HakkariMerga Bütan Kayak Merkezi’ne büyük ilgi

Hakkâri’nin Merga Bütan Yaylası'ndaki kayak merkezi, 4'lü telesiyej ve 3 bin 500 metreye çıkarılan yeni pist uzunluğu ile yurt içinden ve dışından gelecek olan kayak tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.  Eksiklikleri giderilen Merga Bütan Kayak Merkezi için artık yasakların kalkması beklenirken, il dışından gelen kayak tutkunları için yapımına başlanan 4 yıldızlı otelin inşaatı ise sürüyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaresi'nin destekleriyle tamamlanan kayak merkezinde bin 200 metre olan pist uzunluğu, geçen yıl 15 milyon lira harcanarak 3 bin 500 metreye çıkarıldı. Bu yıl ise pist alanının kenarlarına sakatlanmalara karşı güvenlik ağları yapılırken, pistin bozuk olan zeminleri de düzenlenip hazır hale getirildi. Hakkâri’de 2010 yılında hizmete açılan Merga Bütan Kayak Merkezi, Hakkâri’yi kayak merkezi haline getirdi. Hakkâri kent merkezine 12 kilometre uzakta bulunan 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi, kayak ve doğa tutkunlarının yeni merkezi olmaya başladı. Kayak merkezi, yerli ve yabancı turistlerin ise yeni gözdesi oluyor. Konuyla ilgili Şehrivan Gazetesine açıklama yapan Şehrivan Turizm Yetkilisi ve Tur Operatörü Hakim Acar, “Hakkâri Merga Bütan Kayak Merkezi’ne gelen turistlerin ilgisi büyük ve turistler için yapılan otel bittiğinde Hakkari daha çok turiste ev sahipliği yapacak.” İfadelerini kullandı.

ACAR:  “MERGA BÜTAN KAYAK MERKEZİ ODAK NOKTASI HALİNE GELDİ”

Şehrivan Turizm Yetkilisi ve Tur Operatörü Hakim Acar, “Turlarımızı düzenlemeden önce hava durumuna bakıyoruz. Ondan sonra tur olduğu zamanlarda Van’da sabahın erken saatlerinde yola çıkıyoruz. 3-4 saat sonra da Hakkâri Merga Bütan Kayak Merkezi’nde bulunuyoruz. Turlarımız günü birlik olduğu için akşamüzeri saat 16.30 gibi Hakkâri’den Van’a gelmek için yola çıkıyoruz. Orada bulunan kayak merkezi son yıllarda yerli ve yabancıların odak noktası haline geldi. Özelikle DAKA desteğiyle yapılan ikinci pist, ilgi odağını daha arttırdı. Ancak pandemiden dolayı turistler gelmeyince iç piyasadan müşteri götürebiliyoruz. Bunların birçoğu da memur kesimi. Tabi çevre illerden de katılanlar oluyor. Salgından önce de genelde İran ve Irak’tan gelen turistler oluyordu. Yaz aylarında ise Karadeniz, Güneydoğu, Ege ve Kapadokya turlarımız her hafta oluyor. Öte yandan güncel tur programımız sosyal medya hesaplarımızdan mevcut, gelen insanları oradan haberdar ediyoruz.” Dedi.

KAYAK MERKEZİNE 4 YILDIZLI OTEL

Cümlelerini sürdüren Acar, şunları söyledi: “Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Hakkari Valiliği'nin destekleriyle turizm sektörünü kalkındırmayı amaçlayan Merga Bütan Kayak Merkezi’ne İran, Irak ve il dışından gelen sporcuları için bu yıl 4 yıldız bir otel de yapılıyor. 36'sı standart, 12'si deluxe, 2'si suit olmak üzere 120 yatak kapasiteli 4 yıldızlı otel, önümüzdeki yıl hizmete açılması planlanıyor. Otel faaliyete geçtiği zaman Hakkâri, Kars ve Erzurum’dan daha iyi bir turist görünümüne sahip olacak. Yapılan otelin yeri çok iyi. Bundan dolayı bizde turlarımızı günü birlik yapmayacağız. Daha çok 2-3 günlük turlarımız olacak. Sarıkamış ve Erzurum kayak merkezlerine giden turistlerin rotası bundan sonra Hakkâri olacak.”

SEZONU EN GEÇ KAPATAN KAYAK MERKEZİ ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Şehrivan Turizm Yetkilisi Acar, Türkiye’nin doğal kar bakımından en iyi kayak merkezinin Hakkâri Merga Bütan Kayak Merkezi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Taşınma olayı yok, yağan kar ezilerek pist haline dönüştürülüyor. Kar yağışıyla birlikte açılan Merga Bütan Kayak Merkezi, sahip olduğu rakım nedeniyle de sezonu en geç kapatan merkez özelliği taşıyor.”

Editör: TE Bilisim