Türkiye'de 38 bin 873 kilometrekare yüz ölçümüyle en büyük kent olan Konya'da arazinin yüzde 55'i tarım alanı olarak kullanılıyor. Konya'da en çok tahıl ürünleri yetiştirildiğinden Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor.

Kadim kent Konya'nın 2017 yılında ülke içinde tüketime kazandırdığı toplam buğday miktarı 2,5 milyon ton. 
Yaklaşık olarak Türkiye’nin ürettiği tahılın yüzde 10’unu üretiyor.
Türkiye tarihinde ilk defa geçen yıl mısır ithalatı yapmadı. Bunun altında yatan sebep de özellikle İç Anadolu ve Konya çiftçisinin ciddi manada mısır üretimi yapmasıdır.
Türkiye buğday üreticisi bir ülke aynı zamanda un üreticisi de bir ülkedir. Ne kadar buğday üretirsek üretelim aynı zamanda buğday ithal edip un satan bir ülkeyiz. Şu an da un satışında dünya birincisi bir ülkeyiz. 

Gelelim Van'a...
Araştırmalarıma göre  Van, herhangi bir tarım üretiminde ilk sırada ya da sıralarda yer almıyor.
Ancak ilk sıraları paylaşan birçok ile kafa tutuyor. 
Hangi konuda mı?  Ekmek... 
Evet Van'ın birçok market, süpermarket ya da bakkal camında ekmeğin fiyatının 50 kuruş, yetmiş beş kuruş, seksen kuruş olduğunu görebilirsiniz. Tahıl ambarı Konya'da ise ekmek fiyatı 1lira 10 kuruş. Evinize ortalama günlük üç ekmeğin girdiğini düşünüp aylık totale vurduğunuzda sonucun azımsanmayacak bir yekün tuttuğunu göreceksiniz. Van'da ekmek olayına kim el atmış bilmem ama o elleri tutup öpmek lazım. Temel gıda maddesi ekmek olan, yoğurdu, mantıyı bile ekmekle yiyen bir toplumun en çok tükettiği bu besin maddesindeki düşüş inanın benim için çok şaşırtıcı... Düşünsenize evinize bir ayda giren ekmek sayısını...
Valisinden, belediye başkanına, işletme sahibinden, ekmek kasasını markete taşıyan işçisine kadar bu olayın eyleme geçirilmesinde emeği geçen herkes bir alkışı hak ediyor. Umarım bu, Konya belediyeciliğine ya da yetkililerine güzel bir örnek olur. Zira garibanın boğazına giren ekmeğin hesabı olmamalıdır. Bırakın adamlar doya doya yemeğin suyuna ekmeklerini bansınlar. Haaa, yapamıyorlarsa da Van'a gelsinler. Van'da ekmek ucuz..