Yıllardan bu yana Van Gölü ve sadece bu gölde yaşayan İnci Kefali balığı ile ilgili araştırmalar yapan Su Ürünleri Fakültesi (SÜF) Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 'İnci' adını verdikleri Van Gölü'nün ilk araştırma teknesini suya indirdiklerini söyledi. Bundan sonra üzerinde ultrasonik ses dalgaları yardımıyla deniz dibi derinliğini ölçen ve deniz ortamındaki cisimlerin yüzeye olan mesafesini ve hareketlerin izleyen eko sounder cihazı ve radar bulunan tam donanımlı tekne ile araştırmalarını yürütecek Prof. Dr. Sarı, öğrencilere eğitimini de uygulamalı olarak verecek.


GÖLDEKİ HER HAREKETLİLİK TESPİT EDİLEBİLİYOR


YYÜ Rektörlüğü'nün desteğiyle eğitim ve araştırma amaçlı dizayn edilen teknenin 1 Eylül 2013 tarihinde göle indirildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, tekneye yerleştirilen cihazlardan önemli gözlemler yapıp incelemelerde bulunduklarını söyledi. Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu:

 

“Teknemiz şu anda bizim ihtiyacımıza cevap verebilecek durumda. Tam bir eğitim ve araştırma teknesi. Teknede navigasyon sistemleri kurduk. Teknede balık bulucular var. Ultrasonik ses dalgaları yardımıyla deniz dibi derinliğini ölçen ve deniz ortamındaki cisimlerin yüzeye olan mesafe ve hareketlerin izleyen eko sounder cihazı ve radar bulunuyor. Cihazlarımız son teknoloji ile üretilmiş. Ayrıca gırgır ve trol ekipmanı da monte edeceğiz. İnci ismini verdiğimiz tekne sayesinde Van Gölü’nün neresinde ne var, suyun altında ne var, gölün dip yapısı, mercanlar hakkında önümüzdeki yıllarda çok daha net ifadelerle konuşma şansına sahip olacağız.”

BOL MİKTARDA BALIK VAR


Tekneyle yapılan araştırmalar ışığında Van Gölü'nün hangi bölgesinde ne kadar balık olduğunu görme şansı bulduklarını anlatan Prof. Dr. Sarı, “Van Gölü'nün derinliklerinde çok büyük balık sürüleri görüyoruz. Gözlemlerimize göre bu yıl balık miktarı oldukça yüksek. Balıkçılarımız kışın bol miktarda balık avlayacak” dedi.  


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim