30 yılın üzerindeki hizmet süreleri için emekli ikramiyesi beklentisinde olan ve eski tarihte emekli olan vatandaşlar için kritik açıklama... MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, ilgili tasarıyla ilgili beklentiye girilmemesi gerektiğini aksi halde hayal kırıklığına uğrayacağını savundu. 

Tor, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, memurlara, 30 yılın üzerindeki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi ödenmesini öngören Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

TOR'DAN 30 YIL ÜZERİ EMEKLİLİK İKRAMİYESİ AÇIKLAMASI

Tor, 30 yıldan fazla hizmet süresi olanların mahkemeye başvurduğunu, Danıştayın vatandaşları haklı bulduğunu, dava edenlerin 30 yıldan fazla sürelere ilişkin haklarını aldığını belirtti. Bunun üzerine SGK'ya 100 binin üzerinde başvuru geldiğini, bir başvuruyla ilgili dosyanın 4 kez arşivden gelip gittiğini ifade eden Tor, kurumun başvurulara cevap veremediğini söyledi. Tor, bu nedenle yasal düzenleme yapılma zorunluluğunun doğduğunu dile getirdi.

 

"HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANACAK" İDDİASI

Tasarı yasalaştığında büyük bir hayal kırıklığı yaşanacağını savunan Tor, en çok sıkıntıyı ek göstergeli görevlerde çalışmayan ve düşük göstergede çalışanların yaşayacağını öne sürdü.

Tor, 1 Ocak 1991 tarihinde emekli olan bir kişi kuruma başvurduğunda, 1 yıl için 93 kuruş, 1 Ocak 1988 tarihinde emekli olan bir kişi ise 20 kuruş alacağını vurgulayarak ancak vatandaşın büyük bir beklenti içinde olduğunu belirtti.

 

HANGİ ÖDEMELER ESAS ALINACAK?

Vatandaşın meşru beklentisini karşılamak üzere tasarının komisyondaki görüşmelerinde önerge hazırladıklarını anlatan Tor, Anayasa Mahkemesinin kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanlar için yapılacak ödemelerde, bu tarihte emsal durumdakilere yapılacak ödemelerin esas alınmasını önerdi.

Tasarının, hukuk devlet olmanın gereğine, hak, hukuka uygun olmadığını savunan Tor, "Eski tarihlerde emekli olan vatandaşlarımız bu tasarı nedeniyle bir beklentiye girmesinler, hayal kırıklığına uğrayacaklar. Güncellenerek ödeme yapılması lazımdı. Devlete yük gelecek ama iki taksit ödeyeceğine bunu 4, 5 taksitle öde." dedi.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim