ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Kar yağışı yurdun pek çok kesiminde etkisini gösteriyor. Buz tutan göller, ağaçların üzerine düşen karlar, doğal güzellikler, ülkemizin tarihi yapılarıyla birleşince doyumsuz manzaralar oluşturdu. Karın huzuruna varmak, dinlendirici etkisiyle yorgunluğunu üzerinden isteyenler şehrin stresinden sıyrılmak için kış rotalarına yöneldi. Van da son dönemlerdeki çıkışı ile kışın gidilebilecek tatil rotaları arasında kendisine yer bulmaya başladı. Kars ile birlikte Doğu’nun yeni turizm çekim merkezi olan Van, son dönemlerde adından en çok söz ettiren şehir oldu. Şehrivan da kışın gezilecek en güzel rotaları arasında yer almaya başlayan Van’ı durumunu turizmciler ile konuştu. Yurdun farklı kesimlerinden birbirinden güzel mekanlar ve tatil rotaları arasında Van’ında yer alması turizmcileri sevindirdi. Vanlı turizmciler bu rotanın sürekli hale gelmesi için gerekli alt yapılarının tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, bu sayede Van’ın cazibe merkezi haline geleceğine vurgu yaptı.

AKDAMAR DA O ROTALARA DAHİL OLDU!

Doğu ve Güneydoğu bölgeleri son bir kaç yıldır yerli turizmin gözde mekanları haline geldi. Güneydoğu’da Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Doğu Anadolu’da ise Kars ve Van adeta yeni destinasyon merkezleri haline geldi. Doğu’nun iki önemli şehri bu ziyaretlere bir de tren ile yapılan gezileri ekledi. Doğu ve Van Gölü Ekspresi kış aylarında da özellikle Kars’a son dönemlerde ise Van’a akın akın genç turist gelmesinin önünü açtı. Akdamar Adası gibi bir çok tarihi ve kültürel mekan rekor turist ağırlamaya başladı. Üstelik Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Van’da Keşiş Manuel'e yaptırılan Akdamar Kilisesinin efsane güzelliği ve aşk efsanesi kış turizminin rotalarına resmen dahil edildi. Tabi bu karar Vanlı turizmciler memnun etti. Vanlı turizmciler bu rotanın sürekli hale gelmesi için gerekli alt yapılarının tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, bu sayede Van’ın cazibe merkezi haline geleceğine vurgu yaptı. Uzun süredir Van’ı tur paketlerine dahil etmek için çaba harcayan turizmciler, kapsamı biraz daha genişletmenin planlarını yapıyor.

YEŞİLAĞAÇ: TATİL SEVERLER İÇİN AYRI BİR ANLAM TAŞIYOR

Vanlı turizmci Reşat Yeşilağaç Şehrivan’a verdiği demeçte, Van’ın tarihi ve turistik anlamda çok değerli ve eski bir tarihe dayandığını ifade ederek, “Van kadim bir kent ve bu durum turistik anlamda da önemli bir yere sahip olmasını sağlıyor. Van her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip. Yazı ayrı güzel kışı ayrı güzel. Bilindiği gibi bu mevsimde de yurdun farklı noktaları tatil severler için ayrı bir anlam taşıyor. Van’ın da ülkenin en güzel tatil rotaları arasında yer alması bizi ayrıca mutlu etti.” Dedi.

TUNÇDEMİR: VAN BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR

Vanlı turizmci Abdullah Tunçdemir verdiği demeçte Van’ın bu denli önemli bir rotanın içerisinde yer almasının önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak, “Böyle bir rotada yer almamız önemlidir. Kışın Muradiye şelalesi donduğunda ayrı bir güzelliğe sahip oluyor. Ya da Van kalesi, Akdamar Adası, Çavuştepe kalesi ve Hoşap kalesi gibi yerler karla kaplandığında ayrı güzelliğe sahip oluyor. Manzarasıyla doğal güzelliğiyle birleşince ayrı bir güzellik ortaya çıkıyor. Süphan Dağı, Ağrı Dağı ve Artos Dağı kış mevsiminde muhteşem bir güzelliğe sahip olunca bir turizm rotası haline geliyor. Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu iyi kullanırsak Van bir cazibe merkezi haline gelir. Bu lobi çalışmaları ile gündeme getirilebilir. Sosyal medyayı da iyi kullanmak gerek.” Diye belirtti.

BEYAZ: VAN’I ROTALAR ARASINA ALMASI BİZİ SEVİNDİRİYOR

Vanlı bir diğer turizmci Murat Beyaz ise yaptığı açıklamada, “Kış turizmi yanı başımızda olan Kars var. Kars’ta bu turizm çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Maalesef biz buna gıpta ile bakıyoruz. Bu rotanın ilgi çekici olması yetmiyor. Gerekli şartlar uygun olmalı. Kars’a insanlar Doğu Ekspresi ve uçaklarla haftanın her günü gidebiliyor. Van’da ise Vangölü Ekspresi var ama Van’a kadar ulaşmıyor. Ve sadece haftanın iki günü var. Uçakla gelmek isteyen insanlarda maalesef biletlerin pahalı olmasından dolayı Van’a ulaşımda çok rahat gelemiyorlar. Demem o ki rotaların belirleyen kişilerin Van’ı rotalar arasına alması bizi sevindiriyor. Bu da bize gösteriyor ki Van yaz ve kış gözde bir yerdir. Fakat bu gözde yere ulaşımda yetersiz bir alt yapı var. Eğer biz Vangölü ekspresini direk demiryolu ile Van’a bağlayamazsak ve haftanın 7 günü çalışır hale getiremezsek istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Van’ın bu rotalar içerisinde olması ve sürekli adının anılması bizleri mutlu ediyor. Bu mutluluğumuzu gerekli çalışmaların yapılması ile şehre ulaşacak olan turist sayısının artması ve yeteri kadar maddi gelir bırakması öncelikle biz turizmcileri sonrasında Van’da yaşayan herkesi mutlu edecektir. Özellikle kış mevsiminde ekonominin durgun olmasını önleyecek yegane şey turizmdir.” Şeklinde konuştu.

İŞTE YURDUN BİRBİRİNDEN GÜZEL O KIŞ ROTALARI…

VAN/AKDAMAR ADASI: Van Gölü'nde bulunan ve 21 Temmuz 2006'da restore edilerek yılda bir kez ibadete açılan tarihi Akdamar Kilisesi'nin de bulunduğu Akdamar Adası, karlar altında insanı etkisi altına alıyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Akdamar Adası ve tarihi Akdamar Kilisesi, kış mevsimiyle birlikte ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Akdamar Adası'na teknelerle 20 dakikalık bir yolculukla ulaşılıyor. Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan, Van’a 45 kilometre uzaklıktaki ada, her mevsim görülmeye değer bir güzellik sunuyor. Ermeni Kralı 1. Gagik tarafından M.S 915-921 yılları arasında dört yapraklı yonca biçimli haç planı şeklinde inşa edilen kilise de inanç turizmi açısından önem taşıyor.

ABANT, YEDİGÖLLER – BOLU: Türkiye'nin en büyük iki şehri İstanbul ve Ankara arasında yer alan, Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolu ile ulaşımın rahat sağlandığı Bolu, termal tesisleri ve uluslararası standartlara sahip kayak merkezinin yanı sıra Abant, Gölcük ve Yedigöller Milli Parkları ile cazip kış rotalarının başında geliyor.

KAPADOKYA, PERİBACALARI – NEVŞEHİR: Türkiye'nin doğa, tarih ve kültürel zenginlikleriyle tanınan turizm merkezi Kapadokya, kışın doyumsuz manzaralar oluşturuyor. Kapadokya, bir günde hem peribacalarının bulunduğu yörede balon turuna çıkma, hem Erciyes Dağı'nda kayak yapma hem de Kozaklı'da kaplıca keyfi imkanı sunuyor.

AYDER YAYLASI, ÇAMLIHEMŞİN – RİZE: Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü Ayder Yaylası, kar yağışının ardından bambaşka bir güzelliğe büründü. Eğer tatilinizi doğayla baş başa geçirmeyi tercih ederseniz Ayder Yaylası'nı kışın görmelisiniz. Karadeniz’in en popüler yaylası olan Ayder'de sıcaklığı 50 dereceye ulaşan kaplıcalar da var. Ayrıca Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Bulut Şelalesi, Ayder Yaylası’na 9 kilometre uzaklıkta.

DOĞU EKSPRESİ İLE ANKARA-KARS ARASI YOLCULUK: Ankara ile Kars arasında sefer yapan Doğu Ekspresi ile yolculuk, kış mevsiminin gelmesiyle yürüyüş ve dağcılık grupları, fotoğraf sanatçıları ve üniversite öğrencilerinin ilgi odağı oluyor.

MEDENİYETLER BEĞİŞİ ANİ: Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan, Kars'ın Arpaçay ilçesi yakınında bulunan Ani Örenyeri, 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı. 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran ve 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan antik şehir, 15 Temmuz 2016'da Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

GİRESUN YAYLALARI: Dört mevsim ziyaretçilerine doğanın güzelliklerini sunan Giresun yaylaları, kar yağışının ardından kaplanan beyaz örtüsüyle görenleri hayran bırakıyor. Yaylalarda çam ağaçlarının karla kaplanması, seyrine doyum olmayan görüntüler oluşturuyor ve kış rotaları arasında vazgeçilmezle arasında yer alıyor.

UZUNGÖL, ÇAYKARA – TRABZON: Trabzon'un Çaykara ilçesinde zengin bitki örtüsü ve manzarasıyla ünlü Uzungöl, yılın dört mevsimi cezbediyor. Yöre, iş ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyen ve alternatif tatil arayanlara doğa ile iç içe vakit geçirme imkanı sunuyor.

ULUDAĞ – BURSA: Uludağ, Türkiye'nin belki de en popüler kayak merkezi...

SAFRANBOLU – KARABÜK: UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi 18, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilen evleri ve mimari yapılarıyla karlar altında büyülüyor.

İSHAKPAŞA SARAYI, DOĞUBAYAZIT – AĞRI: Mimarisi ve tarihsel özelliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin görkemli yapılarından İshak Paşa Sarayı, yağan karla beyaza bürünerek kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

SAPANCA – SAKARYA: Her mevsim farklı renklere bürünerek ziyaretçilerini etkileyen Sapanca, kış turizminin olmazsa olmazı yerleri arasında

Editör: TE Bilisim