Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013 yılında hayata geçirmeye başladığı tür koruma eylem planları ile nesli tehlike altında olan türler için yeni bir yaklaşım ortaya koydu. Hazırlanan eylem planları ile korunmaya çalışılan türün mevcut durumu ile gelecekte görülmek istenilen yer arasındaki yol tarif edilerek, yapılması gerekenler açıklanıyor. Bilim adamlarının çalışmaları neticesinde ortaya konulan eylem planı sonrası ayrıca problemlerin çözümü için bütün ilgili grupların katılımı ile türün varlığını sürdürebilmesi için 5 yıllık faaliyet planları oluşturuluyor.



2019 YILINA KADAR 100 TÜR İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLANACAK


2013 yılında başlatılan tür koruma eylem planları ile her yıl yaklaşık 10 ilde 10 tür için eylem planı hazırlamayı hedeflediklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2013 yılından itibaren şu ana kadar 33 türün eylem planını tamamladık. 2016 yılında da 15 tür için eylem planı yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Biyolojik çeşitliliğimizin etkin bir şekilde korunması ve sürdürülebilir yönetimi için hedefimiz 2019 yılına kadar 100 adet tür eylem planını hazırlayarak uygulamaya koymak” ifadelerini kullandı.



“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAK VE GELECEK NESİLLERE AKTARMAK ZORUNDAYIZ”


Bugüne kadar eylem planı hazırlanan türler arasında Van kertenkelesi, çizgili sırtlan, melez kertenkele, ak zambak, adaçayı, dağ horozu, saz kedisi, sümbül, Iğdır çöl faresi, Hopa engereği, Manisa lalesi gibi hayvan ve bitki türlerinin bulunduğunu kaydeden Eroğlu, “Tür koruma stratejisinin ana gayesini ülkemizde nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve kendi kendilerini sürdürebilir seviyelere çıkarılabilmesi için netice odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir yol haritası belirlemek oluşturuyor. Sahip olduğumuz bu biyolojik çeşitliliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu yüzden bu çalışmaları yapmak bizim için bir zarurettir” dedi. 



DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI VE SERA KURULUYOR


Bakanlık olarak etkin koruma için eğitim ve bilgilendirme çalışmaları da yürüttüklerini söyleyen Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
“Ayrıca tür koruma eylem planları çerçevesinde nesli tehlike altında olan flora türlerinin yetiştirilmesi gayesiyle doku kültürü laboratuvarı ve seranın yapımına başladık. Elazığ Fırat Üniversitesi ile ortaklaşa kurulacak bu tesiste steril şartlarda, yapay besin ortamında bitki hücre, doku ve organlarından çeşitli yöntemler kullanılarak yeni hücre, doku, organ ve bitki üretilmesine imkan sağlanacak. Böylece bu tesiste hem yeni çeşitler geliştirilecek hem de var olan türler korunabilecek.”

Editör: TE Bilisim