Topkapı Sarayı'ndan sonra ikinci büyük saray olma özelliğine sahip olan İshak Paşa Sarayı, havaların ısınmasıyla yerli ve yabancı turistler ile sarayın tarihi atmosferinden yararlanmak isteyen gelin ve damatların uğrak yeri oldu.

 

Ağrı kent merkezine 100 kilometre uzaklıkta bulunan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri'nde inşa edilmiş en etkileyici mimari örneklerinden biri olan kartal yuvası görünümlü İshak Paşa Sarayı'na, yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Tarihi saray ayrıca evlilik hazırlığı içindeki çiftler için de atmosferiyle doğal fotoğraf stüdyosu olarak hizmet veriyor.

 

Ağrı Valisi Musa Işın, yaptığı açıklamada, kentin doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile bünyesinde büyük bir turizm potansiyeli barındırdığını söyledi. Turizmin gelişmesi için çeşitli projeler yaptıklarını ifade eden Işın, "Ağrı, İshak Paşa Sarayı başta olmak üzere meteor çukuru, buz mağarası, Nuh'un Gemisinin izi, Ahmed-i Hani Türbesi, Balık Gölü, Diyadin kaplıcaları gibi bir çok güzelliği barındırıyor. Son yıllarda yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlarda ve çeşitli projelerle yapmış olduğumuz tanıtımlar ile birlikte kentimiz turistlerin dikkatini daha fazla çekmeye başlamıştır." dedi.

 

Işın, havaların ısınmasıyla ziyaretçi sayısında artış olduğunu belirterek, "Geçen yıl İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesi en çok ziyaret edilen yerler oldu. İshak Paşa Sarayı'nın bünyesinde geçen yıl açılan cami de ziyaretçilerin dikkatini çeken özelliklerden biri olmuştur. Özellikle hafta sonları, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen ziyaretçiler, vakitlerini tarihi mekanları gezerek, saray manzaralı doğal güzellikler içinde piknik yapma fırsatı buluyor." diye konuştu.

 

"GELEN DÖNMEK İSTEMİYOR"

Turist rehberlerinden Mesut Tekinyer, Van'dan her hafta sonu standart olarak İshak Paşa Sarayı'na yerli turist getirdiklerini anlattı. Saray turlarına katılmak için yoğun talep aldıklarını ve tura katılan ziyaretçilerin, adeta dönmek istemediklerini ifade eden Tekinyer, şunları söyledi: "Van'dan geliyoruz. Bugün 54 kişiyle geldik ve daha çok talep vardı ama getiremedik. Bizim gibi Türkiye'nin birçok kentinden buraya ziyaretçi geliyor. Burası Topkapı Sarayı'ndan sonra en önemli yapı çünkü. Osmanlı'nın Lale Devri'nde yapılması ve şuanda da halen ayakta olması insanları cezbediyor. Ziyaretçilerimiz gezi programı yapılırken karanlık çökmeden evlerinde olmak istiyor fakat burayı gezdikten ve tarihini anlattıktan sonra çok beğeniyorlar. Serbest zaman olarak 15 dakika süre verdik kabul etmediler, biz de 1,5 saat serbest zaman vermek zorunda kaldık. Bu da ziyaretçilerin ne kadar beğendiklerini gösteriyor. Saraya geldiğimiz zaman çok uzun sıralar oluyor. Bazen dışarıda anlatım yaptığımız oluyor çünkü Türkiye'nin değişik illerinden gelen turist gruplarıyla yoğunluk oluyor. Herkesin kartal yuvası görünümlü bu ihtişamlı yeri mutlaka görmesi lazım."

 

GELİN VE DAMATLARIN GÖZDESİ

İshak Paşa Sarayı, bu tarihi yeri görüp gezmek isteyenlerin yanı sıra evlilik hazırlığı içindeki gelin ve damatların ilgi odağı oluyor. Düğünleri öncesi gelin ve damatlıklarıyla İshak Paşa Sarayı'na gelen çiftler, burada çektirdikleri fotoğraflarla düğünlerini sarayın tarihi atmosferinden yararlanarak ölümsüzleştiriyor. Düğünü öncesinde sarayı ziyaret eden gelinlerden Aysen Gültekin, en mutlu günlerini İshak Paşa Sarayı'nda ölümsüzleştirmek istediklerini ifade ederek, "Burayı tercih etmemizdeki sebep memleketimizdeki en güzel tarihi mekan olması. Böylesine güzel bir yerde fotoğraf çektirip güzel anı kalmasını istedik. Bölgedeki çoğu gelin ve damat adaylarının uğrak yeri zaten. Benim gibi her genç kızın hayallerinden biri de burada gelinlikle beraber fotoğraf çektirmek." dedi. 

Editör: TE Bilisim