ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Kapıköy’ün açılması ile ilgili şu ana kadar yapılan hiçbir çağrı karşılık bulmazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kente gelişi öncesi turizmciler bir kez daha aynı konu ile ilgili destek istedi. Kentin her anlamda zor süreçten geçtiğinin altını çizen turizmciler yaptıkları bir basın açıklaması ile sınır kapısının ivedilikle kontrollü olarak açılması noktasında Erdoğan’a seslendi.

Batıda kapıların açılması, turizm sektörünün hareketlenmesi sonrası Van için de Kapıköy’ün açılması yönündeki çağrılar artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Kapıköy Gümrük Kapısının açılması yönünde çağrıda bulunan Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO), Van Organize Sanayi Bölgesi (VAN OSB) ile Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VANESOB)’tan sonra bir çağrıda Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’den geldi. Seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak için yönetimi ile birlikte açıklama yapan Tunçdemir, Şubat’tan bu yana kapalı olan Kapıköy’ün açılmasının kentin tüm kesimleri için elzem olduğunun altını çizdi. Turizmin bitme noktasına geldiğinin altını çizen Tunçdemir, buna rağmen Kapıköy’ün açılmasının sadece turizmi değil tüm kentin esnaf, tacir, tüccarının beklediği bir adım olduğunun altını çizdi. Van turizminin gelişmesi için gerekli bulunan çalışmalara değinen Tunçdemir, “Gurbulak, Esendere ve Kapıköy sınır kapılarının bir an önce açılması için çalışmalar yapılmalıdır. Sınır kapılarının kapalı oluşu, ilimizin sanayi, ticaret ve turizmini olumsuz yönde etkilemektedir.” Diyerek Erdoğan’a bu anlamda Van’da birçok kesimin yaptığı talebi yenilemiş oldu.

Van’ın turizminde önemli bir yere sahip olan Kapıköy pandemiyle mücadele kapsamında henüz alçılamazken, Van ekonomik açıdan zor günler yaşıyor. Van’da 7’den 70’e sınır kapısı açılsın çağrıları devam ediyor. Son olarak bir çağrıda Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’den geldi. Van Ayanıs Turizm’de düzenlenen ‘Kapıköy Sınır Kapısının Acilen Açılması” toplantısında konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van ziyareti öncesi yönetimi adına Erdoğan’a seslendi.

KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI YÖNÜNDE ÇAĞRILAR DEVAM EDİYOR

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir turizmcilerin çağrısını şu sözlerle duyurdu, “Sizlerin malumu olduğu üzere Van Kapıköy Sınır Kapısı Şubat ayından bu yana pandemi nedeni ile kapalı tutulmaktadır. O dönem salgının tüm dünyaya yayılması nedeniyle birçok sınır kapısı ile birlikte Kapıköy’de tedbir amaçlı kapatıldı ve p zamandan beridir sadece istisnai durumda olan isimlerin giriş-çıkışları faaliyetler yapılıyor. İlk dönemler İran’da vaka sayısının hızlı artması nedeniyle tedbir amaçlı kapatılan sınır kapısı, geçen zaman içerisinde birçok sınır kapısı açılmasına, gidiş-gelişler başlamasına rağmen açılmadı. Yine yaz aylarında Van gibi yabancı turist potansiyeli olan birçok ile ziyaretler serbest hale getirildi ve turizm de kaybedilen hareketlilik nispeten de olsa kazanıldı.” Dedi.

KAPIKÖY’ÜN VAN İÇİN ANLAMI BÜYÜK

Cümlelerini sürdüren Tunçdemir, şöyle devam etti: “Bu noktada sadece Van’ın değil ülkenin de önemli kapılarından birisi olan Kapıköy’ün kapalı kalması ise büyük kayıplar yaşattı. İlk dönemler Sahra Hastaneleri’nin kurulduğu ve hiçbir vakanın görülmediği Kapıköy Sınır Kapısı, nasıl o günlerde çağrılar üzerine kapandıysa bugünde kentin çağrılarına kulak verilerek açılması gerekmektedir. Çünkü bir kesimi, bir sektörü değil Van’da ve bölgede yüzlerce sektöre can veren bir ticaret ve geçim kapısıdır. Geçtiğimiz yıllarda modernize edilerek daha büyük bir hüviyete kavuşan Kapıköy sadece ithalat-ihracat değil turizm anlamında da kullanılan bir kapı olarak kullanılmaya başlamıştır. Kapıköy’ün son yıllardaki hareketliliği kentin ekonomisine can vermiş, yapılan yatırımların yüzde 80’i İranlı turistlerin oluşturduğu hareketlilik nedeniyle yapılmıştır.”

“ÇARKIN DÖNMESİ KAPIYA BAĞLI”

Birbirinden önemli yatırımların gelmesine neden olan Kapıköy, pandemi öncesinde ciddi bir çıkış yakalayan Van’ın bu anlamda büyük kayıplar yaşamasına neden olduğuna değinen Başkan Tunçdemir, “Elbette ki bu süreçte herkesin dediği gibi önemli olan can sağlığıdır. Fakat bizler görüyoruz ki devletimiz bu noktada tedbirleri yerinde uygulayan ve taviz vermeyen bir politika yürütmüştür. Bu Akdeniz ve Ege illerindeki turizm hareketliliği yaşandığı süreçte de böyle olmuştur. O illerde turizm yeniden canlanırken bölgenin gerek yerli gerek yabancı turizm hareketliliği ile tam anlamıyla dibe vurmuştur. Pandemi o gün olduğu şekliyle sadece Doğu’dan, İran’dan gelen bir tehlike değil. Pandemi şimdi artık tüm dünyanın yüzleştiği bir gerçek. Birkaç aylık katı sınırlamalardan sonra tüm dünyanın belli tedbirler, önlemler ile hem mücadele edip hem günlük yaşamı devam ettirerek mücadele ettiği bir hastalık. Bu nedenle bizlerin de ekonomik çarkları dönmeli, ticareti devam etmeli.” İfadelerini kullandı.

BULGURASİTAN’DAKİ KAPI AÇIKKEN VAN’DAKİ NEDEN KAPALI?

Bu süreçte en büyük kaybı yaşayan Turizm sektörünün temsilcileri olarak bizler daha önce defalarca yapılan çağrıları bir kez daha seslendirmek istediklerini vurgulayan Tunçdemir, şunları kaydetti: “Van’ın can damarı olan Kapıköy, ivedilikle ve tedbirlerle kademeli olarak açılmalı. Sınırda yapılacak testler, alınacak önlemler ile iki ülke arasındaki gidiş gelişler başlatılmalı. Birçok ülkeye uçuş serbest hale germişken, bazı sınır kapılarında yeniden normalleşme yaşanırken. Bulgaristan Sınır kapıları açıkken, Kapıköy’ün de açılması Vanlı turizmcilerin ve halkının genel talebidir. İki ülke arasında uçuşların da başladığı, uçak ile ülkemize giren bir İranlı’nın karayolundan Kapıköy üzerinden çıktığı düşünüldüğünde Kapıköy’ün daha fazla kapalı kalmasının çok da bir önleyiciliği kalmamıştır. Uçuşlarda alınan önlemlerin araçla girişlerde de alınması şekliyle açılacak olan Kapıköy bu anlamda ekonomisi harap olmuş kent için bir kurtuluş olacaktır.”

“CUMHURBAŞKANINA SESLENMEK İSTİYORUZ”

Sınır kapılarının açılmasını için çağrılarını yenileyen Başkan Tunçdemir, “Virüs ile mücadelenin DSÖ gibi önemli kuruluşların da dediği gibi daha uzun zaman alacağı göz önüne alındığında Kapıköy’ün de normal akışına dönmesi, en azından sınırlı da olsa çalışması önemlidir. Sürekli olarak bu kapıyı kapalı tutmak buradaki yatırımların daha fazla dayanmamasına, bir süre sonra temelli kapatmasına neden olacaktır. Son dönemlerde 5 yıldızlı otellerin yapıldığı, turizm yatırımlarının hızla hayat bulduğu kentte bu anlamda belirli bir kesimin değil tüm kesimlerin ısrarlı bir talebi bulunmaktadır. Bizler de kentin turizmcileri olarak 31 Ekim 2020 Cumartesi günü gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde ve talimatları doğrultusunda Kadıköy’ün geçişleri kademeli olarak açılmalı. Tedbirlerle birlikte iki ülke arasındaki geçişler başlatılmalı ve kentin içinde bulunduğu krizin son bulması için bir başlangıç yapılmalıdır. Esnafın, tüccarın, turizmcinin, yatırımcının bu çağrısına kulak verilmesini ve Kapıköy ile ilgili birçok kurumun işbirliği yaparak çizdiği bir yol haritası ile açılması talebini bir kez daha buradan yapmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

SANAYİ, TİCARET VE TURİZM KAPIYA BAĞLI

Son olarak Van turizminin gelişmesi için gerekli bulunan çalışmalara değinen Tunçdemir, “Gurbulak, Esendere ve Kapıköy sınır kapılarının bir an önce açılması için çalışmalar yapılmalıdır. Sınır kapılarının kapalı oluşu, ilimizin sanayi, ticaret ve turizmini olumsuz yönde etkilemektedir. Pandemi sürecinin ne zamana kadar süreceğini bilmiyoruz. Ancak sağlıklı olduğuna dair rapor alan Türkiye ve İran vatandaşlarının seyahat edebilmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Kapıköy sınır kapısının transit geçişlere 24 saat açılması açılıncaya kadar çalışma saatlerinin değiştirilmesi misal kış tarifesi 08.00-18.00 ve yaz tarifesi 07.00-22.00 olarak işlem yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim