TİB'in internet sitesinde twitter.com'un yasaklanmasına neden olan mahkeme kararları tamamen kaldırıldı. Sorgulama ekranında "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" ifadesi yer alıyor. Bu kararın ardından Ulaştırma BakanlığıTwitter'a erişim engelinin kaldırıldığını açıkladı. Bundan kısa bir süre sonra da Twitter'a erişimin önündeki engel kaldırıldı ve Türkiyeli kullanıcılar, VPN gibi aracılar kullanmaksızın twitter.com adresine erişmeye başladı. 

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, "Birkaç saat içinde Twitter açılacak." dedi. Daha sonra Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da teknik düzenlenmenin ardından erişim engelinin kaldırılacağı açıklandı.

TWITTER'DAN KULLANICALARA: TEKRAR HOŞGELDİNİZ

Twitter'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'den gelen haber bizi cesaretlendirdi. Türk kullanıcılara 'Tekrar Twitter'a hoşgeldiniz' diyoruz." denildi.

20 MART'TA ERİŞİM ENGELENMİŞTİ

Başbakanlık'tan bir yetkili, Twitter'ın erişimin engellenmesi kararının kaldırıldığını söyledi. TİB, çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları Twitter'ın dikkate almadığı gerekçesiyle, 20 Mart'ta Twitter'a erişimi engellemişti. Reuters'a bilgi veren yetkili, "Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Twitter'a erişim yasağı kaldırıldı" dedi.

AYM KARARI DÜN ALMIŞTI

Anayasa Mahkemesi, dün aldığı kararla Twitter'a erişim engelinin kaldırılması gerektiğine hükmetmişti.Twitter'ın engellenmesiyle ilgili bireysel başvuruları görüşen Yüksek Mahkeme, "Erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiğine oybirliğiyle karar vermişti.​

GEREKÇELİ KARAR

Gerekçeli kararda "Twitter.com sitesine erişimin tamamen engellenmesini öngören işlemin kanuni dayanağının bulunmadığı ve bu sosyal paylaşım sitesine erişimin kanuni dayanağı olmaksızın ve sınırları belirsiz bir yasaklama kararı ile engellenmesinin demokratik toplumların en temel değerlerinden biri olan ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale olduğu açıktır" ifadeleri kullanılmıştı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Anayasa Mahkemesi'nin, sosyal medya platformu Twitter'a erişim engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ve bu kararın kaldırılmasına ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

BTK'DAN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararının kuruma ulaştığını belirterek, Twitter firmasının internet erişimine ilişkin engellemenin bugün itibariyle kaldırıldığını bildirdi.

BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin 2 Nisan 2014 günlü 2014/3986 başvuru numaralı kararının kuruma ulaştığı ve mahkeme kararı gereği, yurt dışı merkezli Twitter firmasının internet erişimine bugün itibariyle engellemenin kaldırıldığı ifade edildi.

BAŞBAKAN "KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bursa mitinginde 17-25 Aralık operasyonlarını eleştirirken, "Twitter, miviter falan hepsinin kökünü kazıyacağız" demişti. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından da 20 Mart Perşembe gecesi Twitter'a erişim engellenmişti.

Editör: TE Bilisim