ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van'ın Gevaş ilçesindeki koylar, el değmemiş doğası, masmavi denizi, kumsalı ve yeşiliyle ziyaretçilerini bekliyor. Bir taraftan eşsiz güzelliği, bozulmamış doğası bir taraftan da yamaç paraşütü gibi sporlara elverişli olması ile dikkatleri üzerine çeken Gevaş’ın saklı güzellikleri turizmin yeni destinasyon merkezi olmayı bekliyor.

 

Van Gölü'nde yaklaşık 3 saat süren yolculuğun ardından ulaşılan Ağin mevkisindeki koylar, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki güzellikleri aratmıyor. Eşsiz doğası, masmavi suyu, kumsalı ve yeşiliyle ziyaretçilerine görsel şölen sunan koylar, keşfedilmeyi bekliyor. Basın mensuplarıyla Ağin koylarını gezen Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Gölü havzasında bulunan İnköyü ve Ağin bölgesinin, Türkiye'nin önemli koylarına sahip olduğunu söyledi. Bu koylara bugüne kadar özen gösterilmediğini söyleyen Hakan, turizmle ilgilenen işadamlarını buraya yatırım yapmaya davet etti.

 

HAKAN: TEKNİK GEZİLER YAPTIK

 

Hakan konuşmasında ilk olarak şunları söyledi: "Van Gölü havzasında en güzel koyları barındıran İnköyü Ağin bölgesindeyiz. Ağin’de çok güzel kumsal ve koylarımız var. Aynı zamanda bu bölge orman arazisi. Biz geçmişte buranın turizme kazandırılmasıyla ilgili, gerek Altınsaç koylarını gerek İnköyü ve Ağin koylarını turizme kazandırılmasıyla ilgili teknik gezilerde yaptık. Bununla ilgili bir yol haritamız, bir planlamamız var. Fakat buranın tanıtımıyla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşündük. Ayrıca son 2 aylık gerek ramazan gerekse de seçim stresini üzerinde yoğun bir şekilde hisseden Van basınımızla hem tatil yapmak hem de koylarımızı Türkiye’ye özellikle, turizmle uğraşan iş insanlarına tanıtmak için çalışma yaptık. Keyifli bir gezi oldu diye düşünüyorum."

 

AĞİN’E KARAYOLUYLA ULAŞIM YOK

 

Ağin’nde neler yapılabilir sorusuna da cevap veren Hakan, "Buralar öncelikle karayolları ulaşımına kapalı yerler. Karayoluna kapalı olması dezavantajlı olmakla birlikte, bir avantaj da oluşmuş. Zira insan eliyle bir tahribatın önüne geçilmiş. Böyle bir imkan verilmemiş. Her ne kadar bir iskele yapısı olmasa da gemiyle buralara gelebiliyorsunuz. Gevaş’tan buraya tekneyle geldiğiniz zaman 3 saate yakın bir sürede gelebiliyorsunuz. Günü birlik gelinip, gidilebilen bir yer. Biz bunun haftalık ya da aylık konaklamalarının yapılması adına bir turizm altyapısının teşkil edilmesi adına çalışma yapıyoruz." Diye konuştu.

 

“DOĞAL ZENGİNLİĞİN YANI SIRA TARİHİ ZENGİNLİKTE VAR”

 

Başkan Hakan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Planlamamıza göre ne yapılabilir? Oradaki silüeti bozmayacak, ahşaptan ya da yöreye has taşların kullanıldığı bir mimariyle gerçekleştirilecek yapılabileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan doğa turizmine çok uygun bir lokasyon. Dönem dönem kamp yapmak isteyenlerin geldiği ve kaldığı bir yer. Kamp turizmi için de bazı verileri toparladık ve üzerinde çalışıyoruz. Sadece doğal zenginliği değil, tarihi yapılarımız da var. Eski kaleler, dini yapılar var burada. Onları da içinde barındıran gezi rotaları düşünüyoruz, yürüyüş ve bisiklet yolları düşünüyoruz. Elektrik ihtiyacımız olacak. Çünkü yerleşim alanlarına uzak bir bölgedeyiz. Bu ihtiyacı da Van Gölü’nin enerji potansiyelinden yararlanmayı düşünüyoruz. Tatlı suyumuz var bu konuda çok rahatız."

 

HAKAN: TÜRKİYE’YE PAYLAŞMAK İSTEDİK

 

Dünyada Agro truizm trendinin olduğunu belirten Hakan, “Buralarda Agro turizme çok uygun bir yer. Ağin bölgesinde, İnköyü civarında bu anlamda araziler var. Buralarda ziyaretçiler hem tarım yapabilecek hem de tatil yapabileceği alanlardır. Agro turizm üzerinden de bir konsept düşünmek mümkün. Planlamada Gevaş Belediyesi olarak bunun altından kalkacak durumda değiliz. Aslında bu Van Büyükşehir Belediyesi’nin de yapabileceği bir şey değil. Yapılacak olan şey bana göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşvikiyle turizm sektöründe faaliyet gösteren iş insanlarının buraya gelmesi, görmesi ve bu potansiyelden istifada etmesi gerekiyor. Bugün ki ziyaretimiz aslında bu temele dayanıyordu. Sizler aracılığıyla buradaki zenginliği Türkiye’ye paylaşmak istedik.” İfadelerini kullandı.

 

VAN GÖLÜ’NE UÇAK İNER Mİ?

 

“Buralarda ciddi bir turizm potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bu noktada bütün iş insanlarımızı bu sektörde yatırım yapmak adına Gevaş Ağin İnköyü’ne davet ediyorum.” Konuşmasını sürdüren Başkan Hakan şöyle devam etti: “Karayoluyla Ağin’e gelmek için son ulaşım noktası İnköyü’dür. İnköyü’nden Ağin’e 1 saati aşın bir süre ile Ağin’e gelebiliyorsunuz. Biz İnköyü’ne kadarki karayolu altyapısını güçlendirip, gerisini ise oradaki koylara mavi tur gezileri olarak yapmak istiyoruz. Bu şekilde daha uygun olacağını düşünüyoruz. Ayrıca farklı bir şey daha var. Dünyanın farklı yerlerinde Van Gölü gibi diğer turistik alanlarda havayolu ulaşımı da var. Göl yüzeyine inebilen ve kalkış yapabilen küçük yolcu uçakları var. Van’da da bu sistem çok rahat bir şekilde kurulabilir. Çünkü Van Gölü çok dalgalı bir deniz değil. İklim yapısı ve coğrafik konumu da buna çok uygun.”

 

“KOYLARIMIZIN ARTI AVANTAJI VAR”

 

Ağin koylarının artı yönleri hakkında konuşan Hakan, “Buradaki koyların artı bir yönü de şudur. Normal turizm sezonu 2 aysa burada çok rahat 3 aya çıkabiliyor. Yani normal Van Gölü havzasının diğer yerlerinde daha bakir, kapalı alanlar burası. İklim açısından da baharın erken geldiği ve son baharında geç geldiği alanlar. O noktada da bir aya yakın bir artı avantaj sağlıyor. Ben havayolu ulaşımının da çok hayal bir durum olmadığını, hatta bu konsept kapsamında hayata geçebileceğine inanıyorum. Şu anda Van’la Ağin arasında tekne ile 3 saatlik bir yolculuk yaptığımız lokasyon belki de 20 dakikaya inecek. Burada inanılmaz bir turizm potansiyeli var.” Dedi.

 

HAKAN: GÜVENLİK SORUNU YOK

 

Hakan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son yıllara kadar yaşadığımız istikrarsız süreç, terör olayları elbette ki buranın tanınmasına ve gelişmesinin önüne geçmesinde engel olmuştur. Birazda buradaki yöneticilerin ilgisizliğiydi. Bu öz eleştiriyi de yapmak gerekiyor. Ben psikolojik anlamda yatırımın altyapısı için sermayenin buraya gelebileceğini, güvenlik probleminin olmadığını, artık gündemimizde bunun olmadığını çok rahat bir şekilde söyleyebilirim. Bölgesel anlamda istikrarın da sağlandığı bir bölgede turizm yatırımı anlamında başka bir yatırımın bu kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. İnşallah bundan sonra atacağımız adımlarla burayı Türkiye’nin en önemli turizm alanı haline getiririz. Buranın Fethiye, Bodrum gibi yerlerden bir farkı yok. Fazlası da var. Fazlası da şudur. 0 rakımında değil, bin 600 metreden bir deniz, temiz bir hava ve sodalı suya sahip bir deniz var.”

 

“HERKES GELİP BU GÜZELLİĞİ GÖRSÜN”

 

Hakan konuşmasını, “Ben Osmanlı döneminde de Van Gölü’nü inceleme şansına sahip oldum. O dönemde bile burada üretilen soda kozmetikte, cilt sağlığında kullanılmış. O noktada bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Avantajlarımız çok fazla, belki yeterince tanıtamadık, belki yeterince ilgili gösteremedik. Artık zamanıdır diyorum. Turizm sektöründeki. İş insanlarımızı buraya yatırım yapmaya bekliyoruz. Bu güzelliği gelsinler görsünler, bu muhteşem doğayı hsinler. Bu şekilde de buraya yatırım yapsınlar.” Şeklinde tamamladı.

Editör: TE Bilisim