ŞEHRİVAN HABER - Van’da teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek adına Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği tarafından orta okul ve liselerde anket çalışması yapılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüğü koordinesinde yapılacak olan anketler kapsamında öğrenciler, teknolojinin faydalarından yararlanacak.

 

Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği daha önce düzenlediği "Madde Bağımlılığının Önlenmesi" projesinin ardından şimdide "Teknoloji Bağımlılığı"nın yönelik bir çalışma başlattı. Yapılacak çalışma kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde İpekyolu ilçesindeki ortaokul ve liselerde anket çalışması yapılacak. Teknolojinin yanlış kullanımı başta olmak birçok alanda konunun yer aldığı anket çalışması kapsamında, gençler teknolojinin iyi yönleriyle buluşacak. Dernek Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak yaptığı açıklamada, "Teknolojinin korkulacak bir şey olmadığı lakin yanlış kullanılmasının bizleri korkutması gerektiği tartışılmaz bir realitedir. Gençlerimizi ve çocuklarımızı teknoloji bağımlılığından korumak için ilk önce yapılması gereken doğru bilgilendirmektir." İfadeleri kullanıldı.

 

OKULLARDA EĞİTİMLER VERİLECEK

 

Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak şu ifadelere yer verdi: "İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Madde Bağımlılığının Önlenmesi’ projemiz çerçevesinde, liselerimizde okuyan gençlerimize yönelik bilgilendirme mahiyetli seminerlerimizi geçmiş aylarda gerçekleştirmiştik. Teknoloji bağımlılığının çocuk ve gençlerimiz üzerindeki etkileşiminin ne oranda olduğunu tespit etmek maksatlı, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde İpekyolu ilçemizdeki belirlediğimiz ortaokul ve liselerde, öğrenim görmekte olan öğrencilerimiz arasında teknoloji bağımlılığı üzerine kurumumuz tarafından bir anket çalışması yapılacaktır."

 

 

PROJE KAPSAMINDA 'ANKET' YAPILACAK

 

Proje kapsamında anket çalışması yapılacağını belirtilen Kıpçak, "Proje koordinatörümüz Sebiha İstek’in yanı sıra derneğimizin üye ve gönüllülerinden olan sosyal hizmet uzmanı Halis Keve, bu anket çalışması çerçevesinde yetkilendirilip görevlendirilecektir. Teknoloji bağımlılığına dair yaptıracağımız gizliliğin esas alınacağı anket çalışmamızı tamamladıktan sonra, bunu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Valiliğimize ve de İçişleri Bakanlığımıza bir rapor halinde sunmayı öngörmekteyiz. Bu sürdürdüğümüz faaliyetlerimizin yanı sıra çocuk ve gençlerimizi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün koordinesinde, ilgi alanları ile yeteneklerinin baz alınacağı, (41) değişik sportif faaliyetlerden istifade edebilmeleri yönünde, Urartu-Der olarak bizler çocuk ve gençlerimizi tespit etmeye, başvurularını sağlamaya ve yönlendirmeye başladık." İfadelerine yer verdi.

 

"SANAL ALEME YÖNELMEKTEDİR"

 

"Teknolojinin korkulacak bir şey olmadığı lakin yanlış kullanılmasının bizleri korkutması gerektiği tartışılmaz bir realitedir" diye konuşan Kıpçak şöyle devam etti: "Gençlerimizi ve çocuklarımızı teknoloji bağımlılığından korumak için ilk önce yapılması gereken doğru bilgilendirmektir. Yaş grupları ne olursa olsun internetin ya da teknolojinin nasıl kullanılacağı, onlara nasıl fayda sağlayabileceği basit ve anlayabilecekleri bir dille anlatılmalıdır. Gençlerin ve çocukların akranlarıyla buluşmaya, görüşmeye, dertleşmeye, konuşmaya, kendilerini ifade etmeye ve göstermeye ihtiyacı vardır. Konuşamaz, bağıramaz, çağıramaz, şiir okuyamaz, koşamaz, zıplayamaz, hoplayamaz şeklinde yaptıkları her fiiliyatı suç olarak gören ebeveynler sayesinde, gençler ve çocuklar kendilerini ifade edebilecekleri ve bünyelerinde bulunan enerjiyi gerçek hayatta boşaltamadıkları için sanal aleme yönelmektedir."

 

 

EBEVEYNLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Kıpçak açıklamasının devamında "Doğruyu yanlışı seçemeyen bazı çocuk ve gençlerin enerjilerini boşaltmak için yöneldikleri sanal alemde, şiddet, cinsellik, kumar vb. pek çok marjinal tehlike ile karşılaşmaları kuvvetle muhtemel bir realitedir. İşte bu riskli durumlardan onları korumak ve bu tehlikelere maruz kalmamaları bağlamında, çocuğu sınırlandırabilecek tek mercii aile olması hasebiyle ebeveynlere çok ciddi görevler düşmektedir. Aile teknoloji kullanımında çocuğa iyi bir rol model olmalıdır. Çocuk ve gençlerimizin kültürel ve insani değerlerden uzak bir yaşam sürdürmelerine sebep olabilecek yegane faktör, ilgisiz ve sevgisiz bir şekilde yetiştirilme durumudur. Çocuk ve gençlerin arkadaşlarıyla internet üzerinden görüşmeleri yerine, doğal ortamda sosyalleşmeleri ebeveynler tarafından teşvik edilmesi gereken elzem bir husustur." Diye belirtti.

 

KIPÇAK: İNANCIMIZ TAMDIR

 

Kıpçak konuşmasının devamın son olarak şunları söyledi: "Gençler ile çocuklarımızın aydınlık bir geleceğe sahip olabilmesi ve zararlı ortamlardan uzak tutularak korunabilmesi adına, çocuklarımız ile gençlerimizden esirgemedikleri hizmetler. Sağladıkları tüm olanaklar hasebiyle, yüce rabbim devlet büyüklerimizden binlerce kez razı olsun inşallah, bu duyarlılıkları ve özverilerinin mutlak suretle her iki cihanda karşılık bulacağına olan inancımız tamdır. Bu vesile ile ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin mevlaya yöneldiği, başlamış olan on bir ayın sultanı mübarek ramazan ayının, milletimiz ve tüm İslam âlemi adına hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yüce rabbim çocuk ve gençlerimizin faydasına yürüdüğümüz bu meşakkatli yolda, bizleri kadim dostlarımıza karşı hiçbir koşulda mahcup ettirmesin, yar ve yardımcımız olsun inşallah."

Editör: TE Bilisim