Danıştay, YÖK'ün yasal bir düzenleme yapılana kadar 657 hükümlerine göre disiplin cezası verilmesini öngören kararını hukuka uygun buldu.

Hatırlanacağı üzere, Anayasa Mahkemesi, yükseköğretim kurulu üyelerine bir yönetmeliğe dayanarak disiplin cezası verilmesini öngören 2547 sayılı kanundaki hükmü iptal etmişti. Karar, 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve idareye yeni bir düzenleme yapmak için 9 ay verilmişti.

İptal kararının yürürlüğe girmesi için daha süre varken Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anayasa Mahkemesi kararının açılan davalarda uygulanabileceğine karar vermiştir.

 

 

YASAL BİR DÜZENLEME OLMADIĞI İÇİN 657'YE GÖRE CEZA VERİLECEK

YÖK ortada yasal bir düzenleme kalmadığı için, yasal bir düzenleme yapılana kadar idarelerin 657'e göre disiplin cezası vermesini ve 657'de hüküm bulunmayan hallerde "Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinde" yer alan hükümlere göre işlem tesis edilmesini istedi.

Ancak, Eğitim Sen YÖK'ün bu kararını da dava etmiştir. Danıştay yaptığı incelemede, 657'e göre ceza verilmesini öngören YÖK kararını iptal etmemiş ancak hüküm bulunmayan hallerde yönetmeliğe göre disiplin cezası verilmesini öngören hükmü iptal etti.

Editör: TE Bilisim