Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twıtter'a erişimin engellenmesine dair TİB'in idare kararının yürütmesini durdurdu. TİB'in bu karara itiraz hakkı bulunuyor.

İDARE MAHKEMESİ'NE BAŞVURANLAR

Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, MHP’li Oktay Vural Twitter yasağının kalkması için idare mahkemesine başvurdu.

Dava dilekçelerinde mahkeme kararının Twitter’ın tümüne değil bazı linklere erişimin engellenmesine yönelik olduğu vurgusu yapıldı.

TWITTER AÇILIR MI?

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdiği için TİB'in, Twitter'a erişim yasağını kaldırması gerekiyor. İdare, mahkeme kararına uyarak yasağı hemen kaldırabilir.

Ancak TİB itiraz hakkını kullanarak, itirazına ilişkin kararı da bekleyebilir.

TİB'İN ARTIK ERİŞİMİ ENGELLEME HAKKI YOK

Ancak TİB, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etse bile, önce Twitter'ı açmak zorunda. Yani itiraz başvurusu yapsa bile TİB'in artık Twitter'a erişimi engelleme hakkı bulunmuyor.

TİB, Twitter'ı yeniden ancak bölge idare mahkemesi, itirazını haklı bulursa kapatabilir. Ancak bu süre içinde TİB, yasal olarak Twitter'a erişimi açık tutmak zorunda.

GÖZLER YÜKSEK MAHKEMEDE

Twitter yasağının ardından Ankara Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, Twitter'a erişimin engellenmesiyle ilgili başvuruyu gündemine aldı.

Yüksek Mahkeme'deki Twitter görüşmesi bugün yapılacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararının bugün açıklanması bekleniyor. İdare mahkemesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar, sosyal medyaya uygulanacak yasaklar konusunda hukuksal çerçeve çizme özellikleri nedeniyle büyük önem taşıyor.

Editör: TE Bilisim