ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖMER FARUK TOKTAŞ- Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” bu yıl 34’üncü kez kutlandı. Van’da da bir çok etkinlik ile turizme dikkat çekilmeye çalışılırken kentin önemli turizm merkezleri konusunda farkındalık oluşturulması için buluşmalar yapıldı. Van’da da turizmi canlandırmak ve sezonun açılmasıyla birlikte daha fazla turistin nasıl çekileceği konusunu Van’ın önemli isimleri Şehrivan’a anlattı.

Van tarihi geçmişi çok eskilere dayanan zenginlikleriyle bilinen bir kent konumunda. Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında tüm ülkede kutlanan “turizm haftası” bu yılda kutlandı. Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla kutlanan turizm haftası nedeniyle Van’da da kutlandı. Van’da da turizmi canlandırmak ve sezonun açılmasıyla birlikte daha fazla turistin nasıl çekileceği konusunu Van’ın önemli isimlerinden olan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ve VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç Şehrivan gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

AKTUĞ: VAR OLAN İMAJ YAVAŞ YAVAŞ DEĞİŞMEYE BAŞLADI

Şehrivan Gazetesine açıklamalarda bulunana Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van’ın turizm konusunda çok zengin bir kent olduğuna dikkat çekerek, “Tarihi ile kültürü ile doğal güzellikleriyle gerçekten görülmeye değer bir kent. Turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde bir çok ismi Van’a davet ettik. Gezdirdik kendilerini. Çok beğendiler. Çok güzel bir şehirde yaşıyorsunuz, çok şanslısınız dediler. 80’lerde burada nasıl bir turist akını olduğunu herkes gibi o da biliyor. Özellikle Avrupa’dan insanların akın akın geldiğini herkes bilir. Yaşanan sorunlar sonrası var olan imaj yavaş yavaş değişmeye başladı.”

MEMLEKETİN ÜSTÜNDEKİ KARA BULUTLARI DAĞITMAYA ÇALIŞIYORUZ

“Son dönemlerde çalıştaylarda bile bu algının nasıl kırıldığına şahit oldu. Buraya gelen insanların aklında var olan imaj artık bitiyor. Bunun en önemli faktörü güvendir. Güven olmayan bir yere insanlar asla gitmez. Van denildiğinde artık güvenlik problemi yok denilmeli. Turizm seyahat fuarları yapıyoruz. Alışveriş festivalleri yapıyoruz. Bunun sebebi memleketin üzerinde dolaşan kara bulutları dağıtmadır. Bir güven meselesidir. Artık terör meselesi de yaşanmıyor.” İfadelerine yer verdi.

BUNU SAĞLARSAK HER ŞEY GÜZEL OLUR!

Van’a yerli turistin sayıca fazla gelemeye başladığını ifade eden Aktuğ, “Yerli turistlere ve diğer ülkelere açılmak lazım. Sadece İran üzerinden çalışma yapmamak lazım. Irak’tan misafirlerimiz vardı. Onlara Van’ımızı anlattık. Anlattık ki gittikleri yerlerde Van’ımızdan iyi bahsetsinler. Herkesi turizme dahil etmeye çalıştık. Sektörün fedakarlık yaparak gelen turistin memnun ayrılmasını sağlamak şart. Memleketimiz destinasyon anlamında çok zengin bir yer. Refah ve huzur anlamında bu çok önemlidir. Bunu sağladığımız zaman her şeyin ne kadar güzel olduğunu göreceksiniz.” Şeklinde konuştu.

VAN’IN GERÇEK BİR TANITIMA İHTİYACI VAR

Van’ın gerçek anlamda tanıtıma ihtiyacı var. Avrupa ülkeleri sermayenin büyük bir kısmını artık tanıtıma ayırıyor. Van çok güzel bir yer ve bunun pazarlanması lazım. Pazarlanması içinde tanıtımının yapılması lazım. Bu sadece devlet imkânıyla olmuyor. Eskiden özel idareden bize bir bütçe ayrılıyordu ama artık o da yok. Biz o bütçe ile tanıtım noktasında her şeyi yapıyorduk. Büyükşehrin de bu konuda elini taşın altına koyması lazım. Sektöründe artık bu konuda çaba sarf etmesi lazım. Biz DAKA, valilik ve YİKOP’tan destek alarak çalışmalar yapıyoruz.” Diye konuştu.

TURİSTLER BU NEDENLE TAM ANLAMIYLA KAYIT ALTINA ALINAMIYOR

Mart ayında İranlı turistin çekilmesi noktasında istenilen sayıya ulaşılamadığını söyleyen Aktuğ, “Geçtiğimiz yıl Mart ayında sayı 100 bindi. Ama bu yıl sayı 50 bin olarak kayıtlara girdi. Düşüş var. Aynı zamanda kayıp da var. Bu kayıpta 1+1’lerden dolayı yaşandı. Hiç alakası olmayan insanların bu tarz evlerin kiralanmasıyla kayıp yaşanıyor. Haliyle de bu tarz yerlerde konaklayanlar kayıtlara girmiyor. Bu yüzden de kayıp yaşanıyor.” Dedi.

“TURİSTİN MEMNUN AYRILMASINI SAĞLAMAK ŞART”

Aktuğ, “Bu konuda yapılması gereken şey sektörün başka yerlere ulaşmasıdır. Sektörün İran dışında Irak, Ermenistan ve Gürcistan’a gitmesi lazım. Boş bırakılmamalı. Acenteler memlekete turist getirmeli. Devlet olarak gidip turist getiremeyiz. Bu sektörün işi. Şimdi bu sezon yerli sezonu olarak görünüyor. Haziran’a kadar oteller rezerve alıyor. Ve bu çok güzel bir durum. Temennimiz sektörün çok daha iyi yerlere gelmesi. Çünkü turizm bacasız sanayi. Bacasız ekonomi. İnsanlar kentin güzelliklerini görmeye geliyor. Onlara güven vermemiz lazım. Kentten ayrıldıklarında memnun olarak ayrılmalı. Memnun ayrılmadıkları taktirde ikinci defa gelmezler. Bu hem yerli ve yabancı turistler için geçerli.”

YEŞİLAĞAÇ: ERMENİSTAN PAZARLARINI ŞEHRİMİZE ÇEKMEYE ÇALIŞMALIYIZ

VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç ise Şehrivan’a yaptığı açıklamada, “Geçmiş sezonların tümünde İran diyor, İranlı turistlerin önemine vurgu yapıyorduk. Şu an İran neredeyse bitme aşamasına geldi. Yeni sezon için üç aşamalı bir yol izleyebiliriz. İlkbaharda İran, Yaz ile birlikte Irak, Sonbaharda Ermenistan pazarlarını bu şekilde şehrimize çekmeye çalışmalı bunun için çalışmalar yürütmeliyiz. Bununla birlikte iç Pazar anlamında da kültür turlarına yönelmemiz lazım. Böyle bir yol izlendiği takdirde yoğunluğumuz ve doluluk oranlarımız artacak. Bu sadece turizm sektörünün eğilmesi gereken bir iş değil. Bütün STK’ların, bütün odaların, bütün kurumların üzerinde durması gereken bir noktadır. Şu aşamada az da olsa kültür turlarında bir hareketlilik var çünkü gelen rezervasyonlar o yönde. Ama bu sayıları ve talepleri arttırmamız gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

“UMARIM CANLI VE DOLU DOLU BİR YAZ SEZONU OLUR”

Yeşilağaç, yaz sezonu ile ilgili çalışmaları, yaz sezonunda yaratılan canlılığı senenin tüm aylarına yayılması gerektiğine dikkat çekerek, “Çeşitli organizasyonlarla, şenliklerle ve festivallerle cazibemizi arttırırsak eğer insanlar bu cazibeyi görecek ve buna ulaşmak isteyecektir. Örneğin Ramazan ayı içerisinde tiyatro festivali olacak. 150-200 kadar sanatçı Van’a gelecek. Bu ve buna benzer etkenler şehrin reklamı açısından önemli bir paydaya sahiptir. Kış içinde çalışmalar şimdiden başlatılmalı ve Abalı Kayak Merkezi hak ettiği öneme kavuşmalı. Plajımız için Edremit’te ki harikulade alanlar için yaz sezonunun daha talep edilebilir bir hal alması açısından servisler tahsis edilmeli. İranlı ya da yaz sezonunun başka bir misafiri geldiğinde plaja ya da Edremit’e gitmenin yolunu bilmeden nasıl gidebilir? Umarım şehrimiz ve esnaflarımız için canlı ve dolu dolu bir yaz sezonu olur.” Dedi.

Editör: TE Bilisim