ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ – Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla kurulacak Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması için turizm imkân ve fırsatlarının dünyada tanıtılmasını, turist potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasını hedefleniyor. Ajansın yönetim kurulu toplam 13, icra kurulu ise 5 üyeden oluşken ajans gelirleri, turizm payları, her türlü bağış ve yardımlardan, ajansın iştirak ettiği şirketlerin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden, ajans faaliyetlerinden elde edilen gelirden oluşacak. Bu bağlamda; kurulacak olan ajans 7 bölgede kurularak faaliyet yürütecek. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ofisin kurulması planlanan ajansın Şehrivan Gazetesi olarak kentte etkisi, turizm açısından nasıl bir reaksiyon göstereceğini kenttin turizm dinamikleri ve İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ile değerlendirdik. Turizmcilerin geneli bu işi Erzurum’un değil Van’ın üstlenmesi gerektiğini vurgularken Van’ın 7 bölgeden birisinin olması gerektiğine işaret etti.

Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması için turizm imkân ve fırsatlarının dünyada tanıtılmasını, turist potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlayacak. Ajans gelirleri, turizm payları, her türlü bağış ve yardımlardan, ajansın iştirak ettiği şirketlerin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden, ajans faaliyetlerinden elde edilen gelirden oluşacak. Bu bağlamda; kurulan ajansın Van’a etkileri, turizm noktasında hangi adımların atılmasını kenttin turizm dinamikleri ve İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ile değerlendirdik. Konuya ilişkin konuşan turizm acente yetkilileri, ajansın kurulmasının olumlu etkileri olabileceğini savunurken, 7 bölgede kurulacak ofislerden birinin Van’da olması gerektiğini ve tanıtım noktasın etkin bir çalışma yürütmesi gerektiğini ifade etti. İl Kültür Turizm Müdürü Aktuğ ise, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın TBMM’den geçerek yasalaşmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ve Van Gölü Havzası’na büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.

AKTUĞ: TURİZME ÖNEMLİ ETKİLERİ OLACAKTIR

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne konuşan İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın TBMM’den geçerek yasalaşmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ve Van Gölü Havzası’na büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. Aktuğ, turizm gelişimi alanı yanı sıra böyle bir ajansın kurulması hem ülkenin hem de memleketin tanıtımı ve kültürlerin yaşatılması açısından ajansı önemsediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde güven ve huzur ortamının olması, otellerimizin doluluk oranın yüksek olması açısından ajanstan beklentilerimiz var. Ajansın kurulmasıyla birlikte, kültür varlıkların restorasyonu, alt yapı çalışması, yatırım ve güven ortamı sağlayacaktır. İlimiz artık bir turizm destinasyon merkezi konumuna geldi. Her geçen gün yerli-yabancı turistlerin istatistiki bilgiler anlamında her geçen yıl daha fazla sayıya ulaştığını görüyoruz. İl ve halk olarak bu noktada kendini geliştirmeye çaba sarf ediyor. Ajansın kurulması ülkemize ve memleketimize olumlu etkileri olacaktır.” diye belirtti.

“AJANS ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENECEKTİR”

Van’ın kültür ve turistik alanlarıyla Türkiye’nin en önemli destinasyonları arasında yer aldığını ifade eden Aktuğ, “İlimiz Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olmaya aday, ilimizde aradığınız her şeyi bulmanız mümkündür. Ajansın kurulmasıyla birlikte, ilimizin turizm alt yapısı ve tanıtım noktasında önemli katkılar sağlayacaktır. Van Gölü Havzası içerisinde bir takım yatırımların, kültür değerlerin ayağa kaldırılması noktasında ve bölgenin tanıtımı noktasında önemli bir görev üstlenecektir.” şeklinde konuştu.

“YASA İLE BİRLİKTE ÖNEMLİ KAZANIMLAR OLACAKTIR”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, yasanın geçmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ve ajansın kurulmasını önemsediği belirtti. Tunçdemir, “Ajansın kurulması ülkemize ve memleketimize hayırlı olsun. Bu yasa da asıl önemli olan, çalışması ve işlevidir. Ben bunu önemsiyorum, yasa ile birlikte önemli kazanımlar olacaktır. İlimiz Doğu Anadolu’nun en iyi şehirleri arasında yer alıyor. Tüm ulaşım alanlarının olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Turizm ajansının destekliyoruz, istiyoruz. Her ne kadar turizm ajansına, sektör olarak pay verecek güçte bir imkânımız olmasa bile, burada ki onların bize sağlayacağı katkılardan faydalanmak istiyoruz. Bir turizm tur operatörü olarak, bize bu ajansın fayda getireceğini veya getirmesini istiyoruz. İnşallah iyi olur, bekleyip göreceğiz.” Dedi.

TUNÇDEMİR: TANITIM NOKTASINDA AKTİF ROL ALMASI LAZIM

Kurulan ajansın en önemli görevi tanıtım noktasından aktif bir rol alması gerektiğini dile getiren Tunçdemir, “Ajans tanıtım noktasından aktif rol almalıdır. Tanıtım ile birlikte iç Pazar ve dış pazar canlandırmak adına önemli adımlar ve yol haritası çizmesi gerekiyor. Yapılacak tanıtım, info ve gezi faaliyetleri etkili bir şekilde ajans tarafından yürütülmelidir. Ajans, restorasyon gerektirecek olan yerleri restore ederek, tanıtımı yaptığı taktirde memleketimize büyük katkısı olacaktır. İnşallah ülkemize, memleketimize hayır olur.” şeklinde konuştu.

BEYAZ: TEMSİLİYET NOKTASINDA DÜZENLEME GEREKİYOR

Turizm Acente Yetkilisi Murat Beyaz, Türkiye’de turizm adı altında bütün paydaşların aynı çatı altında toplanacağı bir ajansa ihtiyaç duyduğu bir dönemde böyle bir adımın atılmasının olumlu etkileri olacağını söyledi. Beyaz, “Ajansın kurulmasının olumlu etkileri mutlaka olacaktır. Ajansın finansman ve temsiliyetiyle alakalı tartışmalar var. Bu anlamda turizm işletmelerinden kâr üzerinden değil de, ciro üzerinden yapılıyor olması turizmcileri kara kara düşündürüyor. Yasa da önümüzdeki dönemde mutlaka değişiklikler olacaktır ama bölge olarak baktığımız zaman Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeterli bir temsiliyete sahip olmadığını düşünüyorum. Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ilerleyecek, atamalar seçim süresine kadar bakanlık tarafından yapılacak. Diğer bölgelere 2-3 temsiliyet verilirken Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ne 1 temsiliyeti söz konudur. Bu anlamda temsiliyet noktasında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

BEYAZ: ERZURUM YERİNDE VAN’DA KURULMASI LAZIM

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasıyla birlikte bölgede açılacak ofisin Van’da olması gerektiğini belirten Beyaz, “Buradan kentin milletvekillerine ve özellikle iktidar partisinde bulunan vekillere çağrıda bulunuyorum. Bölge’de kurulacak olan ajansın ilimizde olması lazım. İlimiz değil de Erzurum gibi bir kentte kurulması halinde tabiri caizse ‘dükkânı kapatıp gidelim’ bu işlerle uğraşmamız lazım. Son dönem de bu noktada birçok bölge müdürlüklerimizi başka kentlere kaybettik. Etkili olabilecek bir ajans, bu noktada bölgesel anlamda şehirlerde ofis açılacaksa ilimizde olması elzemdir.” diye belirtti.

“OFİSİ ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ”

Beyaz, kurulacak olan turizm ajansının sadece belli bölgelere yoğunlaşarak tanıtım noktasında pozitif ayrımcılık yapmayacaklarını umduğunu belirtti. Beyaz, “Türkiye’nin tanıtımı ve turizm sektörünün geliştirmesi noktasında ülkeyi bir bütün olarak ele aldığımız zaman tanıtım noktasında sadece belli bölgelere yoğunlaşmayacağını umuyorum. Bütün bölgelere eşit bir mesafede, eşit bütçelerle tanıtım yapması gerekiyor. İl olarak turizm noktasında etkili bir şekilde tanıtım yapılarak gelirlerinin arttırılması şart, kurulacak ajanstan etkin bir şekilde yaralanabileceğimiz bir ofis talebimiz olması gerekiyor, talep etmeliyiz. Turizm geliştirme ofisi mutlaka olmalıdır. Etkin bir şekilde ofisi kullanmalıyız.” dedi.

BEYAZ: MUTLAKA ALTERNATİF PAZAR BULMAMIZ GEREKİYOR

Tanıtım noktasında tek pazar yerine alternatif pazarlar üretilmesinin önemine değinen Beyaz, “İlimizin yanı başında Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve İran pazarı var. Kuzeye doğru indiğimizde Irak pazarı var. Dünya kocaman bir pazar, bu pazarın hangi kısmından faydalanacağız, bunun üzerine yoğunlaşmamız lazım. İlimize ilgi duyan dünyanın farklı yerlerinde olan kitleye nokta atışlarla dokunup, kentimizi sadece iç pazar ve İran pazarının hegemonyasından kurtarmamız gerekiyor. Tek pazara bağlı kalmak risktir. Türkiye yakın tarihte bunun acı tecrübesini Rusya savaş uçağını düşülmesiyle yaşadı. Bizi de bekleyen tehlike İran’a tek pazara bağlı kalmamızdır. İran pazarı mutlaka olmalı ama alternatif noktasında yeni pazarlar üretmemiz gerekiyor.” diye ifade etti.

BEYAZ: TANITIM AJANSI, YOL HARİTASI ÇİZMESİ GEREKİYOR

Turist sayısından çok katma değeri yüksek turist potansiyeline yönelmesi gerektiği ifade eden Beyaz, “Ülkemize ve ilimize ne kadar çok turist sayısı değil de, katma değeri yüksek alışveriş ve döviz bırakan turist çekmemiz gerekiyor. Burada temel hedefimiz, turist sayısı değil, katma değeri yüksek turist çekmemiz gerekiyor. Yaz döneminde yeteri kadar turist sayımız var. Otellerimiz yüzde 70-80 ortalama ile dolu, bazı dönemler yüzde yüz oluyor. Burada sayısal olarak değil de, niteliksel olarak bizim ilimize katma değeri yüksek turist çekecek yol ve yöntemleri araştırmamız gerekiyor. Bu bağlamda; kurulacak tanıtım ajansı, ilk etapta bunu değerlendirip yol haritası çizmesi lazım.”

BEYAZ: FARKLI TURİZM DESTİNASYONLARI ÜZERİNDE YOĞUNLAŞMASI LAZIM

Dünya’da revaçta olan eko-turizmin önemine değinen Beyaz, “Dünya’da eko-turizm ilgisi olan milyonlarca insan var, bizim bölgemizde bu anlamda çok müsait bir bölgede yer alıyor. Bu anlamda yapılacak yatırımlara ajansın destek verip, eko-turizmi ön plana çıkarması lazım. Kültür ve tarih açısından iyi bir potansiyele sahibiz, yanında 1730 yüksekliğinde bir denize sahibiz, geniş bir coğrafyaya sahibiz. Dağcılık konusunda birçok müsait bir coğrafya sahibiz. Van Gölü Havzası’nda ön plana çıkacak turizm destinasyonları var. Kurulacak ajans bunların üzerinde yoğunlaşabilir.” şeklinde konuştu.

“RESTORE EDİLMESİ GEREKEN YERLERİMİZ VAR”

Flyone Turizm Acente Yetkilisi Muhammed Enes Özkılıç, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasının olumlu etkileri olacağını ve turizme artı yönler katacağını söyledi. Özkılıç, Türkiye ve Van’ın turizm potansiyeli noktasında önemli destinasyonlara sahip olduğunu ve ajansın kurulmasıyla olumlu bir adım olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye 7 farklı coğrafyası ve ilimiz önemli turizm destinasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Ajans’ın kurulması tanıtım noktasında önemli atılımlara imza atacaktır. Van’ın çok kültürel ve tarihsel yerleri, keşfedilmemiş çok güzel yerleri var. Bizim daha görmediğimiz turistik yerlerimiz var. Bunları turizme kazandırmamız gerekir. Turizme kazandırılması gereken ve restore edilmesi gereken birçok turist yerlerimiz mevcut, bunlar bir an önce ajans öncülüğünde restore etmemiz gerekiyor.” diye belirtti.

ÖZKILIÇ: BÖLGE’DE OFİS MUTLAKA VAN’DA OLMASI LAZIM

Tanıtım noktasında ajansın rol alması gerektiği, iç ve dış pazar noktasından önemli işlere imza atması gerektiğini vurgulayan Özkılıç, 7 bölgede kurulacak olan ajans ofislerinin birinin Van’da olması gerektiği ifade etti. Özkılıç son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “7 Bölge’de Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından kurulacak ofislerinin birinin mutlaka ilimizde olması gerekiyor. Ofisi bölgede Erzurum’a kaptırmamız gerekiyor. Bu noktada, ilimize sahip çıkmamız gerekiyor. Milletvekillerimiz, Ankara’da iyi bir lobi oluşturmaları ve bu noktada büyük bir çaba sarf etmeleri gerekiyor.” dedi.

TÜRKİYE TURİZM TANITIM VE GELİŞTİRME AJANSI KURULDU

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla kurulacak Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması için turizm imkân ve fırsatlarının dünyada tanıtılmasını, turist potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlayacak. Ajansın yönetim kurulu toplam 13, icra kurulu ise 5 üyeden oluşacak. Ajans gelirleri, turizm payları, her türlü bağış ve yardımlardan, ajansın iştirak ettiği şirketlerin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden, ajans faaliyetlerinden elde edilen gelirden oluşacak.

RESMİLEŞTİ!

Kanuna göre, Türkiye'nin turizm hedeflerine ulaşması amacıyla imkan ve fırsatlarının dünyada tanıtılması, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması, turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payının ve hizmet kalitesinin artırılması için Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulacak. Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak. Yönetim, İcra ve Danışma kurullarından oluşacak ajansın karar organı Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek.

7 BÖLGEYİ İÇERİYOR

Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yüksek cirosu alan ilk iki işletme arasından her üç yılda bir sırayla görevlendirecekleri bir kişi, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislerin bulundukları coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere Marmara ve Akdeniz bölgelerinden ikişer üye, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden birer üye ile seyahat acentesi işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek bir kişi olmak üzere toplam 15 üyeden oluşacak.

İCRA VE DANIŞMA KURULLARININ YAPISI

Ajansın yürütme organı İcra Kurulu, Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında, Tanıtma Genel Müdürü, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerini temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri arasından bakan tarafından seçilen 3 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak. Yönetim ve İcra kurullarına danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak üzere Danışma Kurulu oluşturulacak. TOBB, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Otelciler Birliği temsilcileri, dönüşümlü görev yapmak üzere otel yöneticileri derneklerinden en fazla üyesi olan 2 derneğin temsilcilerinden biri, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcisi ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği temsilcisi, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi Danışma Kurulunun doğal üyesi olacak. Kurulların üyelerine bu görevlerinden dolayı herhangi bir ücret veya huzur hakkı ödenmeyecek.

TURİZM YATIRIMLARI YAPMAK İÇİN KURULAN ŞİRKETLERE DESTEK

Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen turizm strateji ve politikaları doğrultusunda Türkiye'nin turizm hedeflerine ulaşmasına, turizm olanaklarının dünyada tanıtılmasına ve pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirecek, tanıtım faaliyetlerini yürütecek. Turizm sektörü ve pazarının ihtiyaçlarını, eğilimlerini belirleyerek ilgililere tavsiyelerde bulunacak olan ajans, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının ve ülke ekonomisindeki payının arttırılmasına yönelik çalışmaları yapacak. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, turizm sektörünün hizmet kalitesinin ve niteliğinin artırılması için gerekli tüm çalışmaları yürütecek.

HİBE ALABİLECEK

Ajans, turizmin ülke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla her türlü faaliyet, iş, işlemleri yapabilecek, destek ve kaynak sağlayabilecek. Ajans, faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışından hibe alabilecek. Ajansın gelirleri; genel bütçeden aktarılan tutarlardan, turizm paylarından, her türlü bağışlardan, yardımlardan, ajansın faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden oluşacak. Ajansın gelirlerinin en az yüzde 85'i ülke turizminin tanıtılmasına yönelik faaliyetlerin, kalan kısmı ise diğer faaliyetlerin finansmanında kullanılacak. Ajansın bütçesi, ajansın yıllık program ve faaliyetleri dikkate alınarak İcra Kurulu tarafından 1 yıllık hazırlanacak, her yıl ağustos ayı sonuna kadar Yönetim Kuruluna sunulacak. Yönetim Kurulunca incelendikten sonra uygun bulunan bütçe, Kültür ve Turizm Bakanı'nın onayıyla yürürlüğe girecek.

TURİZM PAYI ALINACAK

Ajansın kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere turizm payı alınacak. Buna göre, turizm payı; bileşik tesisler ile konaklama tesislerinde, bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde 7,5; seyahat acentelerinden uçak bileti satışı hariç on binde 7,5; havayolu işletmelerinin ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden on binde 7,5; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce işletilenler hariç havalimanı ve terminal işletmelerinden binde 2 oranında olmak üzere, bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin, bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınacak. Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde 50 indirimli uygulanacak. 1 Ağustos 2019'dan başlamak üzere ağustos ve eylül aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 26 Ekim 2019'a kadar verilecek, beyanlar üzerine ödenmesi gereken turizm payları da aynı tarihte ödenecek. Turizm payı, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre vergi mükellefinin tabi olduğu vergilendirme dönemini takip eden ayın 24. günü sonuna kadar; gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar ise ayın 26. günü akşamına kadar vergi dairelerine ödenecek. Tahsil edilen turizm payının yüzde 5'i genel bütçe geliri olarak ayrıldıktan sonra kalan kısmı emanet hesabına alınacak, en geç takip eden ayın 20. günü ajansın banka hesabına aktarılacak. Ödenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, turizm payına ilişkin beyannamelerin verilme sürelerini, turizm payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren 1 ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkili olacak. Ajansın ana gelir kaynağını oluşturan turizm payına ilişkin mükellefiyet 1 Ekim 2019'da başlayacak.

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK

Ajansın, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na uygun olarak hazırlanan yıllık finansal tabloları, bağımsız denetime tabi olacak. Bağımsız denetim, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapmak üzere yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının en az 3'ünden teklif alınarak İcra Kurulunca yaptırılacak. Denetim sonucunda düzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştaya gönderilecek. Sayıştay, kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye gönderecek.

SAYIŞTAY VE KAMU İHALE KANUNLARINA TABİ OLMAYACAK

Ajans, her türlü dava ve icra işlemlerinde teminat yatırmadan, faaliyetleri nedeniyle düzenlenecek kâğıtlara ilişkin damga vergisinden, Sayıştay Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'ndan muaf olacak. Ajansta, İş Kanunu'na tabi personel istihdam edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hükümleri, ajans tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmayacak. Ajans Yönetim Kurulu üyeleri, seçim yapılıncaya kadar havalimanı işletmeleri ve bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsilcileri arasından Kültür ve Turizm Bakanı tarafından atanacak.

Editör: TE Bilisim