ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ - Yıl boyunca birbirinden önemli ve bölgesel hatta ülkesel etki alanı olan fuarların düzenlendiği Van’da bir önemli fuarın daha hazırlığı yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda bir çok fuarın bir ilk olarak start aldığı Van’da bu yıl da Doğu Anadolu'nun en büyük fuarı şeklinde kategorize edilebilecek ‘Van Mobilya Fuarı’ (VANMOB) açılıyor. Bir çok sektörün bir arada olduğu fuarladan her sektörün kendi fuarını düzenlediği bir kente dönüşen Van’da 19-24 Mart tarihleri arasında ‘Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açmaya hazırlanan fuar tarih aralığı ile de uluslararası olma yolunda adım atmaya hazırlanıyor. Ajans Asya Fuarcılık eliyle hazırlığı yapılan fuar ile Van bir kez daha adından söz ettirmeye hazırlanırken, o fuarın organizatörü Süleyman Güler, Şehrivan’a konuştu. Güler, fuarların kente olan katkısının altını çizerek: “Türkiye’de fuar anlamında iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim. Burada aslolan sahip çıkılmasıdır. Ajans Asya Fuarcılık organizasyonlarını biz yapsak da Van’a ait fuarlar, bizler hepimizi geçiciyiz. Van’da yapılan ve yapılacak etkinlikler kalıcı, bu anlamda sahip çıkılması gerekiyor.” Dedi.

Van Ajans Asya Fuarcılık organizasyonu çerçevesinde düzenlenecek olan ‘Van Mobilya Fuarı’ (VANMOB) 19-24 Mart tarihleri arasında ‘Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Van’daki mobilya üretim ve bayiliklerinin çoğunluğunu oluşturduğu fuara, 30 ila 35 firma katılacak. İlki düzenlenecek olan fuara 10 bin ziyaretçi katılması bekleniyor.

GÜLER: ‘VAN MOBİLYA FUARI’NI ŞEHRİVAN GAZETESİ’NE KONUŞTU

Şehrivan Gazetesi’ne fuar ile ilgili önemli demeçlerde bulunan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Türkiye’de yapılan 3 büyük fuardan yola çıkarak Van’da da mobilya fuarı yapmak istedikleri dile getirdi. Türkiye’deki 3 büyük mobilya fuarı arasına girmek için alt yapı ve hazırlıklarını tamamladıklarını ve hedeflerini uluslararası fuar kapmasına almak istediklerini aktardı. Güler, “Van’da bu yıl ilki düzenlenecek olan ‘Van Mobilya Fuarı’ (VANMOB) Doğu Anadolu'nun en büyük fuarı özelliğini taşıyor. Van’da mobilya fuarındaki amacımız Bursa’nın İnegöl ilçesinde her yıl mobilya fuarı düzenleniyor. Yapılan fuarın özelliği sadece İnegöl’ün esnafı katılım sağlaması ve dışardan esnaf alınmamasıdır. Biz de buradan yola çıkarken Doğu Anadolu’nun en büyük mobilya fuarını sadece yereldeki firmaların katılımıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu an hazırlıklarımız devam ediyor ve o doğrultuda ilerliyoruz. Özellikle dışardan firma almamaya gayret gösteriyoruz. Diğer fuarlarımız da dikkat ettiğimiz gibi mobilya fuarımızda Van’daki esnafın yararlanabileceği şekilde çalışıyoruz. Gerçekleştireceğimiz fuarda yerel esnafın birinci dereceden faydalanabileceği bir fuar olsun istiyoruz. Şu ana kadar dışardan firma almadık.” dedi.

GÜLER: HEDEF TÜRKİYE’NİN SAYILI FUARLARI ARASINA SOKMAK

Van Mobilya Fuarı’nın 19-24 Mart tarihleri arasında yapılacağını ve bir çok firmanın katılımıyla gerçekleşeceği dile getiren Güler, “Van’daki mobilya sektöründeki bütün firmaların bir araya gelerek görmek vatandaş adına büyük bir avantaj arz ediyor. Vatandaş mobilya almak için tek tek mağaza mağaza dolaşmak yerine fuarda ürünleri ve fiyatları görebilecek. Fuar alanında bütün markaları 1-2 saat içerinde değerlendirip karar vermesi daha kolay olacaktır. Fuar’daki amacımız gelecekte Türkiye’nin sayılı fuarları arasına sokmaktır. Mobilya ihtiyacı olan vatandaşların her yıl beklediği bir fuar olmasını hedefliyoruz. Mart ayını seçmemizdeki neden ise Nevroz ayında İranlıların kentte olması ve fuardaki güzelliği ve ürün çeşitliliğini bir arada görmesidir.” diye ifade etti.

FUARA 30-35 FİRMA KATILACAK ve BÜYÜK İNDİRİMLER VAR

30 ila 35 firmanın katılım sağlayacağını dile getiren Güler, “Şu ana kadar 30 firmamız mevcut, çok fazlada firma getirmek istemedik. Fuarımız da yeteri ve nitelikli katılımcı olmasına özen gösterdik. İstediğimiz hedefe ulaştık. 30 ila 35 firma ile 19 Mart tarihinde açılışını gerçekleştireceğiz. Mobilya fuarımıza 10 bin ziyaretçi sayısı bekliyoruz. Mobilya almak isteyen insanlar şimdiden arayıp ‘fuar ne zaman açılacak ve hangi kampanyalar var’ diye, tabi fuarımızda firmalarımız kampanyalar ve indirim yapacaklar. Firmalarımızın çekilişleri olacak, Ajans Asya Fuarcılık olarak fuarın ilk gününden başlayarak son günlerine doğru çekiliş yapacağız. Firmalar kendi alanlarında hediyeler dağıtacak. Fiyatlar noktasında büyük indirimler olacak, şu an fuar ile ilgili katalog çalışması yapıyoruz, kısa zaman içerisinde dağıtımı gerçekleştireceğiz.” dedi.

GÜLER: BAŞARACAĞIMIZA İNANIYORUM

Bölge ve yereldeki esnafın kalkınmasını amaçladıklarını dile getiren Güler, “Mobilya fuarımız ile bölgemiz de özellikle işlerin durgun olduğu bir dönemde hem satıcı açısında sıcak para girdisi olması hem de alıcı açısından daha avantajlı fiyata kaliteli ürün almasıdır. İlki yapıyoruz, ilkler hep zor olmuştur. Ama başaracağımıza inanıyorum. Van’ın bu potansiyeli var.” dedi.

GÜLER: SEKTÖR FUARLIYLA İLE PERAKENDE FUARLARI FARKLIDIR

Van’da daha önce gerçekleştirilen fuarları değerlendiren Güler, “Her fuarın kendine has bir kitlesi var. Bazı fuarlar her kesime hitap ederken, bazı fuarla ise sadece alıcı kesime hitap ediyor. Her fuarı ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Ama şunu rahatlıkla ifade edebilirim, fuar bir kültürdür. Fuar kültürü oturdukça daha çok ilgi görecektir. Bu mana da yıllardır söylediğim gibi insanlara şunu anlatamadık, sektör fuarlıyla ile perakende fuarları farklıdır. Sektör fuarlında inşaat ile ilgili fuar ise inşaat ile ilgili insanların gelip görmesi gerektiği, şu an ilimizde perakende üzerine yani satış üzerine fuarı devam ediyor. Fuara herkes katılım sağlayabilir. Ama tarım veya inşaat üzerine bir fuar olsaydı sadece ilgili olan insanlar fuarı ziyaret edecekti. Bu anlamda ilgili insanların gelmediği bir fuarda çok anlamda ifade etmiyor.” diye konuştu.

KAMUOYUNDAN RİCAMIZ: VAN’DAKİ FUARLARA SAHİP ÇIKIN

İlk bu işe başladıklarında ‘Medeniyetin beşiği, ticaretin başkenti’ ve ‘Tarihi hisset, doğayı keşfet’ sloganlarıyla başladıklarını ve fuar sektöründe turizm, ticaret anlamında yer edindiğini aktaran Güler, “Türkiye’de fuar anlamında iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim. Burada as olan sahip çıkılmasıdır. Ajans Asya Fuarcılık organizasyonlarını biz yapsak ta Van’a ait fuarlar, bizler hepimizi geçiciyiz. Van’da yapılan ve yapılacak etkinlikler kalıcı, bu anlamda sahip çıkılması gerekiyor. Mobilya fuarını herkesin gelip görmesini bekliyoruz. İnegöl Mobilya fuarı gibi oluşturup sadece yerel esnafın faydalandığı bir fuar olmasını istiyoruz. Yapacağımız mobilya fuarını uluslararası arenaya da taşımak, yanı başımızda olan İran pazarı ve Türki Cumhuriyetlere ulaşma şansımız var. Doğu Anadolu’ya hitap eden hinterlandımız var. İyi değerlendirip Van’daki ticaretin önünü açmayı hedefliyoruz. Kamuoyundan ricamız; Van’daki fuarlara sahip çıkmaları, gelip ziyaret etmeleridir. Alışveriş yapmalarına gerek yok, gelip oradaki insanların emeğini görmelerini bekliyoruz.” dedi.

GÜLER: 2019 YILINDA YENİ FUARLAR YAPMAYI HEDEFLİYORUZ

2019 yılı içerisinde gerçekleştirecekleri fuarlara değinen Güler, “19-24 Mart tarihleri arasında mobilya fuarı düzenleyeceğiz. 11-14 Nisan tarihinde tarım fuarı, 25-28 Nisan tarihleri arasında üzerine yoğun bir şekilde çalıştığımız bölgeye hitap edecek olan Eğitim kariyer İnivasyon ve Teknoloji fuarı yapmayı hedefliyoruz. Haziran ayı içerisinde Enerji fuarımız var. Uluslararası statü kazanan turizm fuarımızı sonbahar da gerçekleştireceğiz. Sonbahar aylarında tekstil makineleri üzerine bir fuar düşüncemiz var. Bölgemiz de tekstil alanında gelişmeler oldu. Aynı zaman 2.’inci yarısında Kasım ayında Türkiye-İran iş zirvesi fuarı yapmayı planlıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor. İran ve Bakanlıklılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Olması halinde Türkiye- İran arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına katkı sunacaktır. Takip ettiğimiz ve çalıştığımız sektör ile ilgili gelişmeler var.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim