Önder ALTINAL – Şehrivan


Geçtiğimiz hafta Ortadoğu EXPO Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan ikinci fuar olan Turizm ve Seyahat Fuarı da ilk fuarda olduğu gibi beklentinin altında kaldı. Büyük emeklerle hazırlanan Van’ın yeni fuar ve kongre merkezi katılımcı ve ziyaretçilerden tam not alırken, ilk fuarın açılışında da eleştiri konusu olan kentin yöneticilerinin ilgisizliği ikinci fuarda bir nebze de olsa çözülmesine rağmen ilgi yine istenilen seviyede olmadı. Kimi ilgisizliği kentteki ekonomik durgunluğa bağlarken kimisi de fuarın şehir merkezine uzak olduğuna bağlarken geçmiş yıllarda aynı güzergahlarda yapılmasına rağmen Van’da 2’inci sektör fuarı da hayal kırıklığı yaşattı. Özellikle turizm ve seyahat fuarında büyük beklentiler oluşmasına rağmen katılım anlamında beklentinin üzerine çıkılmazken, sektörel bir fuar olmasına rağmen turizm ve seyahat firmalarından çok diğer sektörler firmaları ve Valilik stantları yine daha çok ilgi gören stantlar oldu. Hal böyle olunca Van’ın şenlik havasındaki fuar ile ilgili beklentileri bir sonraki fuara ertelenmiş oldu…

Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz hafta yapılan İnşaat fuarından sonra bu haftada Turizm ve Seyahat fuarını değerlendirdik. 5. Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı adıyla yapılan fuar Pazar günü itibariyle son bulurken, hem firmalar hem de yatırımcıların ilk fuarda olduğu gibi bu fuardan da beklediğini alamadığı görüldü. Şehrivan olarak, fuar alanında stant açan bazı firmalar ile görüşüp onların fuar ile ilgili değerlendirmelerini aldık. Fuar hakkında görüştüğümüz ve düşüncelerini bizlerle paylaşan, Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği, Hatay’dan gelen Harika Künefe, Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi ve Cevher Bal yetkililerin fuara daha fazla önem verilmesini belirterek, ayrıca fuarın yeni olmasından dolayı eksikliklerin olduğu dile getirildi. Özellikle Hatay’dan gelen Harika Künefe Yetkilisi fuar alanından bir mutfağın bulunmamasından dolayı çok zorluk çektiklerini dile getirerek, “Bu kadar güzel ve büyük bir fuar alanında bizimde iyi hizmet vermemiz için, hijyenik bir mutfağa ihtiyacımız var.” Dedi. Bu konuyla ilgili görüştüğümüz Van Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise, “Benim mutfak yapmam için talep ve maddi kaynağa ihtiyacım var. Sadece burada değil diğer illerde yapılan tüm büyük fuarlarda bu böyledir. Mutfak için bir bütçe söylenir, firma para verdiği taktirde en güzel mutfak kurulur ve hizmet verir.” Dedi.

AYTÜRK: BİN KİŞİYE EBRU SANATI YAPTIRDIK

Fuar ve Turizm değerlendirmesi yaptığımız Turizm ve Seyahat Fuarında ilk olarak bizlere konuşan Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği Başkanı Nurhan Aytürk öncelikli olarak fuarda yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Fuarda stantlarına yoğun bir ilginin olduğunu belirten Aytürk şu sözlere yer verdi: “Bildiğiniz gibi biz Van Avrasya olarak Van da yapılan eserleri Avrupa ve Asya’ya taşımak için çalışmalar yapıyoruz. Bu neticede biz burada yani Turizm ve Seyahat Fuarı’nda; Türk İslam Sanatı da yer alan hat sanatı ve oyma ahşap sanatıdır. Bunun yanı sıra yağlı boya, pastel boya ve kuru boya le yapılmış olan eserlerimizi burada sergiliyoruz. Bütün bu eserlerimizi bu fuarımızda burada Vanlılara sergiliyoruz. Bu kadar sanat salını ilk kez biz sergide bir araya getirdik. Bu sergimizde canlı bir çalıştayı yaptık. Ve bu çalıştayı ebru sanatı üzerine yaptık. Ebru sanatında orijinal toprak ve has maddeler kulandık. Bu sanatı yaklaşık bin kişiye yaptırdık. Daha önce bu sanatı hiç yapmamış, eline hiç fırça almamış ve ebru sanatını hiç duymayan insanlarımıza bu sanatımızı yaptırdık. Bu sanat için standımıza büyük bir ilgi var.”

“DİĞER İLLERDE YAPILAN FUARLARDA VAN’I TEMSİL EDECEĞİZ”

Fuardaki katılımı yeterli bulduklarını da vurgulayan Aytürk, ayrıca bu fuarda kendilerini kanıtladıklarını ve bundan sonra diğer illerde yapılacak fuarlarda yer alacaklarını da sözlerine ekledi. Aytürk, “Fuar konusundaki takılıma gelecek olursak ben katılımı kesinlikle iyi gördüm. Bildiğiniz gibi bu fuar bu alanda yapılan ikinci fuardır. Ama bunda en çok sevindirici olan insanların buraya girişlerinde insanların telefon numaraları alınıyor ki başka bir fuarda bu numaraları alınan insanların hepsi fuardan haberdar olacaklar. Burada yaklaşık olarak 35 il bulunmaktadır. Peki, bu iller neden buradalar. Bu iller şehirlerinin tanıtımları ve sergiledikleri malzemeler için yani tam olarak tanıtım için buradalar. Bizim neyimiz var? Bizim sanatımız var. Bizde burada sanatımızı sergiliyoruz. Bu anlamda Van sanatın merkezidir. Siz burada sergilenen bu eserlerin hepsini başka bir sergide ya da başka bir fuarda kesinlikle bir arada göremezsiniz. Bu kadar sanat varsa demek bu kadar da sanatçı var Van’da. Van’ın yöresel anlamda peynir ve diğer yöresel şeylerin yanı sıra sanatta bu yörenin yöresel bir ürünüdür. Biz bu fuarda kendimizi gösterdik. Bu yüzden diğer illerde ve dışarda yapılan fuarlarda Van’ı temsil edeceğiz ve fuarlara katılacağız.” Dedi.

AYTÜRK: İNSANLAR FUARA İLGİLİ OLMALIDIR

Son olarak insanların fuarlara gelmelerini ve bu fuarlara ilgi göstermelerini isteyen Aytürk son olarak şunları kaydetti: “İnsanlarımız fuarlara gelsinler. Bu fuarlar ve çalışmalar için bir sürü paralar harcanıyor ve emekler veriliyor. Bu yüzden insanlarımız verilen bu emeklere sessiz kalmasınlar ve fuarlarda muhakkak yer alsınlar. Bu yüzden insanlarımızdan biraz daha duyarlılık bekliyoruz. Fuara katkılarımızda olacak gerek reklam anlamda gerekse de taşıma ve diğer birçok anlamda desteklerimiz olacaktır.”

ARSLAN: FUAR ÇOK GÜZEL AMA…

Hatay Valiliği tarafından gelen Harika Künefe firma yetilisi Hasan Arslan fuar merkezinin çok güzel olduğunu ancak fuarın şehir merkezinden uzak olmasından dolayı katılımın az olduğunu söyledi. Arslan, “Fuar kesinlikle çok güzel olmuş. Tek bir kusuru var oda fuarın şehrin dışında olmasıdır. Fuara gelmek isteyen insanlarımız şehirden buraya servisler ile taşınıyor ya da aracı olanlar kendi imkânları ile buraya geliyorlar ve buda sorun oluyor. Bunun yanı sıra örnek olarak ben başka bir ilden geldim ve buraya gelirken bütün masraflarımı ben karşıladım. Kendi imkânlarım ile geldim, burada künefe satışı ve reklam amaçlı bedava hizmetlerimiz oluyor. Kendi şartlarımla geldim dedim. Bu da benim için sorun elbette. Neden diyecekseniz? Fuar alanının buraya uzak olduğunu söyledim ya bende kendi imkânlarım ile buradan şehir merkezine gidiş-geliş yapıyorum.” Dedi.

“6 LİRALIK KÜNEFE 8 LİRAYA SATILIYOR”

Hatay’da künefeyi 6 liraya sattığını ama Van’a fuara kendi imkanları ile geldiği için fuarda künefeyi 8 liraya sattığını dile getirdi. Arslan ayrıca Van’da künefeye yoğun bir ilgi olduğunu belirterek şu sözlere yer verdi: “Fuara katılım durumuna bakacak olursak. Katılım kesinlikle çok az. Ben İstanbul, İzmir, Ankara gibi birçok ile fuarlara gittim. Katılım kesinlikle çok az. Bana soracak olursanız burada künefeye yoğun bir ilgi var. Hatta bize Van’da bir şube açın diyenler bile oldu. Ancak gelin görün ki fuarın şehir merkezine uzak olmasından dolayı katılımda az oluyor. Fuar alanı biraz daha şehrin iç kesimlerinde olsaydı fuar ciddi anlamda ilgi görür ve daha da güzel olurdu. Bu anlamda katılım yanı sıra burada stant kuran firmalara da destek verilirse bu çok daha güzel olacaktır. Fuarın desteklere ihtiyacı var. Bizim bu konuda taleplerimiz var. Bizlere destek olmalarını geliş-gidişlerde bizlere kolaylık sağlamalarını elbette ki isteriz. Hatay’da 6 liraya sattığımız künefeyi bizler burada 8-9 liraya satmak zorunda kalmayız. Ben buraya geldiğimde keşke bütün masraflar karşılansa bende künefeyi 5 liraya versem. Ama anlattığım gibi bu gibi sorunlar var. Ben bu fuarın seneye çok daha iyi olacağına da inanıyorum. Bu yüzden seneye de buraya gelmeyi düşünüyorum.”

ARSLAN: BU KADAR GÜZEL FUARIN BİR MUTFAĞA İHTİYACI VAR

Son olarak fuardaki eksikliklere de değinen Arslan fuarda bir mutfağın olmayışının çok kötü olduğunu dile getirerek, “Böyle güzel bir fuarda bir mutfağın olmayışı işlerimiz çok zorlaştırıyor.” Dedi. Arslan, “Ancak şu eksikliği de belirtmeden geçmek istemiyorum. Gerek burada olsun gerekse de diğer illerde yapılan fuarlarda olsun. Bu kadar güzel fuar alanlarında ve fuar merkezlerinde bir mutfak yok. Firmalar burada vatandaşlara daha hijyenik ve sağlıklı bir şekilde hizmet etmek isterler. Ancak böyle yerlerde bir mutfak yok. İnsanların eşyalarını kullandıkları malzemelerini yıkayabilecek hijyenik bir ortamları yok. Bu fuar yeni bir fuar bunu da biliyorum. Bu yüzden bu kadar güzel bir fuar alanı yapılıyorsa kesinlikle bir mutfağında yapılması gerekiliyor. Buralarda ihtiyaç için lavabolar yapılıyorsa, mutfakta bir ihtiyaçtır ve bunun kesinlikle göz önünde bulundurulup yapılması gerekiliyor. Bunun dışında gelen müşteriler için fuara yakın yerlerde otellerin yapılması gerekiliyor. Buraya gelen firmaların konaklamaları için her gün şehir merkezine gidip gelmemeleri gerekiyor.”

GÜLER: MUTFAK İÇİN FİRMALARIN TALEBİ GEREKİYOR

Konuyla ilgili fuar sonrasında görüştüğümüz Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise mutfak konusu ile ilgili şunları kaydetti: “Bizim Fuar merkezinde mutfak bulundurmamız doğru değil. Tüm büyük ve diğer fuarlarda olduğu gibi fuar merkezinde mutfak kurulması için, firmaların taleplerinin olması gerekiyor. Şöyle anlatayım. Bizim fuarda mutfak yapılmadığı için, öncelikli olarak firma yetkililerden talep ve buna bağlı olarak maddi destek almamız gerekiyor. Yani firma yetkilisi parayı verecek bizde ona göre bir mutfak kuracağız. Bu tüm fuarlarda böyledir. Parayı veren firmalar mutfak istetir ve bu neticede de mutfak yapılır ve hizmete açılır.” Dedi.

GÜMÜŞ: DAHA BÜYÜK KATILIM BEKLİYORDUK

Daha sonrasında görüştüğümüz Lokman Hekim Hastanesi yetkilisi Salih Gümüş ise fuarda stant kurmalarının temel amaçlarının hastaneyi tanıtmak ve fuara katılan katılımcılara ise sağlık anlamında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Gümüş ayrıca yeni fuar alanında daha büyük bir katılım beklediklerini de sözlerine ekleyerek şu ifadelere yer verdi: “Bizim standımızda temel hedefimizin hastanemizin tanıtımını yapmak. Sizin de bildiğiniz gibi bizim Van’da 2 hastanemiz var. Bu hastanelerimizde hangi branşlarımı var onların tanıtımlarını yapıyoruz. Bunun yanı sıra sağlıkçı arkadaşlarımız ve doktor arkadaşlarımız burada bilgiler veriyorlar. Genel anlamda biz halkımız bilgilendirmek ve hastanelerimiz ile ilgili bilgiler vermek için buradayız. Bunun dışında fuara katılım konusuna gelecek olursak. Yeni fuar alanında bizler daha büyük katılımlar bekliyorduk ve böylede olması gerekiyordu. Ancak çok ciddi katılımlar olmadı. En çok ilgi gören stantlar ise hastaneler ve hastanemizin standı oldu. Böyle ilginin olmasının sebebi ise bizler burada bir nevi sağlık hizmetleri de verdik. Buraya gelen vatandaşlarımızın şeker oranlarına bakıyoruz. Ve bu netice önceki gün şekeri çok yüksek olan bir hastamızı hastanemize bile yönlendirdik. Bu anlamda gerek bilgilendirmeleri gerekse de sağlık hizmetleri anlamında üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya çalıştık. Stantların erken kapanması ile ilgili bir konu var. Bizler kendimiz stantlarımız başında devamlı ve kapanış saatlerine kadar bekledik. Herkesin de bu anlamda bunu yapması gerekiyor. Ama az öncede belirttiğim gibi ilgilinin az olmasından dolayı bu kapanmalar tam olarak nedendir bilmiyorum ama sebebi ilginin az olmasından olabilir.”

KULAKÇI: FUAR YEME VE İÇMEDEN İBARET DEĞİL

Son olarak görüştüğümüz Kar Pişmaniye üreticisi Ahmet Kulakçı ise fuar merkezinin şehir merkezine uzak olmasından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. Kulakçı ayrıca vatandaşların fuarları sadece yeme ve içmekten ibaret olan bir mantığını olduğunu söyledi. Kulakçı, “Fuardan memnunuz fakat geçen senelere göre vatandaşların ilgisinin az olduğunu söylemek isterim. Fuar alını çok güzel muazzam bir fuar alanı diyebiliriz. Fakat şehir merkezine uzak olması hem bizleri sıkıntı oluyor hem de fuara gelmek isteyen vatandaşlarım için sıkıntı oluyor. Fuar merkezinin yeni olmasından kaynaklanan bir takım eksiklikler var. Konsept daha tam oturtturulmamış. Biz bin 500 kilometreden gelip burada fuara katılıyoruz, karşılığını alamadığımız zaman sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşların fuara ilgi göstermemesinin nedeni ise fuar merkezinin şehir merkezine uzak olmasına ve vatandaşların fuar kültürüne alışmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Fuar alanlarının sadece yemek ve içmekten ibaret olduğunu düşünen bir mantık var burada. Bunu bir kere aşmak gerekir, bu fuar alanında hastanesinden tutun, ressamına kadar çeşit, çeşit firmaların stantları var. Burada sadece yemek anlamında firmalar katılmadı insanların günlük hayatlarında karşılaştıkları ve bir gün ihtiyaç duyabileceği ürünlerin sergilendiği bir fuardır. Buralara fuar mantığının oturtturulması gerekir, halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Biz Van’ı seviyoruz, gelecek sene tekrar katılmayı düşünüyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Editör: TE Bilisim