MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Koronavirüs’ün İran’da görülmesinin ardından kapatılan sınır kapılarının ardından özellikle ekonomik olarak sıkıntı yaşayan Van esnafı belini bir türlü doğrulamazken, uzun süredir iş dünyasının beklediği müjdeli haber Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’den geldi. Vali Bilmez, gelecek hafta Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'nı tekrar yaya geçişine açılacağının müjdesini verdi.

Çin’de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılmaya başlayan Koronavirüs Türkiye’nin sınır ticaretini de vurdu. Komşumuz İran’da birçok ölüme yol açan ve sınır kapılarının kapanmasına neden olan virüs nedeniyle İran ile ticaret yapan sınır ili Van ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladı. Virüsün Türkiye’de görülmesinden kısa bir süre sonra kapatılan kapılar ve ekonomik olarak büyük kayıp yaşatan Kapıköy’ün kapatılması çok konuşulan bir konu olurken, şimdi de açılması gündem oldu. Kapalı olan ve hem ticari hem de turizm noktasında kaybı büyük olan Kapıköy için ilk çağrıyı Van Ticaret ve Sanayi Odası yaptı. Ardından iş dünyasından isimler ardı ardına Kapıköy için “Açılmalı” çağrısı yaptı. Mart’tan bu yana kapalı kalan sınır kapıları Van ekonomisine ciddi zararlar vermeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, batıda kapılar açıkken Van’da kapalı olmasının doğru olmadığı belirtildi. Uzun zamandır Van’ın önemli isimlerinin Kapıköy’ün açılmasına yönelik yaptıkları çağrılar cevap bulmaya başladı. Önceki gün bir takım incelemelerde bulunmak üzere sokağa inen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gelecek hafta Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı'nı tekrar yaya geçişlerine açacaklarını söyledi. Bu açıklamanın ardından sürecin nasıl işleyeceği merak edilirken Van’ın önemli isimleri ve vatandaş ile esnaf kapının yeniden açılıyor olmasını sevinçle karşıladı.

BEKLENEN MÜJDE VALİ BİLMEZ’DEN GELDİ

Van Büyükşehir Belediyesi 13 ilçede yürütmüş olduğu çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, İpekyolu İlçesi Kaymakamı ve Belediye Başkanı Vekili Sinan Arslan ve Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Ateş ile birlikte ilk olarak Milli Egemenlik Caddesinde yürütülen yol yapım, yenileme, kaldırım, ışıklandırma çalışmalarının yapıldığı alana gitti. Burada yapılan çalışmaları inceleyen Vali Bilmez ve beraberindekiler esnafı gezerek görüş ve önerilerini dinledi. Vatandaşlarla da sık sık sohbet eden Vali Bilmez, kaldırımı işgal eden bir esnafı da uyardı.

"KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISI YAYA GEÇİŞLERİNE AÇILIYOR"

Gelecek hafta Kapıköy Gümrük kapısını tekrar yaya geçişine açacaklarını belirten Vali Bilmez, "Gümrük kapısı ile merkez arasında, yeni aldığımız araçlarla turistleri taşıyacağız. Kentimize gelen yabancıları artık simsarcıların eline bırakmayacağız. Onları şehir merkezinden alıp kapıya götüreceğiz, kapıdan alıp şehir merkezine getireceğiz. Şehir merkezinde belli bir güzergahta onları indireceğiz ve bunun içinde çok cüzi bir ücret alacağız. İran tarafında ciddi bir inşaat ve modernleşme var. Şu anda yük taşımacılığı demir yolu üzerinden sağlanıyor. Yaya geçişini açacağız ama İran tarafının kendi inşaat kısmını bitirmesi lazım” dedi

“İLİMİZİN VE ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNACAĞI AŞİKARDIR”

Vali Bilmez’in ardından gözler iş dünyasına çevrilirken konuyla ilgili olarak Şehrivan Gazetesine açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Van ekonomisi ve turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Kapıköy’ün açılıyor olmasını sevinçle karşıladıklarını belirtti. Çeliktaş, “Kapının açılması her anlamda bizim için iyidir. Yaya geçişine açılacağı belirtiliyor. Bu da peyderpey turist geçişine de geçileceği anlamına geliyor. İran tarafından gümrük binasının fiziki anlamda iyileştirilmesi, kapının geleceğe dair olumlu etki yatacağını ön görmekteyiz. İlimizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkı sunacağı aşikardır. Umutla açılacağını bekliyoruz. Ege ve Akdeniz’deki turizm canlılığını da ilimizde görmeyi umuyoruz ve bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN UMUT VAAT EDİCİ BİR ÇALIŞMA”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Kapıköy’ün Van ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu belirtti. Tunçdemir, “Koronavirüs dünyanın genelinde yayıldı. Sağlıktaki kayıplar sonrasında bu salgın en çok turizmi vurdu. Bu noktada yaşanan kayıplara rağmen bölge özelinde söylüyorum, en az ilgilenilen ve desteklenen sektör de yine turizm oldu. Çünkü bu sektörün alternatifi yok. Bu sektördeki insanların başka bir uğraşı da yok. Bu noktada Van ve bölgenin de bu noktada son yıllarda tamamıyla turizme bağlı olarak ayakta durduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Turizmdeki en büyük pay da İran’dır. Bu yönüyle sektörün ölmemesi Kapıköy’den ekmek kazanan sektörlerin ölmemesi adına bazı adımların atılması gerekiyor. Kapıköy Van için çok önemli bir nokta. Peyderpey de olsa önümüzdeki hafta yaya geçişine açılacak olması bizim için umut vaat edici. Devam etmesini de istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

ESNAFLAR: HEM SAĞLIĞIMIZI HEM EKONOMİYİ DÜŞÜNMELİYİZ

Van'daki ekonomik sıkıntıların çok fazla olduğuna dikkat çeken esnaflardan Hakan Bezgin, “İranlılar, Vanlılar için can suyu olacak pandemi sürecinde olduğumuz için kapıların açılması risk taşıyabilir. Ama kontrollü bir şekilde açılırsa bence sorun kalmaz. Çünkü emniyet güçleri zaten çarşının içinde gerekli önlemleri alıyorlar. Bunun dışında Türkiye ve İran hemen hemen vaka sayıları bakımından aynı durumdalar. Van'ın gelir kaynaklarından birini de İranlılar oluşturuyor. Öte yandan sağlığı düşündüğümüz kadar ekonomiyi de düşünmemiz lazım. Çünkü açlıkta öldürüyor. İran'dan İstanbul'a hava yolculuğu var karayolu neden olmaz. Yani kısaca sınır kapılarının açılmasında herhangi bir sıkıntı yok. Benim düşüncelerim bu yönde.” Dedi.

“KAPILARIN AÇILMASI İNSANLARI MUTLU EDEBİLİR”

Sınır kapılarının kesinlikle açılmamasını vurgulayan vatandaşlardan Can Özcanlı, "Bu pandemi süreci insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Evet kapıların açılması ülkenin ve Van'ın ekonomisi açısından gelir sağlamaktadır. Ama ne yazık ki virüs tehlikesi ile karşı karşıyayız ben bundan ötürü daha çok tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Sayın valimizin sınır kapısı açılacak yönündeki açıklaması esnafı ve halkı mutlu etmiş olabilir. Fakat bu pandemi sürecinde kapıların açılması olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Toplum, salgindan dolayı tedirgin olmakla beraber psikolojik sıkıntılar içerisindedir. Kapıların açılması insanları mutlu edebilir. Ama vakaların tekrar artışa geçmesi ile birlikte toplumda fiziksel gerekse psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir." ifadelerinde bulundu.

“İRANLILARDAN DA AYNI HASSASİYETİ BEKLERİZ”

Şehrivan Gazetesine konuşan esnaflardan Şakir İlhan ise “İran sınır kapısının uzun bir süre kapalı kalması Van esnafını ciddi zararlara uğrattı. Koronavirüs salgını ile birlikte yaşama alışmamız lazım. Fakat tedbirleri elden bırakmamak kaydıyla, çünkü her şeyden önce sağlık, temizlik, maske ve mesafe ile bu dertten kurtuluruz. Tabii sınır kapısının açılması risk taşısa bile ekonomiye can vereceğinden de eminim. Van esnafı kapıların kapanması ile birlikte iflas eşiğine geldi. Kapıların açılması esnafı böyle kötü bir süreçten çıkaracağını da inanıyorum. Bunlarla birlikte sınır kapılarında gerekli önlemlerin alınması lazım. Daha sonra Van esnafı ve halkı bu konuda bilinçli olması gerekir, tabi gelen İranlılardan da aynı hassasiyeti bekleriz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim