ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’a akın eden İranlılarla birlikte konaklamada yaşanan sorunlar üst düzeye çıktı. Açılan ruhsatsız oteller, fahiş fiyata satılan odalar ve ruhsatsız, denetimsiz çalışıp para kazananlar olumsuzluk olarak kente kaybettiriyor. Turizmci ve otelciler denetimlerin yapılmasını talep ediyor...

 

 

Son bir kaç yıldır İranlı turistlerin gelişi ile esnafın ihya olduğu Van’da şu sıralar yeni bir rekor daha kırılıyor. Geçtiğimiz yıl Van’a toplamda 500 bin civarında turist girişi yapılırken bu yıl sadece Nevruz haftasında 20 bin kişi giriş yaptı. Van sokaklarının cıvıl cıvıl olduğu, alışveriş patlamasının yaşandığı, otellerde yer kalmadığı süreçte bir taraftan da bazı olumsuzluklar yaşanıyor. Otel sayısının adeta 3-4 kat arttığı kentte ruhsatsız oteller, gelişi güzel fiyatlandırmalar ve benzer sebepler İranlılar’ı rahatsız ettiği gibi Van’ın da geleceği noktasında ciddi olumsuzluk oluşturuyor. Kentin zor zamanlarında ekonomisine can suyu olan İranlılar’ın bu durumu turizmcileri de rahatsız ederken bir çok isim bu konuda denetimin elzemliğine vurgu yapıyor. Ekonomik anlamda bir çok sektörde yoğunluktan dolayı suistimale açık bir süreç geçiren Van’da ilgili isimlerden özellikle ruhsatsız oteller ve keyfi fiyatlandırma konusunda uyarılar geliyor. 2017’de resmi ruhsatlandırmaya sadece 2 konaklama merkezinin başvurduğu kentte sayısı her geçen gün artan konaklama mekanları bir çok farklı sorunu da beraberinde getirmesi hasebiyle kent için tehdit oluşturuyor.

 

 

RAKAMLAR BAŞKA DİYOR, SON DÖNEMLERDE GÖRÜNEN OTELLER BAŞKA...

Nevruz Tatili nedeniyle İranlılar Van’a akın etmeye başladı. 15 günlük süreçte Van’da konaklayacak olan İranlılar otel, misafirhane ve rezidanslarda boş yer bırakmadı. Yüzde 100 doluluk oranına varan, Van konaklamasının ardından sayısız otel ve rezidans açıldı. Birçoğu ruhsatsız olma özelliğine sahip olan otel ve rezidans, İranlıların gelişişini fırsata geçirdi. 2016 yılında belediyesinin 4 otele ruhsat verdiği Van’da 2017 yılında ise 2 otel ruhsatı verildi. Ancak verilen ruhsatlardan çok açılan otellerin sayısı şaşırtıyor. Otelciler Birliği Başkanı Reşat Yeşilağaç Van’da 1 yılda 30’un üzerinde otel ve rezidansın açıldığına dikkat çekti. Neredeyse her yerde otel ve rezidans tabelasına denk gelinen ilde daha önce dershane, alışveriş merkezi olan alanlarda otele dönüştürüldü. Van her ne kadar açılan otel ve rezidanslardan şikayetçi olmasa da artırılan fiyat ve denetimsizlikten şikayetçi.

 

 

HER YERDE OTEL AÇILIYOR!

İranlıların günlük kentte 6 bin 700 kişilik girişi kentteki konaklamanın yetersizliğini gözler önüne serdi. Otel, rezidans ve misafirhaneleriyle 10 bin 200 civarında gecelik konaklamaya sahip olan Van’da bu sayı yetersiz kalıyor. Bu sayının yetersizliğini gören bazıları işi fırsata çevirdi. Daha önce eğitim kurumu olarak kullanılan alanlar, alışveriş merkezleri, işyerleri, evler ve daha birçok alan otel veya rezidansa çevrildi. Bu da yetmezmiş gibi İran’dan gelen insanlar burada rezidans işletmeye başladı. İranlıları ağırlayan bu yerler fahiş fiyatlarla İranlıları ağırlıyor. Şehrivan Gazetesi olarak ulaştığımız bilgilere göre geceliğine kişi başı 130 ila 180 lira arasında değişen fiyatlarla İranlılara fiyat çekiliyor.

 

 

AÇILAN 20’NİN ÜZERİNDE VERİLEN RUHSAT 2!

Van’da 2017 yılı içinde 20’nin üzerinde otel ve rezidans açıldı. Gazeteniz Şehrivan olarak belediyeden ulaştığı bilgilere göre sadece 2 otel ruhsat aldı. Bu da Van’da açılan konaklama alanlarının ruhsatsız bir şekilde açıldığını gösteriyor. Van’ın konaklama ve turizm sektörü de bu ruhsatsız işletmelerden rahatsız. Denetimlerin yapılmadığını savunan turizmciler ve otel yetkilileri kendilerini sürekli denetlendiği ancak ruhsatsız, tabelasız alanlarda insanların yüksek fiyatlarla konaklandığını belirtti. Denetimlerin eksik olduğu ruhsatsız ve tabelasız alanlarda kimlerin kaldığı da akıllarda soru işaretine neden oluyor.

 

 

KAYIT DIŞILIK KENTE ZARAR VERİR!

Yaşanan bu gelişmelerle ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci ve Ayanis Seyahat Acentesi Yetkilisi Abdullah Tunçdemir, “Biz İran’dan yararlanmak istiyorsak ve pay almak istiyorsak. İran’dan gelen müşteriyi burada tutmak adı denetimli çalışmamız gerekiyor. Van’da 10-15 bin arasında İranlı var. Bu da her yerin dolu anlamına geliyor. Van’da bu kadar insan yaşarken biz bu insanlara hizmet etmezsek her türlü sorun yaşanır. Kayıt dışı ve ruhsatzı otel ve konaklama alanları olursa bu ilimize ve turizmimize zarar verir. Bu anlamda denetimlerde yapılmıyor. Bu denetimlerin yapılması gerekiyor. Çünkü eski binaları boyayıp yeniden otel diye hizmet açılıyor. Bunlar denetlenmelidir. Bu tür denetimler yapılara kriz iyi yönetilmeli. Yoksa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar. Örneğin eskiden daha zengin İranlılar Van’a gelirdi. Ancak yaşanan sorunlardan dolayı bu insanlarda artık gelmiyor.” Diye belirtti.

 

 

YEŞİLAĞAÇ: 130 LİRAYA ODA KİRALANIYOR

Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç da Son zamanlarda Van’da yaklaşık 30 otel ve rezidansın hizmete açıldığını söyledi. Yeşilağaç şöyle devam etti: “Van’da otel açılmasın demiyoruz. Ancak günübirlik değişen tabelalar var. Sabah dershane olan bir bina bir sonraki gün ise otel tabelası var. Van’ın otellere ihtiyacı var. Ancak günü birlik otellere değil. Otel dediğiniz en fazla 3 yataklı olur. Yoksa 10-15 kişilik bir oda olmaz. Kişi başı insanlardan 130 lira alınıyor. 10 kişilik ruhsatsız otellerde bir gece bin liranın üzerinde kazanç ediliyor.”

 

“İRANLILAR VAN’DA OTELCİLİK YAPIYOR”

İranlıların Van’da otel adı altında para kazandıklarını aktaran Yeşilağaç, “İranlılar Van’da otel adı altında yerler açmış. Bu yüksek fiyatları veren İranlılardır. Van’da birçok alanda bu yerler açıldı. Ruhsat, çalışma izni gibi hiçbir belge yok. Buna rağmen Van’da otel işletmeciliği adı altında iş yapıyorlar. Kısacası mülteci adı altında insanlar Van’da konaklama ve turizm yapıyor. Bu odalarda kimler kalıyor nasıl kalıyor belli değil. Çünkü bu konuda bir resmiyet yok. Resmiyetin olmadığı gibi denetimlerde yok.” İfadelerini kullandı.

 

YEŞİLAĞAÇ: DENETİM ŞART

Denetimlerin yapılması gerektiğine değinen Yeşilağaç şöyle devam etti: “2-3 ayda bir oteller olarak emniyet, maliye ve belediyeler tarafından denetleniyor. Ancak bu ruhsatsız yerlerin hiç biri denetlenmiyor. Akşamları otelle giriş yapan her misafirimizin bilgisini yetkili yerlere veriyoruz. Ancak resmi olmayan yerlerde böyle bir şey yok. Bu odalar kimler kalıyor belli değil. Bu anlamda yetkili kurumlardan denetim bekliyoruz. Tabelası olmayan, ruhsatı olmayan yerler denetlensin. Burada kimler nasıl çalışıyor buralar görünsün. Biz otelciler olarak bu konuda sorunlar yaşıyoruz. Destek bekliyoruz. Sadece biz değil İranlı turistlerin de mağdur olmaması adına bu çalışmalar yapılmalı.

Editör: TE Bilisim