Van ve Bitlis valilikleri tarafından ortak düzenlenen festival kapsamında düzenlenen şenliklere katılmak için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde parka akın etti. 

Bu yıl Van’ın yanı sıra Vangölü çevresindeki tüm yerleşim yerlerini içine alan festivalde 12 dalda 630 sporcu düzenlenen yarışmalara katılacak. Van’ın tarihi ve turistik değerleriyle ilerlediğini söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, Vangölü çevresindeki 1,5 milyon insanın göle sırtını döndüğünü ve yeteri kadar değerlendiremediğini açıkladı. İnsanların yüzlerini göle çevirmek gerektiğini ve bunun için çalıştıklarını anımsatan Vali Karaloğlu, “Bu yıl ilk kez uluslararası olarak düzenlediğimiz festivalimize İran, KKTC ve İran’dan sporcular katıldı. Bundan sonraki yıllarda çok sayıda uluslararası sporcuların etkinliklerimize katılmaları için daha büyük festivaller düzenleyeceğiz” dedi. Bölgenin genç nüfusunun olduğunu ve bu gençleri spor, kültür ve sanatla buluşturmaları durumunda ülkenin de geleceğinin de aydınlık olacağına işaret eden Karaloğlu, bölgede yaşanan huzur ortamıyla birlikte insanların şenliklere daha büyük coşkuyla katıldıklarını bildirdi.

 

Bölgede insanların artık acı ve gözyaşı değil, barış ve huzur istediğini aktaran Karaloğlu, vatandaşların sürece sahip çıkması durumunda sürecin daha başarılı bir şekilde ilerleyeceğini kaydetti. AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ise, Vangölü’nde ilk kez festival düzenlediklerinde büyük bir şaşkınlığın yaşandığını ve insanların kendileriyle dalga geçtiğini açıkladı. Ancak yapılan çalışmalarla birlikta insanların Van’a büyük hayranlık duymaya başladığını aktaran Orhan, “Bizler burada çocuklarımıza barış, sevgi tohumları atarken, bir yerlerde de bazıları savaş tohumları ekiyor. Yapacağımız en önemli çalışma bize bırakılan kötü mirası barışa, huzura çevirmek. Barışı ve huzuru sahiplenmemiz gerekiyor” diye konuştu. Son zamanlarda Türkiye’de artık ocakların yanmadığına dikkati çeken AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici de, ülkede huzur ve kardeşliğin olmasını istemeyen güçlerin istikrarı ve çözüm sürecini sekteye uğratmak için büyük gayret gösterdiklerini açıkladı.

 

Gezi parkı odaklı olaylara bölge halkının destek vermediğini ancak son zamanlarda yaşanan gelişmelerle bölge halkının olayların içine çekilmeye çalışıldığını aktaran Bilici, yıllardır huzur ve barışa hasret olan bölge halkının bu tür gelişmelere pirim vermeyeceklerini söyledi. Festivale İran’dan 50 sporcu ile katılan Doğu Azerbaycan Eyaleti Tebriz Milletvekili Emir Mashar, Van ile Azerbaycan halkının çok eski yıllara ait dostluklarının olduğunu belirterek önümüzdeki yıllarda daha kalabalık ekiple festivale katılacaklarını ifade etti. Festivali izlemeye gelen ve Hakkari’nin Çukurca ilçesinden terör olayları nedeniyle göç eden Reşit Erol isimli vatandaş da insanların kardeşlik içinde yaşaması gerektiğini belirterek, böyle etkinliklerin insanlar için önemli olduğunu bildirdi. Festivalde yapılan açılış konuşmalarının ardından ABD’den gelen “Stars Of Florida” akrobasi ekibinin gösterisi başladı. Vatandaşların büyük ilgisi altında Vangölü üzerinde gösterilerine başlayan akrobasi ekibi Türk Bayrağıyla vatandaşları selamladı. Festivalin düzenlendiği alana akın eden ve piknik yapan yaklaşık 5 bin vatandaş, akrobasi ekibinin gösterini hayranlıkla izlerken, bu anı ölümsüzleştirmek için görüntüleri cep telefonlarıyla kaydettiler. Rüzgara rağmen yaptıkları gösterilerle Vanlıları kendilerine hayran bırakan gösteri ekibinin, su kayağı yaparken Van yöresine ait olan “Şemmame” oyunu gösterisi büyük alkış aldı. Gösterilerin ardından festivale katılan Vali Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve digger protokol üyeleri de vatandaşlarla birlikte halay çekti.

 

Editör: TE Bilisim