Van’ın ve Bitlis'in en büyük zenginliği olan Van Gölü için "Van Gölü Havzasının Korunmasına Yönelik Faaliyet" toplantısı kısa bir süre önce Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapıldı.

Vangölü Aktivistleri Derneği’ni temsilen Başkan Vekilimiz Serkan Seyyahoğlu ile toplantıya katılım sağladık.

Van Gölü için yapılan,  gelmiş ve geçmiş en kapsamlı toplantı olduğunu belirtmek istiyoruz.

Van TSO Başkanı Sayın Necdet Takva ve Başkan yardımcısı Sayın Fevzi Çeliktaş ile yan yana oturduk. Başkan Takva hazırladığı dosyada ve yaptığı açıklamada Van Gölü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sayın Çeliktaş da aynı şekilde gölün korunması konusunda ve yazın adım adım 430 km yürüdüğümüz farkındalık etkinliğinden söz etti. Bizleri ve dinleyicileri adeta mest ettiler. Sayın Takva ve Sayın Çeliktaş’a ayrıca teşekkür ederiz.

Toplantıda konuşulan konular; bir bütün olarak ele alınan sorunlar, çözümler ve somut adımların atılması için belirlenen yol haritası bizlerde büyük bir umut oluşturdu.

Toplantıda görüşülen ve çözüm için atılacak adımların sonucunda, Van Gölü’nün kurtuluşa ereceğini özellikle belirtmekte fayda olduğunu ve aşağıda madde madde ayrıntılı olarak çalışılan böyle bir toplantıya biz Van Gölü etrafında yaşayan herkesin sahip çıkması tarihi bir önem arz etmektedir.

Toplantıda ele alınan başlıklar:

  1. Van Gölü Çevre Koruma Kanunu Taslağı,
  2. Van Gölü Havzasının Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi,
  3. Turizm Bölgesinin altyapısının kurulması,
  4. Van Gölü dip taraması,
  5. Van Gölü çevresinde hayvansal atıklara yönelik düzenlemelerin yapılması,
  6. Hayvansal atıkların değerlendirilmesi,
  7. Yayılı kaynaklı kirliliğin azaltımı,
  8. Van Gölünde gemi ulaşımı/taşımacılığı,
  9. Atık su arıtma tesislerinin planlanması ve yatırımları,
  10. Sıfır atık yönetimine ilişkin Belediye uygulamaları,
  11. Organize Sanayi Bölgeleri ve münferit sanayilerin çevre yönetim planları,
  12. Eğitim çalışmaları,
  13. Katı atık düzenli depolama sahalarının planlanması ve yatırımları,
  14. Denetim ve izleme.

Toplantıda söz alarak yaptığımız farkındalık ve tanıtım projelerimizden kısaca bahsettik. Özellikle Van Gölü için en büyük sorunların başında gelen arıtma tesislerinin göle verdiği zararı bir kez daha vurgulayarak; Gölü veya Denizi olmayan Ankara, Kayseri,  Konya, Gaziantep gibi büyükşehirleri örnek göstererek arıtma problemlerini nasıl çözdüklerini bizim de aynı şekilde çözmemiz gerektiğini belirttik.

Tâbi bizde yıllardır yapılan yatırımlarda, arıtma tesisleri için hep göl tercih edildiğinden diğer şehirler gibi göl dışında başka bir alanda tesisleri yapmanın çok geç kalındığının da farkındayız.

Van Gölü çevresinde bulunan arıtma tesisleri aktif ve verimli kullanılamadığı herkesin bildiği bir konu.

Kimi zaman teknik aksaklıklar, kimi zaman kalifiye eleman olmayışı, kimi zaman da enerji maliyetleri gibi etkenlerden dolayı, verimli çalışmadığı ve belediyelere de büyük bir yük olduğunu dile getirdik.

Çözüm olarak Belediyelerden arıtma tesisi işletmeleri alınarak daha profesyonelce işletilmesi gerektiğini önerdik.

Bu önerimiz ne kadar önemsenir veya gelecekte uygulanır mı bilemiyoruz.

Sonuç olarak geldiğimiz noktada bu toplantının bölgemiz ve Van Gölü için ne kadar hayati bir önemi olduğunu belirterek tarihi çağrımızı tekrarlıyoruz:

Van Gölü çevresinde yaşayan hemşerilerimiz çağrımız sizlere, çocuklarımız için, mavi ve temiz bir Van Gölü için, memleketin geleceği için bu toplantıyı sahiplenin!

Bu toplantıyı organize eden başta Cumhurbaşkanı Baş danışmanı Sayın Gülşen Orhan hanımefendi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.