ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eliyle 2017 yılında kente kazandırılan Tekstilkent kısa bir süre içerisinde Van’ın gurur yatırımı oldu. Kısa sürede büyük üreticilerin geldiği, Türkiye’den Asya’ya, Avrupa’ya gönderdiği ürünlerin üretim merkezi olan Tekstilkent Kısa sürede yeni bir yatırımın öncüsü oldu. Bu alanın dolması sonrası Van’da Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Projesi için çalışmalar başlarken uzun süredir dikkatleri üzerine çeken bu yatırım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı özel olarak tanıttığı ve Bakan Mustafa Varank’ın gururla anlattığı bir yatırıma döndü. Dün hem konuyla ilgili bir açıklama yapan hem de Van’ın üretim üssünü bir tanıtım videosu ile paylaşan Bakan Varank: “Van Tekstilkent rekabet gücümüzü daha da yukarı çekecek. Kadın ve gençlerin istihdama katılmasında öncü bir rol üstlenecek” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dün yaptığı bir tanıtım programı ile birkaç yıl önce hayata geçen ve Van’ın üretim üssü olan Van Tekstilkent’e büyük yer ayırdı. Bakan Varank’ın örnek gösterdiği bir yatırım olarak anlatılan Tekstilkent’in kısa sürede bir üretim üssüne döndüğüne vurgu yapılarak hazırlanan özel bir video ile de bu üretim üssünden görüntüler sunuldu. Pandemi sonrası başlayan hijyen kriterleri nedeniyle Avrupa’nın yüzünü Türkiye’ye döndüğünün altının çizildiği açıklamada bu talebin ciddi bölümünün Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile önemli avantajlardan faydalanan Doğu Anadolu Bölgesi’nin yükselen yıldızı Van’dan karşılanmaya başlandığı vurgulandı.

BAKAN VAN’DAN ÖVGÜYLE SÖZ ETTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 bütçe görüşmelerinin sona erdiğini anımsatarak “Maalesef bütçe görüşmelerinde de gördük ki muhalefet bir yandan hükümetimizi işsizlik rakamları üzerinden eleştirirken diğer yandan yatırımlara karşı çıkıyor. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti güderek ayrımcılık yapıyor. Karşımızda adeta sermaye faşisti bir muhalefet var.” dedi. Hükümetin ise kuzey güney doğu batı demeden Türkiye’nin dört bir yanına yatırım götürmek için insanüstü bir gayret gösterdiğini anlatan Bakan Varank, “Özellikle de terörden çok çekmiş bölgelerde gençlerin ve kadınların istihdamını önceleyen projeler yürütüyoruz. Bu projeleri fikir aşamasından hayata geçinceye kadar her adımda titizlikle takip ediyoruz. Van Tekstil Kent Projesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi.” diye konuştu.

“EN FAZLA NET İHRACAT HAZIR GİYİMDE”

Varank, Van’da sıfırdan bir tekstil kümelenmesi oluşturduklarını, ileri ve geri bağlantılarıyla bölge sanayisinin lokomotifi olacak bir altyapıyı kazandırdıklarını kaydederek “Biliyorsunuz imalat sanayi sektörleri arasında, en fazla net ihracatı hazır giyimde yapıyoruz. 1 milyonun üzerinde emekçi, doğrudan tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışıyor. Kadın istihdamının oranı ise yüzde 68. İşte Van Tekstil Kent, hali hazırdaki rekabet gücümüzü daha da yukarıya çekmemize yarayacak bir yatırım. Hepsinden önemlisi de kadın ve gençlerin istihdama katılmasına öncü bir rol üstlenecek.” dedi.

YENİ ÜRETİM ÜSSÜ TEKSTİL VE HAZIR GİYİM OSB OLACAK!

2017’de sonuçlanan bu projeyi, 2019’da startı verilen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Projesi izledi. 16 milyon TL’lik bu proje ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, yatırım alanı ihtiyacı karşılanacak. Proje kapsamında her biri 5 ila 10 dekar arasında değişen 70 alanın altyapısı tamamlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 bütçe görüşmelerinin sona erdiğini anımsatarak “Maalesef bütçe görüşmelerinde de gördük ki muhalefet bir yandan hükümetimizi işsizlik rakamları üzerinden eleştirirken diğer yandan yatırımlara karşı çıkıyor. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti güderek ayrımcılık yapıyor. Karşımızda adeta sermaye faşisti bir muhalefet var.” dedi.

BİNLERCE İSTİHDAMIN OLDUĞU BİR ALANA DÖNÜŞTÜ!

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van’ın genç nüfusu ile öne çıktığını belirterek “340 bine yakın 14-29 yaş aralığında gencimiz var.” dedi. 2013’te yapımına başlanan 2017’de tamamlanan Tekstilkent’te yüzde 60’ı kadın olmak üzere gençlerin istihdam edildiğini ifade eden Genel Sekreter Güray, “Şu anda 3 bin Vanlı gencimiz istihdam ediliyor. Bu gençlerimizin ürettiği ürünler başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.” diye konuştu.

GÖZLER BİZE ÇEVRİLDİ!

Güray, devlet tarafından oluşturulan iş imkanları sayesinde gençlerin memleketlerine doğru tersine göç başlattıklarını anlatarak “Büyükşehirlere çalışmak için giden gençlerimiz bu iş olanaklarından dolayı memleketimize geri dönüyorlar.” dedi. Tekstilkent 2’nci etap altyapı çalışmalarını tamamladıklarını, yer tahsisine başlayacaklarını kaydeden Güray, “Avrupa ülkeleri, pandemi sürecinde Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerin sağlık sistemlerindeki problemlerden dolayı özellikle üretimin çoğunu Türkiye’ye ve özelde de bölgemize kaydırmış durumda.” diye konuştu.

ÜRETEN DE MUTLU ÇALIŞAN DA!

Tekstilkent’te yer alan bir firmanın yetkilisi olan Hasan Polat, merkezi İzmir’de olan şirketin 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanmak için Van’da yatırım kararı aldığının altını çizerek “4 bin 800 metrekare kapalı alan içerisinde, kesim dikim ütü paket, nakış ve baskı işlemleri yapıyoruz. 40 kişiyle başladık. 2 buçuk yılda 280 istihdama ulaştık.” dedi. Tekstilkent’teki bir işletmede ustabaşı olarak çalışan İbrahim Kaya, “18 yıldır bu meslekteyim. 2017’de buraya göç ettim. Benim için çok daha iyi oldu. Hem sosyal hem ekonomik olarak. Çünkü İstanbul’daki şartlarla buradaki şartlar çok farklı. Burada hem aileme akrabalarıma yakın oturuyorum hem de gurbet hasreti çekmeden ekmeğimi kazanıyorum.” diye konuştu.

VAN’IN GENÇLERİNİN ELİ EKMEK TUTMAYA BAŞLADI

Tekstil çalışanı Hülya Demir, “Daha önce hiç çalışmamıştım. Babamdan para istemeye utanıyordum. Şimdi emeğimle çalışıp para kazanıyorum. Aileme de destek oluyorum.” dedi. Bir diğer işletme yetkilisi Mehmet Ayhan, “İlk başladığımızda 50 kişiydik. Şu an 100 kişiyle faaliyet gösteriyoruz. İşi öğrendiler. Günlük 2 bin 500 adet ürün çıkarıyor olmaları benim için gurur verici.” diye konuştu. Tekstil çalışanı İpek İpek, 8 kişilik ailesinde kardeşiyle birlikte tekstil sektöründe çalıştıklarını anlatarak “Biz geçindiriyoruz ailemizi. Buraya geldiğimizde bir şey bilmiyorduk. Makineci olduk ikimiz de. Bunu da ustabaşımıza ve patronumuza borçluyuz. Toplumumuz biraz baskıcı. Biz burada çalışarak bunu biraz aşmış olduk. Çevrede bizi örnek alanlar oldu.” dedi. Teşviklerden yararlanmak için yatırımını Van’a taşıyan bir işletmenin yetkilisi Zozan Adıyan, “En büyük rakiplerimiz Bangladeş ve Hindistan. Sağlık konusunda çok fazla önlem alamadıkları için bütün siparişlerin bize kayacağını düşünüyoruz. 2021 yılına çok hızlı bir şekilde giriş yapacağız.” diye konuştu.

ARTIK İŞ İÇİN VAN’A GELİYORLAR

Bir tekstil işletmesinde muhasebe sorumlusu olarak çalışan Yaprak Çevikbaş, Tekstilkent’in açılmasının kadın çalışanları için çok iyi olduğunu söyledi. Çalışmak için İzmir’den Van’a gelen ütü paket sorumlusu Şinasi Bozkurt, “Buranın şartları bana daha iyi geldi. O yüzden kabul ettim. Şu an geri dönmeyi düşünmüyorum. Doğudakiler İstanbul, Bursa’ya, Antalya’ya kaçar ama ben tersini düşündüm.” dedi.

TEKSTİLKENT PROJESİ NEDİR?

Van’daki tekstil altyapısının oluşturulmasında, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı çerçevesinde başlatılan Tekstilkent Projesi önemli bir rol üstlendi. Tekstilkent, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklendi. Proje ile 32 fabrika binası ve sosyal tesislerle birlikte 54 bin metrekare kapalı alan inşa edildi. Yaklaşık 52 milyon TL bütçeli proje kapsamında 3 bin kişi istihdam edildi.

Editör: TE Bilisim