ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ – ÖMER AYKAÇ- Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İstanbul, Antalya gibi illerin en önemli tur acente temsilcilerini, organizatörlerini, turizm yazarlarını Van’a getiren, Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) kent adına bir önemli buluşmaya daha imza attı. Tamamıyla gönüllük ve ‘Van’ gönüllülüğü ile Van’ın turizmine katkı sunmak ve Van’ı Van Gölü Havzası Turları adıyla turizmin yeni destinasyon merkezi haline getirmek isteyen Abdullah Tunçdemir başkanlığındaki grup bu kez de Ege’nin en önemli tur acentelerinin temsilcilerini buluşturdu. Van’daki turizm paydaşlarının el birliği yaptığı organizasyonda 3 gün 2 gecelik bir turla turizmcileri Van Gölü Havzası’nda gezdiren ve programlara koymak istedikleri Van Gölü Havzası Turları’nı anlatan turizmciler İzmirli misafirlerin gönlünü fethetti. Gezinin ilk günü Van’daki kurum kuruluş temsilcileri, turizmciler ve basın ile bir araya gelen İzmir’li turizmciler Van’a hayran kalırken, gerek Kültür İl Turizm Müdürlüğü gerekse de Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı eliyle yapılan tanıtımlar misafirleri adeta mest etti. Daha Van’ı gezmeden, Van’a hayran kalan turizmciler, İstanbul ve Antalyalı turizmcilerin yaptığı gibi gider gitmez Van Gölü Havzası Turları’nı programlarına ekleyeceklerinin sözünü verdi.

Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul ve Antalya’nın turizm devlerini ağırlayan Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) ve üyesi olan Vanlı turizmciler tarafından ağırlanan organizasyonda İzmir’deki 15 acentenin operatörleri ve turizm yazarları Van’da ağırlandı. Vanlı turizmcilerin iş birliği yaparak, Van Kültür Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van TSO’nun da desteğini alarak düzenlediği ‘Van Gölü Havzası Turlarını Markalaştırma İnfo Gezisi’ Van adına muhteşem bir tanıtıma dönüştü. 22-23-24 Şubat tarihleri arasında düzenlenen ‘Van Gölü Havzası Turlarını Markalaştırma İnfo Gezisi’ kapsamında Van’a gelen turizmciler Van Kalesi, Savat Gümüş, Kilim Atölyeleri, Kedi Evi ve Eski Van Evlerini gezdikleri ilk günün akşamında Van’ın turizmcileri, kurum-kuruluşları ve gazeteciler ile bir araya geldi. Double Tree By Hilton’un ev sahipliğini yaptığı yemekte Van adına unutulmaz bir tanıtıma imza atıldı.

KÜLTÜR MÜDÜRÜ AKTUĞ MİSAFİRLERİ MEST ETTİ

Toplantıda ilk olarak Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, söz alarak açıklamalarda bulundu. Van’ın tarihi ve ören yerleri ile turizm alt yapısı hakkında görsel bir sunum yapan Aktuğ, ‘Bizim Eller’ klibini katılımcılara izletti. Van’ın konaklama imkanları ile sunumuna başlayan ve bu noktada Van’ın turizm konusunda hazır olduğu vurgusunu yapan Aktuğ, Van’ın güzelliklerini misafirlere tek tek anlattı.

AKTUĞ: İNFO GEZİ SAYISI ARTSIN İSTİYORUZ

Van’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Sizlerin Van’a gelmesi çok önemli, Van’da yaşam çok aktif şekilde devam ediyor. Bazı olumsuzluklardan dolayı bunu insanlara anlatamadık. İnsanlarımız Van’a gelmeden, görmeden olumsuz algısı bir türlü değişmedi. Gittiğimiz her ortamda insanları Van’a davet ediyoruz. Van tarih ve kültür kenti, Van’ı görmeden ölmeyin diyorum. Van çok güzel bir şehir, 2-3 gün burada kalacaksınız, gittiğinizde bana hak vereceksiniz. Van’a özgü bir atasözü ‘Van’a gelen ağlayarak gelirmiş, Van’dan giden de ağlayarak gider’ burada ki misafirperverliğin ve insanlığı diğer kentlerde görmeniz mümkün değil, öyle bir misafirperverlik ki, kendi insanından daha çok dışardan gelen insana sahiptir. Bu İnfo gezilerin sayısı artsın istiyoruz. Diğer kentlerden de gelsinler ki bu memleketin ne kadar güzel olduğunu görsünler. Bu memleketin güzelliklerine kendileri şahit olsunlar ki, başka insanlara da anlatsınlar.” Dedi.

FUARLARA GELİN, VAN’A GELİN

Her yıl ‘Turizm ve Seyahat Fuarı’ düzenlediklerini hatırlatan Aktuğ, “Fuarımıza başlangıç ta 12 il katılım sağlıyordu. Bu yıl 38 il katılım sağladı. 6 ilin de onayı Bakanlıktan çıkmadığı için katılım sağlayamadı. Yani toplam 44 il katılım sağlamak istedi. 12 ilden 44 ile çıktı, gelenler tekrar geldi ve gittiği yerde Van’ı çok güzel anlattı. Fuarımızı seneye tekrar düzenleyeceğiz. İl sayısı 50’leri mutlaka bulacaktır.” diye konuştu.

“VAN’A GELİN DİYORUZ. VAN ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR, TARİH ŞEHRİ, KÜLTÜR KENTİ, DOĞA KENTİDİR”

Aktuğ, “Yıllarca birtakım olumsuzluklardan dolayı Van talihsizlikler yaşamış ve doğal olarak insanların kafasına birtakım soru işaretleri gelmiş. 1980’li yıllarda nüfus sayısı kadar bu memleket turist alıyordu. Gün geldi Van’a insan gelmemeye başladı. Olaylar bahane oldu. Deseniz ki bu olaylarda bir kişi hayatını kaybetmiş mi? Hayır, kesinlikle iddia ediyorum, terörden yana Van’da kimse hayatını kaybetmedi. Ama bunu insanlarımıza anlatamadık. Van’a gelmeden, Van’ı görmeden insanlarımızda ne yazık ki bu algı bir türlü değişmedi. Gittiğimiz her yerde anlatıyoruz, Van’a gelin diyoruz. Van çok güzel bir şehir, tarih şehri, kültür kenti, doğa kentidir” dedi. Van’ı müthiş bir sunum ile anlatan Aktuğ, kendisinin de yer aldığı Bizim Eller Türküsü klibinin ardından, Van Türküleri’nden kesitleri de misafirler için dillendirdi.

GÜRAY: HAK ETTİĞİMİZ YERDE MİYİZ, DEĞİLİZ!

DAKA olarak 4 ana eksenden birisi olan turizme odaklandıklarını ifade eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van’ın sanayi bölgesi olmadığını ve önemli turizm potansiyeli sahip olduğunun altını çizdi. Güray, “Van’da birbirinden önemli alternatif turizm alanlarına hizmet edebilecek birçok kaynak bulunuyor. Van, Bölge’de Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda yer alıyor. İran bizim için önemli bir pazar, Türkiye’nin 560 kilometrelik İran sınırı, yaklaşık olarak 300 kilometresi Van’da yer alıyor. Biz turizm sektörü olarak bunu fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Şunun altını çizmek istiyorum, Van’da icra etmiş olduğunuz programda dâhil olmak üzere, özellikle turizm alanında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında ciddi bir dayanışma var. Geçtiğimiz günlerde EMİT Fuarı’nda da sergiledik. Tahran ‘Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda sergiledik. Birçok benzeri fuarda da ve turizm organizasyon da ciddi anlamda koordinasyon içinde olduğumu düşünüyorum.”

VAN’DA MÜTHİŞ BİR İŞBİRLİĞİ VAR!

“Özellikle buraya düzenleyeceğiz turlarda karşınızda bir değil, birden fazla muhatap var, bunun teminatını vermek istiyorum. En işlek caddemiz olan Cumhuriyet Caddesi’nde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm Müdürlüğü, DAKA ve Van TSO ile ortaklaşa ‘Turizm İnformation Ofisi’ kurduk. Ofisimizde 4 dil bilen 3 personelimiz sürekli gelen turistlere hizmet vermektedir. Van’ın iyi bir yerde olduğunu düşünüyorum. Hak ettiğimiz yerde miyiz, değiliz.”

“BURALARI HERKESİN MUTLAKA GÖRMESİNİ ARZU EDERİZ”

Geçmişte istenmeyen olaylar yüzünden sorunlar yaşadıklarını dile getiren Güray, “1985-1990 yılları arasında ciddi bir turist akışı vardı. Daha sonra özellikle yabancı turist açısından bitme noktasına geldi. Ama Van, olayların en yoğun olduğu dönemlerde bile hiçbir problem yaşamadı. Şehirde yaşayanlar olarak biz bunu gördük. Van Gölü havzasının her bir karışında ayrı bir güzellik var. Her zaman gelin ve bu güzel havzanın havasını soluyun. Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis’te önemli destinasyonlar var. İnanılmaz bir potansiyel var. Buraları herkesin mutlaka görmesini arzu ederiz” dedi.

GÜRAY: ÖNEMLİ PROJELERİN DESTEĞİNİ BİZ SAĞLADIK

Van Gölü Havzası’nın her karış toprağının bir güzelliği olduğunu ifade Güray, “Bizim bölgemizde ciddi bir çalışma ile işbirliğiyle kültür ve inanç turizm açısından önemli bir potansiyel var. DAKA olarak bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi adına önemli projeleri hayata geçirdik. Urartu Müzesi, Ayanis Kalesi Restorasyonu, Tarihi Van Evleri, Kalecik Seyir Tepesi ve Abalı Kayak Merkezi gibi yerlerin desteğini biz sağladık. Türkiye tek olabilecek bir Çaldıran Termal Kayak Merkezi’ne daha modern kayak tesisi ile buz pateni ve termal havuz yapılması için fizibilite tamamladık. İlk fırsatta kaynak temin edildikten sonra yatırım hayata geçecektir.” diye konuştu.

TUNÇDEMİR: SİZLERİ VAN’A DAVET EDİYORUM

Ege Bölgesi’nden İzmir’den gelen turizmcileri burada ağırlamaktan mutlu olduklarını belirten Van Gölü Havzası Turizm Derneği, (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Burada olmaları bizleri mutlu etti. Van Gölü Havzası ve Bölgeye destek vermek amacıyla bizleri kırmayarak buralara kadar gelmeleri bizleri fazlasıyla memnun etti. Van Gölü Turizm Derneği olarak ve Vanlı turizmciler olarak bu etkinliğe birlikte katkıda bulunduk. İyi ki geldiniz, sizden isteğimiz Van Gölü Havzası turlarına devam etmeniz ve yeni turlar düzenlemeniz olacaktır. Van güzel bir bölge tur programlarınızda bulunması gerektiğini düşünüyorum. Van Gölü Havası, toplantı ve seminer açısında çok uygun bir ortam mevcut, bundan sonraki toplantı ve seminerlerinizi burada yapmanızı ve buraya yönlendirmenizi istiyoruz. Turizm’e hazır bir bölgeyiz. Sizleri davet ediyorum.” diye konuştu.

CANASLAN: ‘KEŞKE DAHA ÖNCE GELSEYDİM’

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Rehberler Grubu adına konuşan Elif Canaslan da, “Kendi adıma, ‘keşke daha önce gelseydim’ dedim bugün. Gezdik, harika bir görsellik var burada. Biz istiyoruz ki arkadaşlarımla birlikte sizin gönüllü elçileriniz olalım. Çünkü her bir arkadaşımın ciddi bir potansiyeli var. Bu kaynaklarınızı bizimle paylaşın. Biz özellikle bunlar üzerinde çalışacağız, anlatacağız. ‘Van Gölü’ denince ben sadece Van’ı düşünmüştüm, ama anlıyorum ki geniş bir havzadan söz ediyorsunuz. Bu Van Gölü havzası çok ciddi bir destinasyon. ‘Havza’ olarak butik bir destinasyon oluşturabiliriz. Biz çok hevesliyiz, zaten gelmeden de kendi aramızda çok tartıştık, ne yapabiliriz diye. Bu havzaya tur düzenlemeyi düşünüyoruz. Diğer arkadaşlarım da öyle. İyi ki gelmişiz. İyi ki zorlamışsınız bizi, keşke daha önce zorlasaydınız. İzmir’i nasıl sıkıntısız dolaşıyorsak Van’ı da sıkıntısız dolaşabiliyoruz. Dolayısıyla güneşin doğduğu yer ile battığı yeri neden birleştirmeyelim ki? Bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya söz veriyoruz” dedi.

BİNGÖL: VAN GÖLÜ’NÜN SODALI OLDUĞU BURADA ÖĞRENDİM

Janset Tour’dan İnci Bingöl, “Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Ayrıca Avrupa Birliği Proje uzmanıyım, projeler hazırlıyoruz. DAKA ve turizm olunca ilgimi çekti. Van Gölü’nün suyunun sodalı olduğunu bu toplantıda öğrendim. Sağlık turizm için bir çıkış noktası olarak kullanılamaz mı? Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak bunu DAKA’dan böyle bir proje talep edebilirsiniz. İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz, İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) Konak ilçemizde bir proje için destek aldı. Turizme çok faydası oldu. DAKA olarak başarılı çalışmalarınız var, gördük bundan sonra takipçiniz olacağız. Proje çıkış noktası olarak sağlık turizmi için Türkiye’de sağlık belgeleri olan sağlık turizmi ile uğraşan arkadaşımız aramızda bulunmakta bununla ilgili bir tanıtım düzenleyebiliriz. Çünkü kadınlar güzellik ve bakım deyince özellikle sağlık deyince bu çıkış noktası olabilir diye düşünüyorum.” Dedi.

“VAN İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ”

Devim Turizm’den Şensal Biçer, “Uçak’tan iner inmez muhteşem bir misafirperverlikle karşılandık. Burada oluşturulan sinerji gerçekten çok etkileyici herkes Van için uğraşıyor. Biz bunu gördük. Bizlerde bunları gördükçe bizde öyle bir duygu oluştu ki Van için bir şeyler yapmalıyız. Manevi bir his yarattınız. Resmi ağızlardan olabilecek bir şey değil, sizlerin gönlünüzdeki Van sevgisi bize büyük bir sinerji hissettirmenizden kaynaklanıyor. Van, alternatif sporlarla ilgili müthiş bir yer, burada herkesin farklı uzmanlıkları var. Van’da termal ile kayağın bir araya getirilmesi müthiş bir proje tebrik ediyorum. Burada her duyduğum şeyden mutluluk duydum.” diye konuştu.

BİÇER: VETERAN TURNUVASI NEDEN VAN’DA OLMASIN

Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bu kadar yetkileri görmüşken Veteran Hentbol takımında oynuyorum. Veteran hentbol ve tenis ile ilgileniyorum. Van’da bir hentbol takımı olduğunu biliyorum. Bu veteran turnuvalarını Van’a getirebilir miyim, diye düşündüm. İzmir, Eskişehir, Antalya ve Trabzon hentbol oynayan yerlerde biz bunu yaptık. Van neden olmasın, sizin bu müthiş sinerjiniz bin buraya ne yapabiliriz, kendi yaptığımız işlerden nasıl aktarmalar yapabiliriz. Sizi dinlerken diğer taraftan bunları düşündük. Basın da bu aralar Van güzel yer alıyor. Ben Van’ın çok kısa zaman sürede eski parlak günlerine kavuşacağını burada çok yoğun bir şekilde hissettim. Bizler de elimizden geldi geleli yapmaya çalışacağız.” Dedi.

DEMİRTAŞ: TERMAL VE VAN GÖLÜ SUYU GÜZEL BİR DESTİNASYON OLABİLİR

Sağlık Bakanlığından akreditasyon aldıklarını ve sağlık turizm üzerine çalıştıklarını ifade eden Fides Travel’den Yasemin Yaprak Demirtaş, “Firma olarak nitelikli ve öncelikli hastalar üzerine çalışıyoruz. Dolasıyla Türki Cumhuriyetler, Türki Cumhuriyetlerden onkoloji, organ nakli, tüp bebek tarzı nitelikli hastalıklardan, Türkiye’ye hasta getiriyoruz. Van Gölü suyunun faydası kullanılması açısından hem de termalin buna ilave edilerek pazarlanması açısından güzel bir destinasyon olabilir. Bunun üzerinde oturup konuşmak ve fizibilite yapmak gerekiyor. Artılarını ve eksilerini çıkarmak lazım, çünkü aynı sıkıntıyı İzmir’de yaşıyoruz. Yurt dışından gelen hastalar tedavi amaçlı ilk aradığı şey direk uçuş oluyor. İzmir’de bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Burası da artı bir destinasyon olabilir. Ama bu iki konu termal ve Van Gölü’nün suyunun faydaları anlamında burada çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bizimde yapmamız gereken bir katkı olursa memnuniyetle hazır olduğumuzu söylemek isterim.” dedi.

“BURAYA TAŞIMAYA DA BEN SÖZ VERİYORUM”

Didyma Turizm’den Elif Canaslan, “Buraya gelirken ihtisas alanları farklı olan arkadaşlar buraya getirmeye çalıştık. Aşağı yukarı bir şeyler bulabileceğimizi biliyorduk ama Van’ın üstünde çok üstünde bir şeyler oldu. Döndüğümüzde samimi bir şekilde söylüyorum. Biz bir çalışma yapacağız. En kısa zaman diliminde bir şeyler aktarmaya başlayacağız. Biz bunu bugün itibariyle kardeş il olarak Van’ın temsilcisiyiz. Van’ın temsilcisi gibi çalışma programı yapacağız. Biz bir gönül köprüsü kurduk. Uçak bileti satan acenteler derneği (UBSAD) kurucusuyum, ilk toplantımızı Antep’te başlatmıştık. İkinci veya üçüncü toplantımız Van’da olsun diye öneride bulunacağım. Kesinlikle buraya taşımaya da ben söz veriyorum. Arkadaşlara gider gitmez aktaracağım.” dedi.

ÇELEBİ: OLUŞAN KOŞULARI DEĞERLENDİRMEK İSTERİZ

İzmir Aport Turizm’den Gamze Çelebi, “Burada mutlu olduğumuzu ve verdiğiniz emekten dolayı teşekkür ederim. Döndüğümüz de dostluğunuzu firmalarıma, müşterilerime, eşime, dostuma ve aileme anlatacağım. Biz 3 bayan ortağız. 7 yıldır bu sektörün içerisindeyiz. Yaklaşık 5 yıldır da kendimize ait seyahat acentemiz var. Kurumsal ve kapalı gruplarla çalışıyoruz. Daha çok toplantı ağırlıklı gidiyoruz. Dolasıyla bizim içinde bir şeyler şekillendi. Tabi buradan söz verip mahcup olmak istemeyiz. Oluşan koşuları değerlendirmek isteriz. Daha çok sizler görüşebilmek adına bunu yapacağız.” diye konuştu.

Toplantıya, Van Gölü Havzası Turizm Derneği, (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı. Programın konukları ise şu isimlerden oluştu: Aport Turizm’den Gamze Çelebi, Funda Sakat. Canın Tur’dan Sevgi Can. Daniel Tours’dan Nesrin Ricketts. Devim Turizm’den Şensal Biçer. Didyma Turizm’den elif Canaslan, Elapame Travel’den Ebru Can Kahraman. Fides Travel’den Yasemin Yaprak Demirtaş, Janest Tour’dan İnci Bingöl. Niyazoğlu Turizm’den Sema Niyazoğlu Sullivan. OGN Turizm’den Piraye Mercül. Viazu Turizm’den Zuhal Fıçıcı. Yelkovan Turizm’den Caner Güler. Yeni Atılım turizm’den Gülderen Küçükkiban. Educa Travel’den Nail Oturgan. İstanbul Turizm Günlüğü Gazetesi’nden de Yaşar çelik ve Sahra Gülal programa katılan isimler arasında yer aldı.

Turizmciler, Vanlı rehber Ebru Uman eşliğinde, Van’daki ikinci ve üçüncü günlerinde ise Muradiye Şelalesi, Çaldıran Ovası, Tendürek Dağı, İshak Paşa Sarayı, Akdamar Adası gibi tarihi ve turistik mekanları gezdi.

Editör: TE Bilisim