Gevaş İlçesi'nde bulunan ve Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığı, hazırlanan projeyle turizme kazandırılacak. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kümbetin hemen arkasında 2007 yılında yaptırılan ve çok tepki çeken yurt binasının da yıkılması için yazışmaların devam ettiğini söyledi.

Gevaş İlçesi'nin önemli tarihi yerlerinden Selçuklu Mezarlığı ve hemen yanında bulunan Melik İzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Halime Hatun Kümbeti'nin hemen arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası, tarihi dokuya görüntü açısından zarar verdiği için tepkiye neden olmuştu. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan'ın da gündeminde olan, ruhsatsız olduğu belirtilen ve depremde de hasar alan yurt binasının yıkılıp başka bir alana taşınacağı belirtildi.

RESTORE EDİLEREK TURİZME KAZANDIRILACAK

Yurt binasının yıkılması için yazışmalar devam ederken, Selçuklu Mezarlığı ve hemen yanında bulunan Halime Hatun Kümbeti'nin turizme kazandırılması için de proje hazırlanıyor. Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediye Başkanlığı, Röleve Müdürlüğü ve Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Bölge Koordinatörlüğü tarafından yürütülecek projeyle kümbetin çevresinde bulunan Selçuklu Mezarlığı restore edilerek turistlerin daha rahat gezebilmeleri için de yerler yapılacak. Ayrıca proje kapsamında bilimsel kazılarda yapılacak.

‘KÜLTÜREL BİR MİRASTIR’

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve 15 Aralık'ta tamamlanacağını söyledi. İlgili bakanlıklarla da görüştüklerini belirten Hakan, “Proje için fon bulup önümüzdeki sene mezarlık ve çevresinde güzel bir çalışma yapacağız. Bu hem kültürel bir mirastır hem de tarihe olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Akdamar Kilisesi ne kadar değerliyse buda bizim için o kadar değere sahiptir. Kadın kümbetleri çokta rastladığımız bir şey değil. Ve bir kadın olmasından dolayı bizim için çok değerlidir.” Dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim