ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ-HAMİT KARAKUŞ-  Van’da 10’uncusu düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı, bu yıl birbirinden önemli konuklarla kapılarını açtı. Fuara davet edilen farklı ülkelerden isimlerle birlikte fuarın onur konuğu Van’ın fuarlar kenti olmasında öncü rol oynayan isimlerden birisi olan Van eski Valisi Münir Karaloğlu oldu. Antalya’dan 60 işadamı ile birlikte Van’a gelip fuara katılan Karaloğlu, 6 yıl sonra ilk kez geldiği Van’da fuar açılışında Van’ı, “Van kalkınırsa Türkiye kalkınır.” Sözleri ile anlatıp fuarın açılışını gerçekleştirdi.

Yaklaşık 10 sene önce bir fuar ve kongre merkezimizin bile olmadığı dönemlerde kentteki bir halı sahanın bahçesinde başlayan Turizm Seyahat Fuar’ının 10’uncusu bugün önemli konukların katılımıyla Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Başta hâlihazırda bulunan fuar ve kongre merkezinin Van’a kazandırılmasında ve 10’uncusu düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuar’ının gerçekleştirilmesinde olduğu gibi şehrin daha birçok noktasında imzası bulunan Eski Van Valisi Münir Karaloğlu’nun ve beraberindeki heyetin katılımıyla gerçekleşen açılış bu sene önemli buluşmalara ev sahipliği yaptı. Vali Karaloğlu ile birlikte Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, 60’a yakın işadamı, farklı ülkelerden katılımcıların da yer aldığı fuar renkli görüntülere sahne oldu. Karaloğlu’nun 6 yıl sonra yeniden Vanlılar ile bir araya geldiği fuarın açılışında kentin turizmine dair önemli vurgular yapıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in gelinen noktada Van’ın turizme dair önemli adımlar attığı vurguladı. Van TSO başkanı Necdet Takva’nın kentin turizmi, dünü ve bugününe dair manifesto niteliğinde bir açıklama yaptığı açılış konuşmasında Vali Münir Karaloğlu Van sevdasını bir kez daha dile getirdi. Van’ın kendisi için özel bir kent olduğunu söyleyen Karaloğlu, hali hazırda görev yaptığı Antalya’nın Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi, Van’ın ise Doğu’ya açılan kapısı olduğunu vurguladı.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen fuara birçok ülkeden katılan yerli ve yabancı 500 firmanın yanında; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, VAN ESOB Başkanı İsa Berge, STK temsilcileri, firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

BİR ÇOK ÜLKEDEN KATILIMCILAR VARDI

Eski Van Valisi Münir Karaloğlu’nun Van’da görev yaptığı süre içerisinde temas halinde olduğu isimler ile buluşmasıyla renkli görüntülere de sahne olan fuar açılışına İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerden de yöneticiler katıldı. Van’da görev yaptığı dönem üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen kente ayak bastığı ilk andan itibaren yabancılık çekmeden; Van’ı benimsemiş bir şekilde, aynı samimiyetle kentin sorunlarına da kulak veren Karaloğlu, Van Valisi Bilmez ile çeşitli istişarelerde bulunarak yürütülen projelerin de takipçisi olacağını vurguladı.

BİLMEZ: “ESKİ HOŞGÖRÜMÜZE YENİDEN KAVUŞMALIYIZ”

Turizm ve Seyahat Fuarı açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Van Valisi Mehmet Emin Bilmez “Van tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Van’ın güzel tarafı her medeniyetin izlerini bağrında taşıyarak bugünlere kadar getirmiş nadir illerden biri olmasıdır. Bu yüzden Van halkı olarak hem tarihi değerlere hem doğal değerlere mutlaka sahip çıkmamız lazım. 20 yıl önce de bu kentte görev yaptım. Van kenti Dünya’ya örnek olabilecek bir hoşgörü kentiydi; maalesef bu özelliğini de kaybettiğini görüyorum ve buna ilişkin üzüntülerimi de her ortamda dile getiriyorum. Eski hoşgörü kültürünü, değişik inançlara mensup, değişik yaşam biçimlerine mensup insanların kardeşçe bir arada yaşayabildiği kentlerden biriydi ona tekrardan sahip çıkmamız lazım. Komşumuz olan İran İslam Cumhuriyeti ile birlikte hem sosyal hem ekonomik anlamda her türlü ilişkimizi geliştirmek istiyoruz. Bunun için de Kapıköy Gümrük kapısını modernize ettik. Yollarımızı duble hale getirdik ve komşu İran’dan onların tarafında olan kapıyı ve yolu da bir an önce bitirmelerini talep ederek bütün görüşmelerimizde dile getiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

BİLMEZ: “KAPI SAATLERİ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR”

Son dönemde ciddi bir çekim merkezi haline geldiğimizi ve esnaflarla vatandaşların buna göre davranması gerektiğini belirten Bilmez “Burada da her toplantıda dile getirdiğimiz konulardan birini yine gündeme taşımak istiyorum. Bizim kapımız en modern kapılardan biri olmasına rağmen bizim çalışma saatlerimiz 3 buçukta sona eriyor. Bu çalışma saatlerinin mutlaka uzaması gerektiğini her platformda; Ankara’da, komşu heyet ile yaptığımız görüşmelerde bunu dile getiriyoruz. İran’dan da bunu beklediğimizi yeniden dile getirmek istiyoruz. Yine İran’dan beklediğimiz bir husus Kapıköy-Razi sınır kapısının transit geçişe açılması İran ile ilişkilerimizin gelişmesine ciddi anlamda katkı sunacaktır. Van esnafına da seslenmek istiyorum. Son dönemde turizm açısından ciddi bir çekim merkezi haline geldik. Türkiye’de yaşanan durgunluğun tam aksine ticari anlamda ciddi bir hareketlilik var. İlimize gelen turistlerin inançları, yaşama biçimleri ne olursa olsun biz gelen turisti olduğu gibi kabul etmek zorundayız. Onların beklentilerine göre hizmet sunmak zorundayız ve onların bizim misafirimiz olduğunu ve bunun kıymetini bilmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

BİLMEZ: “ESNAFIMIZDAN VE VATANDAŞTAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Fuar ve Kongre merkezinin açılışında Eski Vali Karaloğlu’nun büyük emekleri geçtiğini belirten Bilmez “Van’da bir otelcinin, işletmecinin ya da taşımacının yapacağı en ufak bir hatanın onun şahsına değil, ilimize, ülkemize mal edileceğini bilmesi gerekiyor. Geçen yıla göre şikâyetler azaldı ama hala ciddi anlamda şikâyetler alıyoruz. Bu konuda da hem meslek odalarımızdan hem esnafımızdan bu anlamda duyarlılık bekliyoruz. Fuarımızın bu sene 10’uncusu düzenleniyor. Bu kongre merkezinin açılışında büyük emeği olan sayın valimiz bu yıl düzenlenen fuarın açılışına katıldı. O günden bu yana emeği geçen her yetkiliyi her paydaşı ayrı ayrı kutluyoruz.” Dedi.

İRAN VALİ YARDIMCISI REZAİ: ÜLKELER ARASI TURİZM DİYALOĞU GELİŞTİRİYOR

Türkiye ile İran ilişkilerine değinen İran İslam Cumhuriyeti Şiraz Vali Yardımcısı Mahmut Rezai, iki ülke arasında yapılacak çalışmalara destek vereceklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgeye yapılacak çalışmalarda destek sağlanması noktasında gerekenleri yapılması hususunda elimizden geleni yapacağız. Bölge’de bulunan bir takım tarihi eserler ve bölgenin jeopolitik konumundan dolayı uluslararası barış noktasında irtibat ve bağlantıları daha sıklaştırılması önemli olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasında gerçekleşecek olan turizm diyaloğu önemli bir noktayı taşımaktadır. Bu anlamda yatırımcılarımız için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyor, karşılaşacak olan problemleri en aza indirmeyi hedefliyoruz. Uluslararası yabancı yatırımı destekleme noktasında devletimizin teşviklerimiz ciddi bir boyut kazanmıştır ve ciddi bir çalışma yapılmıştır.” diye belirtti.

KARALOĞLU: “İLK FUARI BİR HALI SAHADA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Antalya’dan fuara katılmak üzere atmış kişilik bir heyetle burada olduklarını ifade eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Bugün Van’da düzenlenen ‘10. Doğu Anadolu Bölgesi Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılmak üzere atmış kişilik bir heyetle Isparta ve Burdur’dan olmak üzere burada bulunmaktayız. Benim ilk vali olarak çalıştığım ve ilk göz ağrım Van, bugün tekrar Van’da olmaktan ve bu güzel şehirde olmaktan, bu şehrin güzel insanlarıyla bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duydum. Doğu Anadolu Fuarı 2009 yılında rahmetli Yavuz Altaylı’nın futbol sahasını fuar merkezine çevirerek bu maceraya başlamıştık. Bu iş Van’da olur mu, olmaz mı? Tartışmaları arasında başlamıştı ama hem Vanlıları, turizm sektörünü hem de Süleyman Güler’i tebrik etmek lazım. Israrla bütün zorlu yıllara rağmen deprem yıllarına rağmen bugün onuncusunu yapacak noktaya geldik. Bu işin altında çok ciddi bir başarı var. Bu başarıdan dolayı da emeği geçen herkesi kutlamak lazım” dedi.

VAN KALKINIRSA TÜRKİYE KALKINIR

Antalyalı iş adamlarının Van’a ziyaretine değinen Karaloğlu, “Antalya, Türkiye’nin ve Dünya’nın çok önemli turizm destinasyonlarından biridir. Biz Antalya’yı tarif ederken Antalya Türkiye’nin Dünya’ya açılan penceresidir. Türkiye’nin Dünya’ya açılan vitrinidir, diye tarif ederiz. Van’ı tarif ederken de Van, Türkiye’nin doğu kapısıdır. Türkiye’nin dışındaki ülkeler içinde en batıdaki kapıdır, İran içinde batıya açılan kapıdır. Doğu Anadolu’da bu serhat şehrimiz, çok büyük turizm ve ticaret potansiyeli olan önemli bir merkezdir. Van sadece kendisi için değil, Van aynı zamanda kaldıraç bir ildir. Van’a yapılacak olan her yatırım her doğru iş sadece Van’a değil, Van’ın etrafındaki en az 5-6 vilayetin hayatını doğrudan etkileyecek işlerdir. Onun için biz Van’ın anlatırken Van bir merkezdir, bir kaldıraç ildir, Van’ı kalkındırdığınızda çevresindeki bütün illeri de kalkındırmış olursunuz, diye tarif ederdik. Van’a çalıştığımız dönemde bir tabirimiz vardı, ‘Van Güzel’ derdik, şimdi kullanılıyor mu biliyorum. Van gerçekten güzel bir şehir arkadaşlar, Van’ın insanları güzel insanlar biz bugün tekrar güzel şehirde beraber olmaktan mutlu olduk. Biz bugün Antalya olarak hem tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak hem de sizin tecrübelerinizden istifade etmek için buradayız. Van’ın ışığına ışık katmak için buradayız. İnşallah iki şehrin işbirliği önümüzdeki dönemde çok güzel sinerji oluşturacağına inanıyorum”

ARVAS: “VAN BİRÇOK MEDENİYETE BAŞKENT OLMUŞTUR”

Birçok medeniyete başkentlik yapan Van ilinin, birçok kültürü kendi bünyesinde barındırdığını dile getiren AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise, Van’ın kardeşliğinin zirve yaptığı ve misafirperverliğiyle anılan bir kent olduğunu söyledi. Arvas “Fuarlar şehirde bulunan ekonomik, turizm ve ticari faaliyetlerin sergilendiği alanlardır. Van kadim bir şehrimiz olması ile birlikte İslamiyet’ten önceki durumuyla İslamiyet’ten sonraki durumlarını karşılaştırdığımızda medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarihi yapı ve doğal güzellik ile şehrimizde birçok konuğu ağırlayabilecek potansiyele sahibiz. Şüphesiz ki bunu başarmak için de bugün bir örneği gerçekleştirilen fuarlar en büyük yardımcımız olacaktır. Tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”
 

ŞEVLİ: “SOSYOEKONOMİK AÇIDAN SON SIRADAYIZ”

Van’da çok sayıda turizm değeri olduğunu dile getiren Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de, Van’ın büyük turizm potansiyeline rağmen TUİK verilerine göre sosyoekonomik açıdan son sıralarda yer aldığını belirterek, kentin gelişmişlik seviyesini artırmak için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini kaydetti. Şevli açıklamalarında şu sözleri kullandı: “Bugün burada iki etkinliği bir arada yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Van YYÜ olarak organize ettiğimiz kongre ile birlikte şehirde bulunan ortak paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz fuarın açılışını gerçekleştiriyoruz. Az önce bakmış olduğum TÜİK verilerine göre sosyoekonomik açıdan son sıralarda yer alıyoruz. Kentte kişi başına düşen geliri arttırmalı ve istihdamı genişletmeliyiz. Bugün de zaten bu amaçları da barındıran bir organizasyon da bir aradayız. Bütün katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.

Editör: TE Bilisim