Erçek Gölü’nün yıl boyunca misafir ettiği 225 çeşit kuş türünden biri olan Flamingolar bu yıl Van’a erken geldi. Her yıl sonbahar aylarıda Van’a gelen flamingolar bu yıl Van’a erken geldi. Üstelik flamingolar bu yıl Van’a geçtiğimiz yıllara oranla geldi. Fakat buna rağmen geçtiğimiz yıllarda Van Valiliği’nin öncülüğünde düzenlenen festival ile ilgili henüz bir açıklama veya gelişme yok.

Her yıl yaz mevsimini Van Gölü havzasında geçiren flamingoların sayısının bu yıl geçen yıllara oranla daha fazla olduğu belirtildi. Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, flamingoların sayısının artışının Van'daki serin havalardan kaynaklandığını söyledi. İran'ın Urmiye Gölü'nde kuluçkaya yattıktan sonra Afrika'ya gitmek üzere yola çıkan binlerce flamingo, geçiş güzergahında Van Gölü Havzası’ndaki başta Erçek Gölü olmak üzere 12 sulak alanda yaklaşık 5 ay konaklıyor. Van Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda meraklılarına görsel Şölen sunan flamingoların bu yıl geçmiş yıllara oranla sayısının yaklaşık 4 bin civarında arttığı belirtildi.

FLAMİNGOLAR VAN’I SEVİYOR!

Her yıl düzenli olarak flamingoların göçünü takip eden YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Lokman Aslan, özellikle Erçek Gölü kıyılarında flamingo yoğunluğunun görülebileceğini söyledi. Doç.Dr. Aslan, "Hava sıcaklıkları geçmiş yıllara oranla yaklaşık 4-5 derece daha düşük. Bu yüzden flamingolar bu bölgeyi bu yıl daha çok tercih ediyor. Geçmiş yıllarda 10 bin olan bu sayı bu yıl yaklaşık 14 bin civarıdadır" dedi.

URMİYE İLE ERÇEK GÖLÜ AYNI KİMYASAL ÖZELLİKTE

YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Atilla Durmuş, İran'ın Urmiye Gölü ile Van'daki Erçek Gölü'nün su kimyalarının birbirine çok benzediğini söyledi. Doç.Dr. Durmuş, şunları söyledi: "Rutin olarak kuş gözlemi yapıyoruz. Bu yıl flamingolarımız biraz erken geldi. Flamingoların gelişleri havanın şartlarına, iklime ve su kapasitesine bağlı olarak değişebiliyor. Bazı dönemler erken geliyorlar. Bazı dönemler daha geç gelebiliyorlar. Sayılarda değişebiliyor. Bu sene sayı geçen yıllara oranla daha iyi. Bu sayı havaların biraz daha ısınmasıyla artabilir."

Editör: TE Bilisim