ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ/MENDUH ÇALIŞKAN

Van’ın son yıllardaki en büyük turizm destinasyonlarından birisi haline gelen Van Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği Akdamar, baharın gelmesiyle birlikte tam bir uğrak mekan haline geldi. Badem ağaçların çiçek açması ve adanın muhteşem bir görüntüye kavuşması ile göz dolduran Akdamar’a son 4 ay içinde 30 bini aşkın turistin gittiği bilgisi edinildi. Şehrivan’a konuşan İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’ın artık terörle değil bu güzellikler ile anılmak istediğini söyledi.

Bölgede sağlanan huzur ortamıyla son yıllarda turizm alanında hareketli bir dönem yaşayan Van'da Akdamar Adası, kentte inanç turizminin de ön plana çıkmasını sağladı. Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nda Vaspurakan Kralı 1'inci Gagik tarafından 915-921 yıllarında yaptırılan kiliseye ve adaya her yıl bahar ayında özellikle badem ağaçlarının çiçek açmasıyla görsel şölen sunuluyor. 2010 yılından bu yana her yıl Eylül ayında düzenlenen Ermeni Ayininin de büyük etkisiyle birlikte “Hoşgörünün adresi” olarak da tanımlanan ada ve buradaki kiliseye bu sayede yerli ve yabancı turist akını oluyor.

ADAYA AKIN AKIN TURİST GELİYOR

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ Şehrivan Gazetesine yaptığı açıklamada, 2019 yılında bahar mevsiminin gelmesiyle beraber Akdamar Adasına ziyaretçi akınının olduğuna dikkat çekerek, “Turlar halinde turistler geliyor. Memnun edici bir şekilde yerli ziyaretçi akını var. Sektörde çok memnun. Otellerde doluluk oranı çok yüksek. Bu sayı çok memnun edici. Bu işte para kazanan herkes çok memnun. Bu tamamen memlekete fayda sağlıyor. Genellikle turlar eşliğinde tüm bölgeyi dolaşmak için geliyor. Her biri en az 2 gece konaklıyor. Her gelene soruyoruz ve hepsi de çok güzel olduğunu anlatıyor. Misafirperverlik konusunda çok memnun olduklarını dile getiriyorlar. Uğradıkları her noktadan çok memnun ayrılıyorlar.” Dedi.

“İLİMİZİN TERÖRLE ANILMASINI İSTEMİYORUZ”

Turizmde memnuniyettin önemli olduğuna dikkat çeken Aktuğ, “Bu geri dönüş noktasında çok olumludur. Çünkü burayı ziyaret edip memnun ayrılan her vatandaş gittiği yerde bunu anlatıyor. Ayrıca adadaki çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm çalışmalarımızın en kısa sürede tamamlanması için çabalıyoruz. Güzel şeyler yapıyoruz adamızda. Memleketimiz hak ediyor bu güzellikleri. Artık bölgemizin ve ilimizin terörle anılmasını istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.

4 AYDA 30 BİN ZİYARETÇİ

Aktuğ, geçtiğimiz yıl düzenlenen ayine 4 bin 780 kişinin katılım sağladığını ifade ederek, misafir olarak gelenlerle yapılan hesapla bu sayının 6 bin kişiyi bulduğunu söyledi. Akdamar Adası'nın kente önemli katkı sağladığını belirten Aktuğ, “2018 yılında Akdamar Adası'nı 157 bin 560 kişi ziyaret etmişti. 2019'da son 4 ay içerisinde 30 bini aşkın kişi adamızı ziyaret etti. Akdamar Adası, huzur, barış ve hoşgörü adasıdır. Burada medeniyetler, farklı inançlar yaşamış. Burada o inançları, huzuru, önemi yansıtabilmek anlamında Akdamar Adası, gerçekten Türkiye'nin tarihi ve ören yerleri açısından en önemli mekanlarından bir tanesi.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim