Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, kentte çevre kirliliği ile ilgili etkenleri bir bir sıralayarak, “Dünya değeri olan Van Denizi’nin kirletilmesi ile gelecek nesillere bırakacağımız bu kutsal emanetin hoyratça kirletilmesine acil çözüm bulunması gerekiyor” dedi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle basın mensupları ile bir araya gelen Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Şemsettin Bakır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık, çevreyi kirleten etkenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

KALÇIK: HOYRATÇA KULLANILIYOR

 

İlk olarak konuşan Ali Kalçık, Van Denizi’nin korunması konusunda uyarılarda bulundu. Gelecek nesillere bırakacakları kutsal emanetin böylesine hoyratça kullanılmasının doğru olmadığını anlatan Kalçık, “Valimiz Münir Karaloğlu’nun da ‘Vangölü Soframızdır’ dediği denizin her gün kirliliğinin artarak kullanılamayacak duruma gelmesi bizleri üzmekte ve buna acil çözüm bulunmaktadır. Çevre kirliğinin temel sorunları arasında evsel atıkların toplanması sonrası çöp döküm alanındaki ayrışmaların yapılması, geri dönüşümün sağlanamaması ve enerji sağlayacak projelerin hayata geçirilememesi büyük bir çevre sorundur. İlimizde kanalizasyon bazı yerleşim yerlerinde hala bulunmamaktadır. Mevcut kanalizasyon Van Denizi kenarında olması arıtmanın tam kapasite ile yapılamaması çevre katliamının en belirgin örneğidir. Bir diğer temel sorun ise ilimizde yaklaşık 700 adet ahırın bulunmasıdır Sosyal kent yaşamında tanımı olmayan temel bir sorundur. Büyükşehir olan ilimiz sınırlarında hala ahırların olması çevre katliamının yanında ayrıca görsel bir kirliliktir” dedi.

 

KALÇIK: İLGİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM


Ali Kalçık, dumansız hava sahası, arsenikli su, beton santrallerinin yaydığı kirlilik, yolların tozdan arındırılması, kıyı kanunu, alt yapı sorunları, güvenlik barajları, tıbbı atıkların standartlara uygun olarak toplanılması, boşaltılan konteyner kentlerin yeniden çevre düzenlemelerini yapılması, yeşil alanların arttırılması, elektronik cihazlar ve bataryaların gelişi güzel doğaya atılmaması konularında da açıklamalarda bulunarak, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre Orman İl Müdürlüğü, Çevre Sağlık İl Müdürlüğü, Van Belediyesi, İl Özel idaresi, DSİ İl Müdürlüğü, Van Valiliği ve ilgili birimleri ise göreve davet etti.
TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Şemsettin Bakır ise Vangölü’ne her gün 54 bin 176 metreküp kirli suyun aktığını ifade ederek, bu kirliliğin belli bir miktar harcanarak önüne geçilebileceğini kaydetti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık da sözlerine İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaşananlara tepki göstererek başladı. İnsanların doğayı korudukça doğanın insanları koruyacağını anlatan Işık, “Herkes sağlıklı, dengeli bir doğal çevreye yaşama hakkına sahiptir. Çevre kirliliği, her anımızı etkileyen sağlıklı bir yaşam konusudur. Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile olur” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim