Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki terfi ve atamaların belirlendiği Yüksek Askeri Şura toplantısı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantı 3 saat sürdü. Toplantıda alınan kararlarla, TSK'nın komuta kademesinde köklü değişiklikler oldu.

Genelkurmay Başkanlığına, II. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak getirildi. Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise değişiklik yaşanmadı. Kararlar kapsamında TSK’da bir de ilk yaşandı. TSK’da ilk kez kadın general ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Albay Gökçen Fırat, YAŞ kararları kapsamında tuğamiralliğe terfi ettirildi.

METİN GÜRAK GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA GETİRİLDİ

Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanlığı’na getirilmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığına kimin atanacağı merak ediliyordu. Genelkurmay Başkanlığı’na II. Ordu Komutanı Metin Gürak atandı. TSK’nın yeni komuta kademesi belli oldu

İKİ KUVVET KOMUTANI EMEKLİYE SEVK EDİLDİ

Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da değişiklikler oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever yaş haddi nedeniyle, Hava Kuvvetleri Komutanı Atilla Gülan ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu, görevine devam edecek. TSK’nın yeni komuta kademesi belli oldu | Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Metin Gürak atandı - 2Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu

BAYRAKTAROĞLU VE KADIOĞLU KUVVET KOMUTANI OLDU

YAŞ toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun getirilmesi kararlaştırıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu getirildi.

TSK'DA BİR İLK YAŞANDI

Atamalarla birlikte dikkat çekici bir terfi de yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ilk defa kadın general ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Albay Gökçen Fırat, YAŞ kararları kapsamında tuğamiralliğe terfi ettirildi. Fırat daha önce Türkiye’nin ilk savaş gemisi komutanlığı görevini de yapmıştı.

365 ALBAYIN GÖREV SÜRELERİ 2 YIL UZATILDI

30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

24 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl uzatıldı. 2 general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2023'ten, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2023'ten geçerli olarak emekliye sevk edildi. Halen 266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 286 olacak.

İŞTE YENİ TERFİLER

30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığından korgeneraller İrfan Özsert ve Kemal Yeni orgeneralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneral İsmail Güneykaya orgeneralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığından tümgeneraller Zorlu Topaloğlu, Sezai Öztürk ve Mustafa Oğuz korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tümamiral İbrahim Özdem Koçer koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından tümgeneraller Erdoğan Gür ve İsmail Üner korgeneralliğe terfi ettirildi.

Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var... Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var...

Kara Kuvvetleri Komutanlığından tuğgeneraller Burhan Aktaş, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Mehmet Yasin Kalın, Faruk Metin, Mehmet Cafer Aksoytürk, Ertan İnaltekin, Subutay Adaş, Murat Ataç, Hurşit Ağırcan, Mücahit Zorlutuna, Ahmet İbiş, Hakan Tunç ve Osman Alp tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından tuğamiraller Mehmet Baybars Küçükatay, Alper Yeniel, İsmail Güldoğan, Refik Levent Tezcan, Ramazan Özoğul ve Hüseyin Tığlı tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığından tuğgeneraller Kemal Turan, Hayrettin Koca ve Ertunç Ertufanlı tümgeneralliğe yükseltildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ORDUMUZ VE MİLLETİMİZ İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından sosyal medyada bir paylaşım yaptı. Erdoğan paylaşımında, "Yüksek Askeri Şura kararlarının kahraman ordumuz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemize eşsiz hizmetlerde bulunan tüm komutanlarımıza şükranlarımı sunuyor, yeni görev tevdi edilenlere Allah'tan muvaffakiyetler niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV