18-21 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı’nın açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Abdurrahman Arıcı, AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van Vali Yardımcı İbrahim Özkan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Kültür ve Turizm İl Müdür Muzaffer Aktuğ, Oda Başkanları ve Kurum amirleri katıldı. Öte yandan açılışa Van’da bazı gezi ve incelemelere katılmak için gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da gecikmeli de olsa katıldı. AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi,Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve beraberindeki heyet de fuarı gezdi.

Fuar açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Abdurrahman Arıcı; daha önce Van’a bulunduğunu ve sonraki yıllar içerisinde Van’a her geldiğinde büyük değişiklikler gördüğünü belirtti. Van’ın turizm potansiyeli ile yıldızı parlayan iller arasında yer aldığını belirten Arıcı, konuşmasında; “1985'ten bu yana Van'a gelmişimdir. Eski bir Futbol hakemi olduğum için buraya maçlar yönetmeye gelmişimdir. Bundan dolayı Van'daki değişimi hep birlikte gözlüyoruz. Fuar alanları müzelerimiz ve diğer kuruşların yaptığı tesislerle büyük bir atılım içerisindedir. Sahip olduğu potansiyel ile turizmde yıldızı parlayan aday illerimizin içerisinde ilk sırada gelen Van'da bir yıllık aranın ardından Uluslararası Van Turizm ve seyahat fuarının bir kez daha düzenlemesi mutluluğunu yaşıyoruz. 2011 yılında büyük bir acı yaşayan Van ilimizin halkımızın yardımlar konusundaki güzel tutumun ve devlet yatırımlarıyla hızla yaralarını sardığını görmekten çok mutluyum. Kaybettiğimiz yurttaşlarımız acıların unutulması kolay değil ancak yatırımların yapılması ve bu güzel şehrimizin ekonomik olarak gelişerek halkının refaha kavuşmasının sağlanması açıları mutlak suret hafifletecektir.”

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

“Van'ın turizm potansiyelini ortaya çıkaracak, tanıtımını yapacak ve sesini duyuracak en önemli etkinlik ise bu yıl 5. kez düzenlediğimiz fuardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak fuarın amacına oluşabilmesi ve bölgenin kültür ve turizm değerlerinin yurt dışında etkin bir şekilde tanıtılması için 8 ülkeden 15 basın mensubunu davet ederek bu gayeyi sağlamaktayız. Van'ın tanıtımı için uluslararası fuarlarda tanıtımı için önümüzdeki yıllarda devam edecektir. Van'ın inanç turizminin artırması açısından Akdamar kilisesi ve Süleyman han camisi restore edilerek hizmete açıldı. Yapımı ve eserlerin taşınmasıyla ülkemizin büyük müzeleri arasında yer alacak Van müzesi turist potansiyelin artışını tetikleyecektir. Bakanlık olarak hazırlanan projelerle desteklerimiz belediyelerimiz vasıtasıyla vermekteyiz. Van’ın turizm kenti olması için elimizden ne geliyorsa yapmaya her zaman hazırız. Hükümetimizin hiçbir bölge ayırt etmeden yaptığı alt yapı yatırımlarında mutlak suretle turizme katkı sağlayacaktır. Başkanımızın da dile getirdiği gibi turizm merkezi olması kriterleri ile ilgili tüm kamu ve kuruluşlardan görüş alınarak toplantılar yaparak bu ilin turizm merkezi olması için hükümetimiz büyük bir çaba içerisinde bundan kimsenin kaygısı olmasın.”

BİRLİKTELİK KONUSUNA KAYA’DAN AÇIKLAMA

Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, daha önceki yıllarda çadırlarda düzenlenen fuarın bu merkezde yapılmasının kendilerini de mutlu ettiğini belirterek, merkezin oluşmasında rol alanlara teşekkür etti. Kaya’nın fuar ile ilgili konuşmasından çok kentte kurumlarla işbirliği yapılmadığı yönündeki eleştirileri verdiği cevap damga vururken, Kaya özellikle Valilik konusundaki işbirliği noktasındaki uzaklığı şu şekilde değerlendirdi; “Kentimize gelerek kendi bölgelerinin tanıtımın yaparak bize katkı sunan stant açanlara teşekkür ederek ev sahibi olarak bütün destekleri sağlayacağız. Bu sene ikincisi düzenliyoruz ve yeni bir mekanda düzenliyoruz. kısmı eksiklerimiz olmakla birlikte yeni bir kongre ve fuar merkezinde bu organizasyonu düzenliyoruz. Geçmiş yıllarda çadırlarda bu fuarları düzenliyorduk. Bu fuar ve kongre merkezinin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm Meslek örgütlerimiz kentimizin dinamiklerinin sürekli dile getirdiği kentin turizm potansiyeli üzerinde duruldu. Doğrusu yapılan bütün çalışmalarda Van kenti turizm kenti olabilecek potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin hakkını verebiliyor muyuz, doğrusu bu aşamadan biraz uzağız. Son dönemlerde yapılan çalışmalarla birlikte adım adım ileriye gittiğimiz bir göstergesidir. Tabi bu çalışmaları sadece kamu kurumlarından beklemeyeceğiz Van gelişmesini kent olarak kendi huzurumuzu kendi iç barışımızı tesis ederek ancak bir üst aşamaya sıçrayabiliriz. Bu anlamada Büyükşehir Belediyesi olarak bütün çaba ve gayreti göstermekteyiz ve bundan sonrada göstereceğiz.”

BAKAN GECİKMELİ KATILDI

Öte yandan açılışa gelemeyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ fuara gecikmeli olarak katılsa da fuardaki stantları gezdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Van ziyareti kapsamında bu yıl 5. düzenlenen Van Turizm ve Seyahat Fuarı'na katıldı. Bakan Bozdağ, yerli ve yabancı 80 firmanın stant açtığı fuar'da her il ile tek tek ilgilendi. Fuarda stantları gezen Bakan Bozdağ, Van kedisinin bulunduğu standı önünde bekleyerek kediyi kucağına alarak sevdi. Kırşehir halk sanatçısının söylediği Türküleri de dinleyen Bakan Bozdağ akşam saatlerinde kaldığı otele geçti.

Editör: TE Bilisim