Van Urartu Derneği tarafından yapılan “Madde Bağımlılığının Önlenmesi” projesinin sonuçları açıklandı. Anket çalışmasının sonuçlarına göre, Van’da ortaokul ve lise öğrencilerinin teknoloji bağımlısı olduğu ortaya çıktı.

 

Van Urartu Derneği tarafından, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı desteği ile sürdürülen “Madde Bağımlılığının Önlenmesi” projesi dahilinde Van Valiliği izni doğrultusunda, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile 25 Mayıs 1 Haziran tarihleri arasında İpekyolu ilçesinde 9 lise ve 2 ortaokulundaki 336 öğrenci anket çalışması gerçekleştirildi. Öğrencilerin teknolojiye bağımlılık düzeylerinin ne düzeyde olduğunun tespit edilebilmesi yönünde,  görevlendirilen Urartu Derneği proje koordinatörü Sebiha İstek ile Urartu Derneği üyelerinden Sosyal Hizmet Uzmanı Halis Keve, teknoloji bağımlılığı anket çalışmasını tamamladı.

 

 

YÜZDE 29 YOKSUNLUK BELİRTİSİ

 

Van Urartu Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak, “Yaptığı açıklamada, yapılan anket çalışmasının verileri Valiliğimizin ilgili birimlerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze rapor halinde sunduk.  Yapılan çalışmamızın sonucuna göre ankete katılan lise öğrencilerinin yüze 20’si bağımlılık belirtilerinden en az üçünü gösterirken yüze 39’u tolerans, yüzde 29’u yoksunluk belirtisi göstermektedir.” Dedi.

 

GÜNDE EN FAZLA 2 SAAT

 

Liselerde erkek öğrencilerin yüzde 34’ü, kız çocuklarının ise yüzde 26’sı teknoloji bağımlısı olduğunu belirten Kıpçak, “Erkek öğrencilerin bağımlı olma ya da bağımlılık belirtisi gösterme durumu daha yüksektir. Bağımlı ya da bağımlılık belirtisi gösteren öğrencilerin yüzde 37’si eğitim seviyesini iyi olarak nitelendirmemektedir. Bu durum teknolojiye bağımlı olmanın ders durumuna etkisini de ortaya koymaktadır. Öğrencilerin teknoloji kullanımı için günde en fazla 2 saat ayırmaları yeterlidir, aksi durumdaki kullanım aşırı kullanım olarak nitelendirilmekte olup lise çağındaki gençlerin bağımlı olma durumlarını ciddi manada tetiklemektedir.” İfadelerini kullandı.

 

SOSYAL MEDYA TEHLİKESİ

 

Kıpçak, açıklamasının devamında, “Bu durum öğrencilerin teknolojiyi kullanım amaçlarının faydalanmak olmadığını, daha çok faydasız zaman harcama olduğunu ortaya koymaktadır. En az bir soysal medya hesabına sahip gençlerin yüzde 38’i bağımlı ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir. Bu durum gençlerin sosyal medya hesabına sahip olmasının ve bu hesapları aktif kullanmasının öğrencilerimizde bağımlılık yarattığının ya da bağımlılığı tetiklediğinin en önemli kanıtıdır.” Şeklinde konuştu.

 

ÖĞRENCİ-AİLE-OKUL İLETİŞİM ZAYIFLIĞI VAR

 

Kıpçak, “Van ilimizde teknoloji bağımlılığının liselerde ciddi bir sorun olduğunu, ortaokullarda ise önlem alınmadığı takdirde ciddi bir sorun haline dönüşebileceğini yapılan anket çalışması ile ortaya koymuştur. Bu bağlamda öğrencilere yönelik etkin ve kapsamlı bir müdahale planı yapılmasının elzem olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin bağımlılık düzeylerinde düşüş sağlanmalı, okul ve aile içi iletişimin güçlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması mutlak suretle gerekmektedir. Aynı zamanda yapılan çalışma ile öğrenci-aile-okul ilişkisinde iletişim zayıflığının olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin başarısında gözlemlenen düşüşlerin önemli sebeplerinden birinin teknoloji bağımlılığı olduğu dikkate değer bir realitedir.” Dedi.

 

“ZARURİ BİR DURUM OLDUĞU ANLAŞILMAKTADIR”

 

Urartu-Der olarak sürdürdükleri “Madde Bağımlılığının Önlenmesi” projesi çerçevesinde yaptıkları anket çalışma sonuçları doğrultusunda gençlerin bilinçli teknoloji kullanım becerisinin kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Kıpçak, “Bu anlamda harcanan sürenin makul seviyelere indirilebilmesi amacıyla rehberlik servisleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik seminer, eğitim, farkındalık çalışmaları, bilgilendirme çalışmaları, grup rehberlik etkinlikleri düzenlenmesi faydalı olacağı ve bunun zaruri bir durum olduğu anlaşılmaktadır.” Diye belirtti. (ŞEHRİVAN HABER)

 

Editör: TE Bilisim