Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan mobil internet kullanımıyla birlikte akıllı telefon ihtiyacı her geçen gün artıyor. Şüphesiz ki hem dünyada hem de ülkemizde en çok ilgi gören akıllı telefon markalarından biri de iPhone…

iPhone tercih edilen bir marka olmasının yanında bazı iddialarla da gündemde…

Telefonlarda yapılan güncellemelerin ardından görülen yavaşlamalar bu sorunu Apple'ın bilerek yaptığı söylentilerini doğurdu.

 

APPLE'IN BİR STRATEJİSİ 

İnternette dolaşan bazı veriler de iddiaları destekler nitelikte...

 

MICROSOFT'TAN FLAŞ İDDİA

Geçtiğimiz aylarda Microsoft'un mobil şefi Terry Myerson, Mobil Dünya Kongresi'nde, Apple'ın bilerek eski iPhone'ları kullanılamayacak şekilde yavaşlattığını ileri sürdü.

Myerson iddiasını ise şu sözlerle destekledi:

Bence Apple, her ne kadar yeni iOS sürümünü iPhone 3G için indirebilseniz de cihazın kullanımını imkansız hale getiriyor. Bir şekilde iOS 5'i iPhone 3G'ye kurabilirsiniz ama performansı nedeniyle kullanamayacaksınız. Bu, yeni donanımın satılabilmesi için bir strateji. Yeni işletim sistemini kurduğunuzda donanım kullanılamayacak kadar yavaşlayacak. Siz de bu yüzden gidip üst model alacaksınız. İstatistiklere göre Android işletim sistemli telefonlar hiç güncellenmiyor. Büyük hataları var ama onarılamıyor.  Bunlar önümüzde olan gerçek veriler.

 

YENİ SÜRÜM ÇIKINCA ARAMALAR ARTIYOR 

Harvard Üniversitesi öğrencilerinden Laura Trucco'nun konu ile ilgili yaptığı araştırma da Apple'ın eski sürümleri bilerek yavaşlattığı iddiasını destekliyor.

Google arama sonuçlarını ve bazı arama kayıtlarının kitlesel şekilde en çok ne zaman rağbet gördüğünü araştıran Trucco, ''iPhone slow'' (iPhone yavaşlaması) arama sonucunun yeni sürüm iPhone'ların piyasaya çıkış tarihleri ile örtüştüğünü gördü. Buradan her yeni sürüm iPhone'un piyasaya giriş tarihleri ile eski model iPhone'ların kitlesel şekilde yavaşlamaya başlamaları aynı tarihlere denk geliyor sonucuna vardı.

Bu iddiaların bir diğer ve en büyük kaynağı da doğrudan İphone kullananlar… Kullanıcılar, gelen güncelleme sonrası cihazlarının aşırı yavaşladığını ve eskisine göre daha fazla çöküş yaşadıklarını söylüyor. Bu sebepten dolayı Apple'a toplam 5 milyon dolarlık dava da açıldı.

 

APPLE ESKİ İPHONE'LARI BİLEREK Mİ YAVAŞLATIYOR?

Bütün bu şikayetler akıllara “Apple yeni telefonlarını satabilmek için yeni modellerini piyasaya sürdüğü tarihlerde eski iPhone'ları bilerek yavaşlatıyor olabilir mi?” sorusunu getiriyor.

Durum şu anda yalnızca bir iddiadan ibaret olsa da akılları karıştıran bu meseleyi Yazılım Uzmanı Çağatay Aktaş'a sorduk. Aktaş, konu ile ilgili “Apple firması gerek mevcut yazılımdaki sorunları gidermek, gerekse cihazlara yeni özellikler kazandırmak için, her yazılım üreten firma gibi belirli aralıklarla güncelleme paketleri yayınlıyor. Her yeni yazılım güncellemesi ile de kullanıcılarına daha hızlı bir deneyim vaad ediyor. Fakat bazı kullanıcılar son yıllarda bu güncellemelerin özellikle eski iPhone modellerinde ciddi performans düşüklüklerine, hatta cihazlarında kilitlenme sorunlarına neden olduğuna ilişkin şikayetlerde bulunmaya başladı ki ben de bunlardan biriyim. Bu gerçekten Apple firmasının satış stratejisinin bir parçası mı yoksa rastlantı mı söylemek şu an için mümkün değil fakat benim gibi bir çok kullanıcının cihazını yenilemesinde etken olduğu kesin” dedi.

 

GÜNCELLEME YAPMALI MIYIZ?

Bazı uzmanlar yavaşlama görülmemesi için güncelleme yapılmamasından yana…

Çağatay Aktaş konu ile ilgili şunları söyledi:

"Güncellemeler günümüz şartlarında bir zorunluluk gibi gösterilmekte ve kullanıcılara güncellemelerini aksatmadan, çıkar çıkmaz yapmaları dikte edilmekte, bunun kısmen doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Güncellemenin kritik oluşu nedeni ile doğru orantılıdır, yani siz yazılımınızdaki bir güvenlik açığını kapatmak yada sistemsel bir sorunu gidermek için güncelleme yapmaya zorunlu olabilirsiniz fakat kameranıza gelen yeni seri çekim modu özelliğini ya da ekstra techno melodi paketlerini yüklemeye mecbur değilsiniz."

 

"YENİ GÜNCELLEMEYİ BİR KAÇ AY SONRA YÜKLEYİN"

Aktaş, güncellemeler konusunda tavsiyelerde bulundu ve sözlerine şöyle devam etti:

"iPhone'u farklı kılan en önemli özellik, şık tasarımı değil, muadillerine göre çok düşük olan donanım özelliklerine rağmen, nispeten üstün bir performans sunan yazılımıdır ve unutulmamalıdır ki yazılıma eklenen her yeni özellik daha fazla sistem kaynağı kullanılmasına ve daha fazla yavaşlamaya sebep olacaktır. Bu yazılımların testi, eski cihazlar için yeterince dikkatle yapılmıyor olabilir bu yüzden yeni çıkan güncellemeleri eski cihazlara kurmak isterseniz, birkaç ay bekledikten, optimizasyon süreci ve testler tamamen bitip yazılım stabil olduktan sonra yüklemenizi tavsiye ederim.

Fakat telefonunuzun mevcut yazılımında sistemsel bir sorun veya güvenlik açığı yoksa ve her yeni uygulamayı telefonunuza yüklemek gibi bir alışkanlığınızda yoksa o zaman güncelleme yapmayabilirsiniz. Ancak devamlı kullandığınız sosyal medya, sohbet yada haber uygulamanız, sizi kendi yazılımlarındaki güncellemeyi yüklemeye ve bunun için de kendisi ile uyumsuz olan telefon yazılımınızı güncellemeye mecbur bırakabilir. Neticede akıllı telefonları da sadece telefon olarak kullanmadığımıza göre bu durumda belirsiz bir süreye kadar güncelleme yapmaya mecburuz gibi görünüyor."


HÜR HABER / ÖZEL HABER- MERVE KURBAN ARSLAN 

Editör: TE Bilisim