Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) bünyesinde kurulan ‘İran Masası’, İran ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve gelişmekte olan İran turizminin yönetilmesi konusunda hızlı çözümler üretecek. 


Geçtiğimiz günlerde Van Valiliğinin koordinasyonunda Van Büyükşehir Belediyesi, DAKA, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) işbirliğiyle hizmete giren ‘Turizm Danışma Ofisi’ kente gelen İranlı turistlere rehberlik edecek. Bunun yanında, DAKA bünyesinde yeni kurulan ‘İran Masası’ ise İran ile ilişkilerin yanı sıra turizm sektöründe yaşanan sorunlara karşı çözümler üretecek. Konuya ilişkin İHA muhabirine konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA bünyesinde hizmete başlayan ‘İran Masası’nın İran ile ilişkileri geliştirerek katkıda bulunmak, yatırımcı getirmek ve İran’la ticaret yapmak isteyen kişilere rehberlik etmek gibi amaçlarla kurulduğunu belirtti. Güray, “Diğer taraftan, Van’daki İran turizmini yöneteceğimiz bir ofis kurduk. Bu ofisi, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, DAKA, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak ortaklaşa kurduk. İranlı turistlerin Van ekonomisi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde çok iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Başta ekonomik olmak üzeri, önemli sosyal ve kültürel sonuçları olacağını öngörüyoruz” dedi. 


“Bu süreci doğru yönetmemiz lazım” 


İranlı turistlerin sorunlarını gidermek için kentte bir koordinasyon ortamı oluştuğuna dikkat çeken Güray, “Bunun için kurumlar arası bir koordinasyon ortamı oluşmaya başladı. Böylece, gündeme gelen sorunları çözmek, iyi çalışmaları daha da geliştirmek, İranlı turiste rehberlik etmek, yaşadıkları sorunları rapor etmek ve bu sorunları kurumlarla paylaşmak amaçlanıyor. Dolayısıyla, Turizm Danışma Ofisine gelen turistleri karşılayacak, yol gösterecek ve sorunları varsa not edeceğiz. Not edilen sorunlar neticesinde önümüzdeki dönemde taksici esnafı, oteller ve acenteler gibi özel kesimlerle toplantılar yapacağız. Bu sayede ilde bir koordinasyon sağlanmış olacak. Öte yandan, sorunlar varsa o sorunları çözme yoluna gideceğiz” dedi. 
DAKA İran Masası Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür ise İran Masası ile turistlerin en çok hangi kentten geldiği, temel sorunları ve iyi buldukları hususlar tespit edilerek yapılacak çalışmalar ışığında yeni stratejilerin geliştirileceğini söyledi. 



“İranlı turistlere yol gösterecek ve çözümler geliştireceğiz” 


İran Turizm Danışma Ofisinin kente gelen turisti sahipsiz bırakmamak ve süreci doğru yönetmek amacıyla kurulan ortak bir girişim olduğunu dile getiren Görür, “İran Masası ise DAKA bünyesinde kurulmuş ve bölgenin kalkınmasında İran ile ilişkiler mevzusu üzerinde yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla, Turizm Danışma Ofisi üzerinden İranlı turistlere yol gösterirken İran Masası üzerinden ise bu sorunları değerlendirmek ve çözmek için çalışmalar yürüteceğiz. Danışma ofisinden elde edeceğimiz bilgiler ışığında İranlı turistler ile ilgili sorunları gündeme getirerek çözme yoluna gideceğiz. Bundan sonraki süreçte ne yapmamız gerektiği konusundaki çalışmalarda danışma ofisi bize yol gösterecek ve ışık tutacak” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim