif direktör ve transfer komitesi uyumu ile yapılmış olup yönetim kurulumuzun belirlemiş olduğu transfer komitesi ve hocamızın verdiği transfer listesi ile transferler yapılmıştır. Bu amaçta ilk olarak 6 oyuncu ile anlaşılmış olup, dört alt yapı oyuncumuz ve 7 tane de denenmek üzere önceden tespit edilmiş 26 oyuncu, 6 yardımcı personel ve teknik kadro ile 31 Temmuz tarihinde Erzurum’da hazırlık kampımız başlamıştır.” Dedi.

 

 

EŞİN: 27 KİŞİLİK KADROMUZ KURULMUŞTUR

Yapılan transfer çalışmaların sonucu 27 kişilik kadronu kurulduğunu ifade eden Eşin, Van Büyükşehir Belediyespor tesislerinin de yenilendiğini söyledi. Eşin şu ifadeler yer verdi: “Bu süreçte birçok futbolcu ile görüşmeler yapılmış, bunlardan ekonomik yapıya uygun olanlar ile anlaşma sağlanmıştır. Anlaşma sağlanan sporcularımızın peşinatlarının bir kısmı ödenmiştir. Süreç içerisinde çeşitli değerlendirmeler yapılmış olup, oynanan hazırlık müsabakalarında takım kalitesi ortaya çıkmış ancak fiziksel yetersizlikler gözlemlenmiştir. Görülen bu eksiklikler giderilerek 24 Ağustos tarihinde kampımız sona ermiştir. Takımımız kamp çalışmalarını yaparken yönetim kurulumuzun önemli gördüğü konulardan biriside olan kulüp tesis ve saha bakım, onarım çalışmalarını sürdürerek takımımıza yakışır bir şekilde tamamlamıştır. Şu anda futbol takımımız yenilenen tesisimiz de 10 iç transfer, 16 dış transfer, 1 altyapı ve 1 tane de ilimiz amatör takımından olmak üzere 27 kişilik kadrosu ile çalışmalarına devam etmektedir. Bu kadroda geçen sene ki oyuncumuz Rıdvan sakatlığı nedeniyle tedavisi ile ilgili çalışmaları yapmakta olup bir süre takım antrenmanlarına katılamayacaktır.”

 

 

“EN BÜYÜK TEMENNİMİZ SAHİP ÇIKILMASIDIR”

Kulübü ekonomik anlamda tehlikeye atmamak için çalıştıklarını söyleyen Eşin, “Yönetim Kurulu olarak öncelikli amacımız kulübümüzün geleceğini ekonomik olarak tehlikeye atmadan mütevazı bir bütçe ile oluşturulan takımımızın sahiplenilerek mücadele ettiği kulvarda başarıyı yakalamasıdır. Bilindiği gibi başarının ilk şartı sahiplenmektir. İlimizin tek profesyonel takımı olan Van Büyükşehir Belediyespor kulübünün, ilimizde bulunan kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, bürokratları ve basın ile tüm halkımız tarafından sahiplenilmesi en büyük temennimizdir. Bu sağlandığında büyük taraftarımızın da fair play çerçevesinde vereceği destekle başarı kaçınılmaz olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

 

KAZASIZ BELASIZ BİR SEZON

2016-2017 futbol sezonu beklentilerini de ifade Eşin şu ifadelere yer verdi: “Biz yönetim kurulu olarak başarının birlik ve bütünlükten geçeceği inancımızı yeniden tekrarlayarak toplumumuzun her kesimine elimizi uzatıyoruz. Hep beraber bu birlikteliği sağlayıp, takımımızın son yıllarda yaşadığı sıkıntılı süreçlerden sıyrılarak geçmişte ki parlak günlere dönülmesi için herkesten özellikle de basınımız ve taraftarlarımızdan destek bekliyoruz. Bu vesile ile 3 Eylül’de başlayacak olan 2016 - 2017 futbol sezonunun tüm takımlarımıza hayırlı olmasını, futbolun seyir zevki ve festival havasının ön plana çıkacağı, kavganın gürültünün olmadığı kazasız belasız bir sezon olmasını diliyoruz.”

 

 

YİĞİT: SİNERJİ YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Erşin’in yaptığı açıklamanın ardından Van Büyükşehir Belediyespor Eşbaşkanı Öner Yiğit basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yiğit ilk olarak şunları söyledi: “Spor kamuoyu Van’da çok fazla ilgili görmüyor. Bizde bu konuda bir sinerji yaratmaya çalışıyoruz. Amatör bir ruhla çalışmalarımıza başladık. Gelişiniz bizleri onurlandırmıştır. Van’da öncelikli olarak amatör spor kulüplerinin ne aşamada olduğu tartışılmalı. Bizim tarafımızdan değil spora gönül vermiş olan kişilerin bunu yapması gerekiyor. Özellikle Gençli ve Spor İl Müdürlüğü tesisleşme konusunda yetkiler merciler ile bir çalışma yürütmesi gerekiyor.”

 

 

“HERKES ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYMALIDIR”

Stadyum sorunuyla ilgili sorulan soruya şu cevap veren Yiğit, “Stadyumun durumu henüz bir netlik kazanmış değil. 1 milyonu aşkın bir nüfusa sahip ilde stadyumun olmayışı kesinlikle tartışılmalıdır. Bazı basın mensubu arkadaşımız, çalışma yaptı ancak bundan da bir netice alınmadı. Somut bir çalışma yok. 2017 bütçesinde konuşulacağı söyleniyor. Bu dönemde savaşlara harcanan bütçeleri siz çok iyi bir şekilde görüyorsunuz. Bu kentte bir stadyum yapılamıyorsa herkes şapkasını önüne koyması gerekiyor. Bugün tesisimizde yapmış olduğumuz sahayı, çimleri hepiniz çok iyi bir şekilde gördünüz. Bunların kamuoyunda tartışılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

YİĞİT: SPOR KAMUOYU BİR ARAYA GELEMİYOR

Van’da spor kamuoyunun bir araya gelemediğini dile getiren Yiğit şöyle devam etti: “Biz sezon bittikten sonra bir çalıştay yapmayı hedefliyorduk. Biz o havayı ne yazık ki yaratamadık. Bu konuda bir öz eleştiri de verebiliriz. Bizim bunu yapmamız gerekiyordu. Sonra önce bir yemekte buluşarak basın toplantısı yaptıktan sonra sezonun 2-3’üncü haftasında bir çalıştay yapabilir diye düşündük. Ancak bugün bir öz eleştiri verirken diğer yandan da haklı olduğumuzu gördük. Spor kamuoyunun bir araya gelemediği gözüktü. Biz bunu kabul etmiyoruz. Tüm herkesin bu kulübün içinde olması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

 

VANSPOR’A DESTEK VEREN OLMADI

Birçok işadamına, STK’ya ve Van’ın dinamiklerine gittiklerini ancak Vanspor için destek alamadıklarını söyleyen Yiğit, “Biz yönetime gelmeden önce şeffaf bir yönetim olacağımızı ifade ettik. Yönetim olarak bir komisyon kurduk. Bu komisyonumuzla birlikte iş adamlarımıza, Van’ın dinamiklerine, Vanspor’un ekonomik sorunlarını nasıl çözebiliriz diye çalışmalar yaptık ancak katkı sunan olmadı. STK’lar, işadamları, bu kentin toprağından kazanan insanlara gittiğimizde maalesef isimden midir bilmiyorum ama destek alamdık. Bizim için Vanspor önemlidir dedik ve gittik ama bu ne yazık ki anlam ifade etmedi.”

 

 

YİĞİT: LİGİN EN UCUZ TAKIMINI KURDUK

Transfer çalışmalarına geç başladıklarını ifade eden Yiğit şöyle devam etti: “Bizim için 2 aylık bir boşluk oluştu. Bizlerde bu boşluğu ne yazık ki değerlendiremedik. Tekrardan Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımızın da verdiği destek sonrası yeniden çalışmalara başladık. Bu konuda birazda geç kaldık. Bu geç kalmamızın temel nedeni de az önce belirtmiş olduğumuz arayıştandır. Bu şekilde bir geç başlama oldu. Transfer çalışmalarımız geç başladı. Sonra kurduğumuz komisyon ile transfer çalışmalarına başladık. Başarılı olduk mu olmadık mı bunu sezon içerisinde çok iyi göreceğiz ve bunun eleştirisi verilecektir. Bazı arkadaşlar bunun için dört gözle bekliyorlar. Şunu ifade etmek isterim. Ligin en ucuz takımını kurduk. Bu kadar açık ve nettir. Bu takım ilk haftalarda sıkıntılar yaşayabilir. Ancak ben umut ediyorum ki iyi yerlere de gelecektir. Biz bir şampiyonluk parolası ile yola çıkmadık. Çok mütevazi bir takım kurduk. Van’a yakışır biz sezon geçirmek istiyoruz. Sarı kartların ve kırmızı kartların çok az olduğu bir sezon geçirmek istiyoruz.”

 

 

“STADYUM SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILIYOR”

Stadyum sorunun belediye sorunu olmadığını ifade eden Yiğit basının ve protokolün stadyumda can güvenliliğinin olmadığını söyledi. Yiğit, “Stadyum sorunu Van Büyükşehir Belediyespor’un sorunu değil. Bu şehrin şu ana kadar 2 stadyumunun olması gerekiyordu. Bu sorun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bütçesiyle yapılan bir çalışmadır. Hiçbir ilde hiçbir belediye bir stadyum yapmaz. Bu genel bütçeden yapılan bir şeydir. Siyasi partiler bunu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar. Bu yıl yine aynı stadyumda maçlara çıkacağız. Çok iyi takım kursanız bile hangi stadyumda oynayacaksınız. Ya da bu seyirci nerede maç izleyecek. Vanlıların diliyle ‘Teneke üzerinde mi maç izleyeceğiz.’ Taraftarın rağbet etmemesinin temel nedeni stadyumdur. Basın mensuplarının kesinlikle stadyumda can güvenliği yok. Kapalı tribünde hiç kimsenin olmaması gerekiyor. Bu yönüyle basının ve protokolde oturanların can güvenliği yok. Böyle bir stadyum yine maçları izleyeceksiniz. Bunu bize reva gördüler.” Şeklinde konuştu.

 

 

YENİ STADYUM NEREYE YAPILMALI?

Stadyum yeriyle ilgili de konuşan Yiğit şunları söyledi: “Vanlıların gönlünde yatan yer eski yeridir. Orada bir otopark sıkıntı olacağı söyleniyor. Ben ulaşıma da bakıyorum. O bölge trafiğin yoğun olmayacağı tek bölgelerden bir tanesidir. Alt kısmına otopark yapılabilir. Bundan da bir sıkıntı görünmüyor. Stadyum yeri zaten şehir merkezinde olduğu için insanlar toplu taşıma araçlarını kullanarak daha çok maçlara geliyorlar. Vanlılar yapılması planlanan bir yer varsa oda eski yeri olması gerekiyor. Ben bu şekilde düşünüyorum.”

 

YİĞİT’TEN BEŞİR ATALAY’A STADYUM CEVABI

Beşir Atalay’ın Güçbirliği toplantısında stadyum için kamuoyu oluşturulamıyor şeklindeki yorumla ilgili sorulan soruyu da cevaplayan Yiğit, “Diyelim ki 1 milyon nüfuslu bir kentin 600 bini istemiyor. Yapmayacak mısınız? Geriye kalan 400 bin insan spor yapmasın mı? 10-15 bin kişi maç izlemeye geliyor. Bu insanlar gelmesin mi? Kamuoyu oluşmasını bu şekilde görebilirler. İnsanlar illa ki sözle mi bunu isteyecekler. Son iki maçımızı 10-15 bin ile geçirdik. Seven sevmeyen herkes o maçlara geldi. Demek ki bu maça gelen 10-15 bin insan stadyum istiyor. Sizde gelin 20 bin kişilik stadyum yapın. Bu bence çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Bayburt’un nüfusu çok az gidin bu ildeki stadyumları görün. Samsun’da 19 spor kompleksi ve 2 stadyum var. Bu gerçekten istemekle alakalı olan bir şey değil. Nasıl bakılıyor bilmiyorum ama burada sadece seçim dönemlerinde bunlar konuşuluyor. Süre Lig gören bir Vanspor’un stadyumunun böyle olmaması gerekiyor. Bu kamuoyu ile alakalı değil.” Dedi.

 

KARATEKİN: DAVETLİLERİN KATILMASI GEREKİYORDU

Van Büyükşehir Belediyespor Sportif Direktörü Turgay Karatekin basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Futbol Federasyonu yetkilileri buraya katılmamıştır. Bu bizim için üzücüdür. Davetlilerin mutlaka icap etmesi gerekiyor. Biz kulüp olarak yaklaşımlarımız her zaman belli ediyoruz. Biz birlik ve beraberliğimizi gösteremediğimiz zaman nasıl kamuoyu oluşturacağız ve mücadelemizi nasıl vereceğiz. Yerel basın bize destek vermediği zaman başarılı olamayız. Basınımızdan da buraya gelmeyen arkadaşlarımız var. Biz kulüp olarak siz katılanlara çok teşekkür ediyoruz. Diğer basındaki arkadaşlarımızda gelseydi belki iyi bir kamuoyu olurdu. Bu önemli bir toplantıydı keşke herkes katılım sağlasaydı.”

 

BORAZAN: ANA SPONSORUMUZ YOK

Toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyespor Mali Sorumlusu Emrah Borazan bu yıl ki maçlara ana sponsorsuz çıkacaklarını söyledi. Borazan, “Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde çok sayıda Van dinamiklerine ve işadamlarına gittik. Ancak hiç kimse bize ana sponsor olmadı. Ana sponsor olmanın yanı sıra hiç kimse takıma destek olmuyor. Bunun en büyük nedeni ise isminden kaynaklanıyor. Biz ana sponsor bulmak için işadamları ve Van’ın dinamikleri ile görüştüğümüzde kendilerine takımın adını da değiştirmek için teklifte bulunduk. Ancak kabul etmediler. Vanlılar isimden dolayı takıma destek vermiyorlar.” Dedi.


ŞEHRİVAN SPOR: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim